See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvert











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Biskopene er samlet til bispemøte i Oslo 14. til 18. oktober
© Den norske kirke/Kureren
Samfunn - Innenriks

Flest biskoper ønsker å vie homofile i kirken

Leder homomotstanden i kirken: Oslos biskop Ole Christian Kvarme

© Den norske kirke/Kureren
Kureren, 17. oktober 2013
- Det er nye tider i statskirken. Åtte av tolv biskoper på bispemøtet ønsker at kirken skal kunne vie homofile. Men biskopene klarer ikke å komme til enighet om en kompromissløsning, som kunne innebære innføring av forbønn for homofile par.

Bispemøtet har i dag gjort et forsøk på å finne en løsning som kan samle alle biskopene i striden om vigselsrett for homofile par. Flertallet har anbefalt at kirken innfører en forbønnsliturgi for par som allerede er viet borgerlig. Men mindretallet kunne ikke slutte seg til dette heller.

Biskopene i Den norske kirke har denne uken vært samlet til bispemøte i Oslo. Og nærmest som vanlig har statskirkens forhold til homofile vært et hovedtema på møtet. I 2013 står slaget blant de geistlige om hvorvidt kirken kan vie homofile.

Da Kirkerådet i 2009 drøftet oppfølging av den nye ekteskapslov, ba rådet bispemøtet om "en bred og helhetlig fremstilling av samlivsetiske problemstillinger," forklarer kirken i en pressemelding i dag. Og denne uken skulle bispene løse opp i floken som, ifølge flertallet, "har satt samholdet i kirken på en alvorlig prøve."

De fleste biskopene ønsker nå at homofile par kan vies i kirken, men de ønsker ikke å tre flertallssynet over mindretallet for ikke å skape unødig splittelse. Derfor har de anbefalt en forbønnsliturgi for homofile par som en midlertidig kompromissløsning. "De understreker at deres anbefaling ikke er løsning som ivaretar alle konsekvenser av deres teologiske posisjon," heter det fra bispemøtet.

"Den vil imidlertid synliggjøre at kirken er felles om å anerkjenne at staten gir likekjønnede par rettigheter til vern om sitt samliv og aksepterer deres ønske om kirkelig forbønn for slike borgerlig inngåtte ekteskap. Det vil samtidig gi vår kirke en felles ordning og slik skape liturgisk orden", skriver flertallet.

Oslo-biskop Kvarme leder motstanden
Det er de fire biskopene i Oslo, Bjørgvin, Møre og Agder som går imot både kirkelig vigsel av homofile og kompromissforslaget om forbønn for de samme parene. De peker i stedet på bispemøtets tidligere uttalelse fra 2008 om at forbønn "kan skje på grunnlag av den enkelte prests pastorale skjønn og ansvar. Bispemøtet fremholder samtidig at slike forbønnshandlinger ikke må fremstå som en ny liturgisk ordning eller ha vigselslignende karakter."

Mindretallsbiskopene fremhever at likekjønnet samliv ikke kan være et ekteskap etter kristen teologi.

"Å definere likekjønnede samliv som ekteskap vil innebære et radikalt brudd med det som alltid har vært kirkens lære, og vi kan ikke se at det finnes teologisk grunnlag for å foreta et slikt brudd," skriver mindretallet i bispemøtets uttalelse.

Og dermed kom det ikke til noen samlende uttalelse fra de tolv biskopene, og heller ikke til et flertallsvedtak.

Verken flertallet eller mindretallet finner at uenigheten mellom biskopene er av en slik karakter at den rokker ved deres felles forståelse av evangeliet, heter det videre. Et samlet bispemøte konkluderer med at "uenigheten ikke er av en slik karakter at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i Den norske kirke må brytes."

Kirkerådet vil få bispemøtets uttalelse på bordet under sitt møte i desember. Der vil rådet måtte avgjøre hvordan de skal gå videre med saken, før den endelig behandles i Kirkemøtet i april 2014.

Appeller til Erna Solberg
Bispemøtet kom i dag også med to henvendelser til den nye Høyre-FrP-regjeringen. Under overskriften "Vis ansvar for jorden og verdens fattige" beklager biskopene blant annet at "overforbruket vi i dag har, øker forskjellene mellom rike og fattige i verden og bidrar til klimakrisen."

Med henvisning til den nye regjeringens politiske plattform, uttaler biskopene seg også om søndagsåpne butikker. Biskopene mener at "en utvidet ordning med søndagsåpne butikker er uheldig og [vi] ber regjeringen ikke fremme forslag om dette."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no