See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 22.11.2013 - USA åpner for mobilbruk i fly; bransjen sier nei











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Lincoln Memorial i Washington er også stengt
© Rich Renomeron/GNU/Kureren
Reise - USA

USA er stengt: Turistene er forbannet

Yosemite Nasjonalpark, på onsdag 2. oktober

© Darthjenni/GNU/Kureren
Kureren, 3. oktober 2013
- Hundretusener av turister er forbannet i USA. Og det er ikke så rart. Siden USA på tirsdag stengte alle de føderale institusjonene, betyr dette også at de mest kjente monumentene og nasjonalparkene er stengt. Tusenvis av turister som overnatter der blir rett og slett kastet ut på torsdag.

Senatet og Representantenes hus i USA var natt til tirsdag hovedaktørene i det som lignet en klassisk amerikansk såpeopera. De ble ikke enige om å vedta det nye statsbudsjettet for det nye regnskapsåret, som i USA begynner nettopp den 1. oktober. Og dermed ble alle offentlige kontorer og institusjoner stengt.

Men hva betyr dette for de tusenvis av turister som oppholder seg akkurat midt i hjertet av "den amerikanske drømmen"? Alt tyder på at USA-ferien er blitt et mareritt for mange av dem. Men også for dem som planlegger å reise inn i USA.

"Foreløpig" er tjenestene til USAs mange utenriksstasjoner, som visumbehandlinger, "ikke påvirket av 'shutdownen'" sier Marit Andersen fra USAs ambassade i Oslo til Kureren. Hun retter dermed opp i tidligere meldinger i mange medier, inkludert Kureren, om at visumsøknader allerede nå ikke blir behandlet. Men det er altså snakk om "foreløpig".

Nordmenn trenger ikke visum til USA så lenge det er snakk om en vanlig turist- eller jobbreise på opp til tre måneder. Men det finnes andre innreisebetingelser, blant annet det såkalte ESTA-skjemaet som er obligatorisk å fylle ut for å få "tillatelse" til å reise inn i USA. Her i Norge ligger disse skjemaene på USAs ambassades nettside, men så må "tillatelsen" behandles av en amerikansk UD-ansatt.

Og det er ikke sagt når konsulære tjenestene vil måtte begrenses og amerikanske UD-ansatte sendes på ubetalt ferie. Det skjer nemlig straks "sparekontoen" til UD i Washington og på ambassadene er brukt opp, og ingen vet når nødbremsen brått trekkes. Da blir det over natten slutt på behandling av visum- og ESTA-søknader, så den som planlegger en USA-reise på tross av kaoset bør forte seg og få papirene i orden.

Men tilbake til turistene som allerede er i USA.

Det er nemlig ikke lenger mulig å besøke noen av de mest kjente turistattraksjonene etter at disse ble lukket på tirsdag. Blant stedene som nå er stengt er landets mest berømte og besøkte monument, nemlig Frihetsstatuen i New York. Men listen inkluderer også landemerker som nasjonalparkene Yosemite og Yellowstone, museene i Washington, Grand Canyon, Alcatraz-øya, Mount Rushmore og Smithsonian-museet.

Grunnen er at alle disse stedene er administrert av National Park Service, som er et føderalt byrå. Dette byrået er i likhet med mange andre blitt sterkt påvirket av stengingen av føderale tjenester, ettersom budsjettløse Washington ikke har råd til å betale sine ansatte.

Totalt er det snakk om 368 parker, dyreparker og nasjonale museer som turistene som oppholder seg i USA ikke kan besøke fordi de er og forblir stengt. Og uten at noen vet når de vil åpne igjen.

Det har gjort svært mange USA-turister svært forbannet, og det har vært meldt om stor irritasjon over hele landet. Besøkende som har planlagt reisen sin i lang tid sprer sin frustrasjon på Twitter og Facebook. En tysk turist ved et museum i Washington er rasende fordi museet "ikke engang har latt toalettene være åpne." En italiensk turist priser seg lykkelig for at det ikke er like mye politisk kaos i hjemlandet.

Mange turister klager også på at de ikke har fått tilstrekkelig informasjon før de etter en lang reise plutselig møter på stengte dører.

48 timer til å pakke teltet
Men situasjon er enda verre for noen av de reisende. Det er nemlig tusener av turister som nå overnatter i noen av de mest kjente nasjonalparkene som Yosemite eller Grand Canyon. De har fått beskjed at de nå må forlate hytter, hoteller og telt. Ellers vil de bli kastet i løpet av torsdag. Turistene er blitt gitt frist til kl. 15.00 norsk tid.

Ifølge kilder fra National Park Service stengte dette føderale byrået dørene til alle fasilitetene sine allerede på tirsdag morgen. Tusenvis av mennesker, de fleste fra utlandet, mottok nyheten på innfartsveiene til parkene. Alle ble avvist og måtte snu, en del etter en svært lang reise.

Men turistene som allerede oppholdte seg i parkene, på hotell, hytter eller i telt, fikk 48 timer til å forlate lokaliteten. National Park Service opplyser at de ikke vet akkurat hvor mange turister som oppholder seg i disse parkene, men i oktober pleier de å ha 715.000 daglige besøkende.

Det er også uklart om man har vært i stand til å formidle utkastelsesbeskjeden til alle overnattingsgjestene i nasjonalparkene, særlig fotturistene med telt.

Og dersom noen av de avviste turistene ikke hvor de nå kan finne husrom, er det ett sted i USA som garantert har ledig plass. I hovedstaden Washington er en tredel av innbyggerne føderalt ansatte, så dette er nesten blitt en spøkelsesby over natten. Det er imidlertid et lite problem, og det er at kollektivtransporten i byen også har permittert en tredel av sine ansatte.

Men for den som har leid bil er gode nyheter midt i hele kaoset. Nå kan man parkere hvor som helst uten å få bot for dette, siden politiet opplyser at de ikke har kapasitet til parkeringsbøter akkurat nå. Så kanskje dette kan være "den amerikanske drømmen" for noen?


Det er foretatt rettelser i artikkelen 3. oktober 2013, kl 13.27



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no