See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 18.10.2013 - Afrikanske land begynner å forlate FN-domstol
» 24.09.2013 - Kenyatta: "Vi har vunnet over angriperne"
» 10.09.2013 - Rettssaken mot Kenyas visepresident starter i Haag
» 20.06.2013 - Kenyatta må i retten over krigsforbrytelser











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kenyas Røde Kors står klare til å ta imot skadede fra shoppingsenteret Westgate i Nairobi
© Kenya Red Cross/Kureren
Samfunn - Kenya

Terrorangrepet i Kenya var varslet på forhånd

Kenyas president Uhuru Kenyatta under den tv-overførte talen til folket

© Kenya State House/Kureren
Kureren, 22. september 2013
- Kenya gjennomlever sitt verste terrorangrep på 15 år, med islamistiske al Shabab i kontroll over kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Men angrepet var varslet på forhånd, og flere ambassader i Nairobi advarte mot å besøke Westgate. Likevel var sikkerheten dårlig.

Det kenyanske innenriksdepartementet har bekreftet at minst 59 mennesker er drept og 175 er skadet så langt. Kenyas president Uhuru Kenyatta sier at egne familiemedlemmer er blant de drepte på Westgate, som er et kjøpesenter som er svært populært blant rike kenyanere og utlendinger bosatt i Nairobi.

Presidentens nevø og dennes forlovede er blant de drepte, sa Kenyatta i en tv-overført tale til det kenyanske folket. En stor bølge med solidaritet skyller over Nairobi, med opprop om ikke å la seg knekke av terroristene denne gang heller, samt en stor tilstrømning av mennesker som vil donere blod eller hjelpe til på annen måte. Frivilligheten er mobilisert til fulle i landet.

I sin tale til kenyanerne oppfordret også Kenyatta til frivillig innsats. "Måten vi lever livene våre på, i frihet, samhold og ved å ta vare på hverandre, det er vår seier over alle dem som ønsker oss ille. Vi er så modige og usynlige om løvene i våpenskjoldet vårt," sa Kenyatta.

"La og kaste skam over djevelen og hans verk ved å vise våre tidløse verdier, som er kjærlighet, omsorg og solidaritet," la presidenten til.

Samtidig fortsetter kampen over kontrollen over kjøpesenteret Westgate. Der skal i alt 1000 mennesker ha klart å slippe unna terroristene fra somaliske al Shabab, som fortsatt kontrollerer mye av komplekset og holder flere titals gisler. Kenyanske styrker har inntatt deler av bygget og befridd flere gisler. Ubekreftede rykter sier at også israelske styrker deltar i konfrontasjonen i senteret Westgate.

Samtidig kommer det flere rapporter fra øyenvitner utenfor Westgate at de kenyanske politistyrkene har liten kontroll over hvem som slipper ut av Westgate. Flere vitner skildrer at personer, som kan ha vært delaktige i terroraksjonen, har fått forlate komplekset uten å bli registrert eller kontrollert av sikkerhetsstyrkene.

Det reises også kritikk mot den dårlige sikkerheten ved Westgate.

Kjøpesenteret, der flere israelske forretningsmenn er representert, har nemlig lenge vært omtalt som et av de mest sannsynlige terrormålene for al Shabab. Den somaliske islamistgruppen skal selv ha truet med angrep mot blant annet Westgate, og flere vestlige ambassader i Nairobi, blant dem den amerikanske, har advart sine statsborgere mot å oppsøke blant annet dette populære kjøpesenteret.

Ifølge kilder som kjenner Westgate godt, har disse stadige advarslene ført til at kjøpesenteret økte antall sikkerhetsvakter og innførte rutinemessige kontroller av besøkende. Men kilden sier til Kureren at tiltakene var "latterlige" og kun gjort "for syns skyld". Flere mindre sideinnganger var i regelen ubevoktede og vaktmannskapene var "umotiverte" og tok ikke kontrollene på alvor," hevder kilden.

Al Shabab har truet lenge
Det er ingen overraskelse for Nairobis innbyggere at byen nå igjen rammes av et terrorangrep fra Somalias beryktede islamister. Al Shabab har stått bak flere mindre terrorangrep i Nairobi og andre deler av landet, og den islamistiske gruppen med uformelle bånd til al Qaida har tatt på seg ansvaret for det store angrepet på Westgate.

Al Shabab er en svært radikalisert bevegelse som til tider hadde kontroll over det meste av Somalia, inkludert hovedstaden Mogadishu, der den innførte et terrorvelde sammenliknbart med afghanske Taliban. Det var nabolandet Etiopia som måtte ta ansvar og drive islamistene ut fra de viktigste byene i Somalia i årsskiftet 2006-07.

Men etiopierne er, av historiske grunner, svært upopulære i Somalia, og så seg tvunget til å trekke seg ut av landet. Etter mange forsinkelser overtok en svak afrikansk fredsbevarende styrke over ansvaret for sikkerhet i det meste av landet, mens al Shabab trakk seg tilbake til landsbygda, til en stor del i nærheten av den kenyanske grensen, der gruppen ble ytterligere radikalisert.

Da al Shabab stadig mer åpent begynte å operere på kenyansk jord, særlige i de store somaliske flyktningleirene i Nord-Kenya, besluttet myndighetene i Nairobi i slutten av 2011 å ta opp kampen mot islamistgruppen. Kenyanske styrker lyktes i å fordrive al Shabab fra gruppens siste viktige posisjoner i Sør-Somalia og har siden den gang sørget for sikkerheten i større deler av nabolandet i nord.

Al Shabab har siden 2011 ansett seg i krig med Kenya og åpent truet med terroraksjoner i landet. Det er særlig "de vantro" som trues med gjengjeldelse (kun 11 prosent av kenyanerne er muslimer, mens 83 prosent er kristne) i det islamistgruppen ser på som en religionskrig. Flere mindre angrep er blitt utført i Kenya siden 2011, men ikke noe med så stort omfang som terrordåden på kjøpesenteret Westgate.

Muslimske ledere i Kenya har i dag tatt sterk avstand fra al Shababs handlinger. Slike aksjoner finner praktisk talt ingen støtte blant kenyanere, uansett religiøs tilhørighet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no