See also:
» 11.04.2014 - Ensom i Tigerstaden
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 10.02.2014 - EU-tilknytning: Sveitsisk modell nytter ikke for Norge
» 07.02.2014 - Innkjøpsordningen: Svarte-Per-spill fra regjeringen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Debatt - Innenriks

Leder: Kritikken av utenlandsk presse er navlebeskuende

Leder, Kureren, 17. september 2013 - En nesten samlet norsk presse mener at den utenlandske pressedekningen av valget i Norge og beskrivelsene av FrP er "urimelige". Kureren mener at dette er skinnhellig prat fra norske redaktører, som selv ofte bedriver en enda mindre seriøs dekning av hendelser i utlandet.

Den typiske referansen i en norsk presseartikkel om hendelser i et ikke-engelsspråklig land, som for eksempel Spania, er til britiske medier som blant annet BBC og The Guardian, dersom man ikke bruker en NTB-artikkel. Tror man at man får et balansert bilde av for eksempel konflikten om Gibraltar ved kun å bruke britiske kilder?

I dag beklager norske kommentatorer og redaktører at utenlandske medier ikke har god nok greie på den politiske situasjonen i Norge, og derfor henfaller de til "urimelige" karakteristikker av Fremskrittpartiet. Men har de fleste utenlandske mediene egentlig skrevet noe som er feil?

Journalistene som dekket valget i Norge er langt fra uopplyste om diskusjonen her til lands, som Kureren blant annet har vist i et intervju med den spanske storavisen El País. Mediene har sine egne arkiver å gripe tilbake på, blant annet tidligere egne artikler om Norge, og i disse arkivene ligger det mange klipp av tidligere utspill fra FrP og FrP-politikere.

Dette er ikke i det minste rart. Også i norske artikkelarkiver vil man finne de drøyeste utspillene fra utenlandske politikere, for eksempel utfallene til Frankrikes Nicolas Sarkozy om romfolket, George W Bush's karakteristikker av "det gamle Europa" og ikke minst Berlusconis mange populistiske utfall. Berlusconi regnes for øvrig som en seriøs politiker blant et stort mindretall av italienske velgere. Respekterer vi det?

Det er ikke rart at Breivik nevnes når det skrives om FrP i utlandet, og dette dreier seg ikke først og fremst om å selge mest mulig aviser.

Utover hans FrP-medlemskap har europeisk presse nemlig i større grad enn norsk presse våget å dekke det politiske landskapet som terroristen sprang ut fra. Høyrepopulistisk retorikk er blitt drøftet og analysert. Og da har man spesielt bitt seg merke i at det kun er gradsforskjeller mellom Siv Jensens advarsler mot "snikislamiseringen" i 2009, og Breiviks advarsler mot "islamiseringen av Europa" i sitt såkalte manifest.

FrPs nestleder Ketil Solvik-Olsen ser ut til å ha forstått denne koblingen. Under pressekonferansen med internasjonale medier var han vis nok til å ta avstand fra ordbruken fra partilederen for fire år siden. "Snikislamiseringen" er ikke lenger et ord partiet tar i bruk, påpekte han. Og takk for det.

Men i avisarkivene rundt om i verden ligger det også et stort antall uttalelser fra FrPs Oslo-representant Christian Tybring-Gjedde og hans kamp mot at innvandringen fra ikke-europeiske land, som angivelig undergraver norsk kultur. Dette er utsagn vi dessverre har vendt oss til i Norge, men i utlandet oppfattes dette som enten rasistisk eller i det minste utlendingsfiendtlig.

Også da partiets sentrale innvandringspolitikere i august la frem forslag for få til en "kulturelt bærekraftig innvandring", ble dette også lagt merke til internasjonalt. Utspillet styrket inntrykket av at FrP er et parti som ser på innvandring som en fare for bevaringen av norsk kultur, noe som utenlands ses på som utlendingsfiendtlige holdninger.

Og så lenge den store innvandringsskeptiske fløyen i FrP får sitte med høye posisjoner i partiet og komme med utspill som oppfattes som utlendingsfiendtlige, så lenge vil avisarkivene i utlandet fylles opp. Og neste gang en FrP-representant fra denne fløyen havner i mediene, kanskje fordi han blir minister, vil dekningen i utlandet basere seg på arkivene og gamle uttalelser. Da kommer betegnelsene "høyreekstrem", "xenofob" og "rasist" på bane igjen, naturlig nok.

Det er ikke snakk om ignoranse i utenlandske redaksjoner. Det er snakk om en annen politisk diskurs i disse landene, der uttalelser som FrP-topper fra tid til annen kommer med ses på som populistiske, uakseptable og til dels farlige. Forskjellen er bare at vi i Norge, og til dels i Norden, har blitt såpass vant til slike utspill at de slutter å sjokkere oss. De er nærmest blitt stuerene. Her.

Og norsk presse bør slutte med sin skinnhellighet i dekningen av hvordan FrP omtales i utlandet. Det er ingen bedre kildebruk her til lands hva angår utenlandsdekning, snarere tvert imot. Og norske medier slår seg straks på en bølge av negativ omtale av utenlandske politikere eller partier forbildene i britisk presse gjør det.

Er det for eksempel noen som har brydd seg med å sjekke partiprogrammet til det greske partiet Syriza før dette ble stemplet som venstreradikalt i fjor? Var det noen som sjekket partiprogrammet til østerrikske FPÖ før mediestormen mot partiet da det kom til regjeringsmakt i år 2000, noe som resulterte i en diplomatisk boikott av Østerrike av 16 europeiske land, blant dem Norge?

Det blir for lettvint å fordømme en nesten samlet internasjonal presse når den påpeker at noe radikalt er i ferd med å skje i Norge. Det blir rett og slett navlebeskuende.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no