See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 12.02.2013 - Forsøplingen har nådd Antarktis











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Britiske forskere borer etter sedimentprøver i den bredekte Hogdsonsjøen
© British Antarctic Survey/Kureren
Viten - Antarktis

Første funn av liv i sjøene under isen i Antarktis

Et Twin Otter-fly lander på Hogdsonsjøen på Den antarktiske halvøy

© British Antarctic Survey/Kureren
Kureren, 11. september 2013
- For første gang har forskere funnet flere typer bakterier i en sjø som har ligget isolert under breen i Antarktis i minst 100.000 år. Funnet viser at livsformer kan klare seg i "miljøer som vi egentlig trodde var for ekstreme," ifølge forskerne.

Det er forskere fra British Antarctic Survey (BAS) som i går meldte om dette gjennombruddet, som Antarktis-forskere fra flere nasjoner har prøvd å påvise i årevis: Det finnes liv i subglasiale sjøer på Antarktis.

De britiske forskerne har i flere år boret seg gjennom isen på Den antarktiske halvøy for å ta prøver fra sedimentene på bunnen av Hogdsonsjøen, som ligger under et fire meter tykt islag. Der har de nå gjort sensasjonsfunnet som russiske forskere søker etter i Vostoksjøen (med over 1 km is over seg) og amerikanerne prøver å finne under Ellsworthsjøen (800 meter under isen).

Ifølge forskerne har Hogdsonsjøen vært isolert fra omverden i over 100.000 år, da mer eller mindre tykke iskapper gjennomgående har dekt sjøen i sin helhet. Og mens islaget nå er på kun rundt 4 meter, var det på hele 460 meters tykkelse for rundt 10.000 år siden, ved istidens slutt, hadde målinger vist.

Sjøen er opptil 93 meter dyp, og de britiske forskerne har tatt prøver fra mudderet på sjøbunnen. Prøvene betegnes som "en tidsmaskin som lagrer DNA fra mikroorganismer som har levd der opp gjennom årtusenene."

"De øverste par centimeterne fra prøven inneholdt nålevende og nylig levende organismer som bor i sjøen, men straks prøvene går 3,2 meter ned i sedimentene, er det trolig at mikroorganismene der er nesten 100.000 år gamle," melder BAS-forskerne.

Ifølge David Pearce fra Universitetet i Northumbria overrasket funnet av flere grunner. "Det som var overraskende, var den høye andelen biomasse og art

Hogdsonsjøen sett fra luften

© British Antarctic Survey/Kureren
smangfoldet vi fant. Dette er den første gangen at mikroorganismer har blitt identifisert i sedimenter i en subglasial sjø i Antarktis, og det viser at liv kan eksistere og potensielt trives i miljøer som vi egentlig trodde var for ekstreme," oppsummerer Pearce.

"Det faktum at disse organismene har overlevd i et såpass unikt miljø kan bety at de har utviklet seg på enestående måter som kan lede oss til flere spennende oppdagelser," legger Pearce til. "Vi er fortsatt på et tidlig stadium, og nå må vi jobbe mer for å fortsette å studere disse livsformene."

Noen av de livsformene som ble oppdaget var i form av fossilt DNA, som ifølge forskerne viser at det er mange forskjellige typer bakterier som har levd i den isolerte sjøen. Dette inkluderer blant annet såkalte "ekstremofiler", som er leveformer som er tilpasset de mest ekstreme miljøene på jorden. "Disse benytter seg av flere typer kjemiske metoder for å opprettholde livet, både med og uten oksygen," forklarer forskerne.

DNA-analysene av disse isolerte bakteriene ga oppsiktsvekkende resultater. "En DNA-sekvens var beslektet med de aller eldste organismene vi kjenner til fra jorden, og deler av DNA-et i 23 prosent av prøvene har ikke blitt beskrevet tidligere. Mange av artene er trolig helt nye for vitenskapen," forklarer forskerne.

De understreker samtidig hvor viktig det er at fremtidige undersøkelser av livsformene i Hogdsonsjøen foregår i klinisk rene former for ikke å forunsene verken sjøen eller prøvene med organismer utenfra.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no