See also:
» 11.04.2014 - Ensom i Tigerstaden
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 01.03.2014 - På tide at Norge åpner kjeften overfor Putin
» 10.02.2014 - EU-tilknytning: Sveitsisk modell nytter ikke for Norge
» 07.02.2014 - Innkjøpsordningen: Svarte-Per-spill fra regjeringen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Erna Solberg på Høyres valgvake etter valgseieren
© Høyre/Kureren
Debatt - Innenriks

Kurerens stalltips: Erna danner regjering alene

Storfornøyd: Siv Jensen på FrPs valgvake i går kveld

© FrP/Kureren
Analyse, Kureren, 10. september 2013
- De borgerlige partiene har nådd valgmålene sine med bravur. Det blir et massivt borgerlig flertall i det neste Stortinget, og dermed blir det også et regjeringsskifte. Men det er lite sannsynlig at de fire partiene vil enes om en flertallsregjering, mener Kureren.no.

Folket har talt og velgernes mandat er mer enn klart. Norge vil ha et regjeringsskifte med Erna Solberg som landets nye statsminister. Det er de fire borgerlige partiene forpliktet til å gi oss. Det har de forpliktet seg til i de siste åtte årene.

Men de har ikke forpliktet seg til hvilken regjeringskoalisjon som skal styre Norge i de neste fire årene. De har heller ikke forpliktet seg til en flertallsregjering. Alt dette skal det nå forhandles om.

Skal vi få en flertallsregjering i Norge etter at det nye Stortinget trer sammen, er det kun én realistisk løsning, og det er en firepartiregjering mellom Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre. Den vil ha et solid flertall på 96 av Stortingets 169 mandater (85 mandater er nødvendig).

Det finnes ytterligere to teoretiske muligheter, og det er at Høyre og Fremskrittspartiet tar med ett av sentrumspartiene, KrF eller Venstre, i en trepartiregjering. Men dette er ikke realistiske løsninger for verken KrF eller Venstre, som ikke ville kunnet forsvare sine sentrumsløsninger overfor to sterke høyrepartier. Både KrF og Venstre har mer eller mindre utelukket en slik løsning på forhånd.

Tøffe krav til forhandlinger
Alle de fire valgvinnende partiene annonserte allerede i går kveld, da valgseieren ble klar klokken 2100, at de nå skulle forhandle bredt om en ny regjeringsplattform. Forhandlingene blir fra første stund mellom alle de fire partiene, og i hvert fall det uttalte målet for alle partiene er at de skal klare å forhandle frem en politisk plattform der alle fire skal delta i regjering.

Men om alle de fire partiene i realiteten går inn i forhandlingene med mål om en felles regjeringsplattform er et annet spørsmål. Alle fire har gode grunner til å la forhandlingene sprekke, slik at det endelige resultatet blir en mindretallsregjering med kun Høyre, det klart største partiet på borgerlig side.

Allerede valgnatten gjorde de fire partilederne det klart at de ville stille "tøffe" forhandlingskrav til sine tre mot- eller medspillere. Siv Jensen utbasunerte under FrP-valgvaken at "vi har den tøffeste forhandleren." Senere på kvelden modererte hun sine utsagn og påpekte at kravene fra alle de fire partiene måtte behandles med alvor og respekt. Likevel understreket hun flere ganger at FrP er større en KrF og Venstre til sammen, og dermed skulle ha mer innflytelse.

Andre ledende stemmer i FrP gikk enda lengre. Christian Tybring-Gjedde uttalte tidlig på valgkvelden i går at han ikke kunne la seg begeistre for en firepartiregjering og gjentok mange av FrPs krav som vil være uspiselige for sentrumspartiene og Høyre, deriblant en oppmykning av handlingsregelen.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide gjorde det klart at valgresultatet ga ham muligheter til å stille tøffe krav, på tross av at partiet ble stående stille på beskjedne 5,6 prosent. "Sentrum av norsk politikk kommer til å spille en nøkkelrolle i de neste fire årene," var KrF-lederens første kommentar. Deretter insisterte Hareide under hele valgkvelden på at "sentrum har fått en nøkkelrolle i norsk politikk." Dette er et klart signal på at KrF ikke vil tillate at en ny regjering fører FrP-politikk.

Tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik var enda klarere i går kveld. "KrF har klokelig sagt at det er lite sannsynlig at partiet sitter i regjering med FrP, det er en linje jeg er enig i," uttalte Bondevik. "I en regjering må man være enig med de andre partiene i politikken, det er et stort ansvar. Det er mulig man får utrettet mer utenfor," uttalte Bondevik ifølge NRK.

Partileder Hareide sa seg sent på kvelden indirekte enig i denne bedømmelsen. "Det som er viktig for KrF er å få gjennomslag i politikken," understreket Hareide på spørsmål om regjeringsdeltakelse. Og han insisterte også på at han hadde "fast følge" med Trine Skei Grande fra Venstre.

Det kunne for så vidt ikke Venstre-lederen bekrefte i klare ordelag. Skei Grande insisterte derimot på at Ve

"Fast følge": KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande i valgkampen

© Knut Arild Hareide/Kureren
nstre hadde drevet valgkamp for å komme i regjering, og ikke for at noe annet parti skulle få regjeringsmakt. Ved siden av Erna Solbergs klare utsagn om at Høyre ville være bærebjelken i den kommende regjeringen, var dette valgkveldens klareste bekjennelse til et regjeringssamarbeid.

De fleste best tjent med en Høyre-regjering
Og når de fire borgerlige partiene nå skal gå til forhandlingsbordet og prøve å komme frem til en regjeringsplattform i løpet av de neste fem ukene, har de fleste blandede følelser om en firepartiregjering faktisk er et mål å etterstrebe. Alle partiene har noe å vinne og mindre å tape på at Høyre danner en mindretallsregjering.

For Høyre sier det seg selv.

Dersom Solberg leder en mindretallsregjering vil hun kunne få utført mest Høyre-politikk. Hun kan besette alle departementene med Høyre-statsråder, og med en stortingsgruppe på 48 mandater kan hun enkelt søke flertall på borgerlig side, eller, når det trengs, sammen med Arbeiderpartiet. Dermed får også Høyre eneansvaret for resultatet av politikken regjeringen fører, et ansvar partiet ikke frykter.

Et annet sentralt punkt for Høyre-politikerne er frykten for et konfliktfylt regjeringssamarbeid med FrP, som vil bli enda mer konfliktfylt med KrF og Venstre ombord. En regjeringskonstellasjon med FrP vil raskt føre til kontroversielle politiske vedtak som igjen vil svekke Høyres popularitet.

Men også FrP er til dels best tjent med en ren Høyre-regjering, selv om partiet i åtte år har hevdet at det vil nekte å støtte en regjering det ikke er del av. Dersom også KrF og Venstre avstår fra å være i regjering, vil Siv Jensen kunne selge resultatet som en grei kompromissløsning til sine velgere. Jensen vil også, uten å gå i regjering, kunne avkreve Høyre noen politiske seire.

Et av de viktigste argumentene mot en FrP-deltakelse i en firepartiregjering er "SV-effekten" fra den avtroppende regjeringen. For med så sterke motpoler som KrF-Venstre og FrP i regjering, vil det bli lite rom for ren FrP-politikk. Firepartiregjeringen vil bli nødt til å kompromisse på det meste, og det vil i stor grad ende med kompromisspartiet Høyres politikk. Jensen vet at en regjeringsdeltakelse, slik den nå fortoner seg, vil skuffe FrP-velgerne i stort monn. Det vil bli vanskelig å holde begeistringen oppe i mer enn et år.

KrF har signalisert klarest at partiet kan slå seg til ro utenfor regjering og slik sørge for at sentrum får "en nøkkelrolle i norsk politikk." Bondevik og Hareide har nok rett i at KrF kan oppnå mest utenfor regjering.

Ved å la forhandlingene om en firepartiregjering bryte sammen kan de blant annet legge grunnlaget for at FrP får den nødvendige unnskyldningen overfor velgerne for å ikke delta i regjering. Det å unngå at FrP får regjeringsmakt er et mål i seg selv for KrF. Og fra Stortinget kan KrF legitimt bli med på å blokkere forslag om for eksempel kutt i bistanden. I flere av kjernepunktene der KrF er uenig med FrP og Høyre kan partiet nemlig søke støtte på venstresiden, dersom Venstre også er enig.

For Venstre ser det litt annerledes ut. Med miljøsaker som en av partiets viktigste profilsaker, og med et Storting der miljøpartiene er i mindretall, er Venstre trolig mest tjent med å sitte i en flertallsregjering der noen kjernepunkt (Lofoten-Vesterålen) allerede er avgjort på forhånd i regjeringsforhandlingene. Men dersom Solberg kan gi Venstre gode nok miljøgarantier, vil også dette partiet kunne ha like stor innflytelse på politikken utenfor regjering som i regjering av samme grunn som KrF.

Alt i alt er det derfor neppe "flertall" for en flertallsregjering blant de borgerlige valgvinnerne. Og trolig vil også en ren Høyre-regjering være både mer effektiv og mer forutsigbar enn en ustabil firepartikonstellasjon, som er mye mer sprikende enn det den rødgrønne regjeringen noensinne var.

Det mest sannsynlige er derfor at det går mot en mindretallsregjering. Og det er ikke et dårlig valg for Norge.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no