See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 27.11.2013 - Også barn skal tilbys aktiv dødshjelp i Belgia
» 31.10.2013 - Planene klare for et todelt Belgia
» 27.09.2013 - Belgia anklager Kina for dataangrep mot statsministeren
» 28.08.2013 - Til Belgia for å slippe helsekøen
» 10.07.2013 - Statsreform skal redde samholdet i Belgia
» 22.02.2013 - Belgia: "Aktiv dødshjelp for barn forekommer allerede"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kong Albert II av Belgia abdiserer om få uker
© De Belgische Monarchie/Kureren
Politikk | Samfunn - Belgia

Albert II av Belgia abdiserer, omgitt av skandaler

Prins Philippe av Belgia blir ny konge den 21. juli

© World Economic Forum/Kureren
Kureren, 3. juli 2013
- Albert II av Belgia kunngjorde i dag at han frasier seg tronen den 21. juli. Det belgiske kongehuset har i de siste månedene vært involvert i en skatteskandale, men også en påstått uekte datter og ryktene om tronarvingens legning har undergravd monarkiets troverdighet.

Kong Albert annonserte i dag at han abdiserer til fordel for sin sønn, kronprins Philippe. Prinsen sliter med populariteten og troverdigheten blant belgierne.

Albert II overtok tronen i 1993 etter dødsfallet til sin eldre, barnløse bror, kong Baudouin. Gift med dronning Paola og med tre barn, har Albert II spilt en sentral rolle i landets politiske utvikling i løpet av de siste to tiårene. Han blir gitt mye av æren for at Belgia endelig klarte å danne en stabil regjering etter nesten to år uten fremskritt i forhandlingene mellom de politiske partiene.

Abdikasjonen til Belgias konge kan minne om liknende begivenheter svært nylig i nabolandet Nederland, der dronning Beatrix gikk av i april. Men omstendighetene er svært forskjellige, da Beatrix gikk av på høydepunktet av sin popularitet og med folkets støtte også for hennes tronarving.

Les mer om abdisering i Nederland i denne artikkelen: "Siste arbeidsdag for Beatrix: Endelig populær".

For Albert II, derimot, har det siste året har vært en katastrofe. Året startet med striden rundt enken etter kong Baudouin, Fabiola av Belgia. Den belgiske pressen avslørte i januar at Fabiola i slutten av 2012 opprettet en stiftelse for å hjelpe medlemmer av den kongelige familien. Men stiftelsen var også blitt til for at de kongelige skulle unngå å betale arveavgift.

Etter kontroversen, besluttet regjeringen til statsminister Elio di Rupo å kutte kongefamiliens budsjett og tvinge dem til å betale skatt. Fra nå av er det bare kongen, hans hustru, hans arving eller en abdisert monark som kan motta skattebetalernes penger.

Barn utenfor ekteskap
Men skatteskandalen er ikke den eneste som har plaget de belgiske kongelige de siste månedene. Bare for en uke siden, erklærte kunstneren Delphine Böel i retten at hun krever å bli anerkjent som den fjerde datteren av Albert II. Böel krever en DNA-test av monarken og hans sønner for å bevise sannheten. Og hun mener at hun har vært utsatt for "diskriminering" siden 1999, da det ble "avslørt" at hun var datter av kong Albert.

Det var også året da en bok om dronning Paola ble utgitt, som avdekket "affæren" kong Albert hadde hatt med baronesse Sybille de Selys-Longchamp, moren til Delphine Böel. Kongen tilsto at forholdet hadde funnet sted, men han nektet for farskapet. I sin juletale i 1999 snakket han om "krise i ekteskapet" med dronning Paola. Og dronningen har i mellomtiden tatt igjen med et stort antall elskere, ifølge en bok som ble utgitt i oktober, 'Kongelige saker".

Bokens forfatter, journalisten Frederic Deborsu, avslørte også at den fremtidige kongen, prins Philippe, trolig er homoseksuell. "Ekteskapet mellom Philip og Mathilde er ikke det vi tror det er," hevder Deborsu. Ifølge journalisten, hadde tronarvingen et "nært forhold" til en belgisk aristokrat. Forholdet måtte avsluttes da Albert II ble konge i 1993, og han arrangerte et "tvunget" ekteskap for sønnen i 1999.

Uansett om ryktene er sanne eller ikke, har Philipe og Mathilde fire barn. Og den 21. juli blir han konge av Belgia.

Men det store spørsmålet for belgierne er om kronprins Philippe er klar til å påta seg oppgavene som monark bare ett år før Belgia holder valg på ny. Ifølge en fersk undersøkelse, mener 30 prosent av belgiere at 53-åringen ikke er klar til å bli konge enda. Og verre enn det, er at det i tillegg er 28 prosent som mener han ikke duger til konge i det hele tatt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no