See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 09.04.2013 - Svenskene bygger om Vasamuseet etter rekordbesøk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


109 millioner kroner: Den svenske artisten Loreen under generalprøven i dag før opptredenen i Malmö
© Olle Kirchmeier/SVT/Kureren
Kultur - Sverige | Innenriks

Eurovision: Sverige halverte budsjettet ift Norge

200 millioner kroner: Programlederne for ESC 2010 på Telenor Arena på Fornebu

© Kim Erlandsen/NRK/Kureren
Kureren, 13. mai 2013
- Budsjettallene for Eurovisjonsfesten i Malmö er blitt lagt frem i Sverige. Og SVT forbauser med et av de billigste arrangementene i nyere tid, faktisk rundt halvparten av det NRK brukte for tre år siden.

Å arrangere Eurovision Song Contest har vokst ut over alle proporsjoner når det gjelder kostnadene. I de siste årene har alle vertslandene økt budsjettene for å arrangere et av verdens lengstlevende tv-program. I år er det Sveriges tur og SVT har klart det ingen skulle tro. Årets sirkus i Malmö vil bli den billigste Eurovisjonsfesten på lenge, rundt en fjerdedel av fjorårets pris.

125 millioner svenske kroner. Det tilsvarer 109 millioner norske kroner. Og det er et beskjedent beløp hva angår verdens største tv-show. Svenske SVT hevder nå at de skal klare å organisere eurovisjonen innenfor denne kostnadsrammen selv om det vil bli tv-kanalens største produksjon noensinne.

Fjorårets arrangement i Baku, Aserbajdsjan, kostet hele 375 millioner kroner og var ny rekord. I Aserbajdsjan ble investeringene enorme, med et nytt stadionanlegg og en oppgradering av området rundt. Men utgiftene i den lille kaukasiske oljenasjonen var sammenliknbare med Eurovisjonsfesten i Russland. Finalen i Moskva i 2009 kostet 300 millioner kroner. Og da vant Norge.

Allerede samme natt som Alexander Rybak vant i Moskva, ble det avgjort at Norge ikke skulle spare på arrangørskostnadene. Daværende kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas varslet på direkten under sendingen fra Moskva at det ville bli en kjempefest i Norge. Lisenspengene ble økt i 2010 og NRK brukte rundt 200 millioner på å arrangere Eurovisjonsfinalen på Telenor Arena på Fornebu. Bjerkaas uttalte senere at "det var verdt det."

Men Bjerkaas selv synes å ha forandret mening om pengebruken og Eurovision.

"Kostnadene er nå blitt så høye at omtrent ingen kringkastere i land med en kritisk offentlighet kan bære dem. Det begynner også EBU å forstå, og derfra kommer det nå signaler om at dimensjonene på arrangementet må nedskaleres og kostnadene reduseres. Kraftig," skrev Bjerkaas i en kommentar på NRKs interne nettsider for ett år siden.

"Hvis vi neste år får oppgaven med å arrangere ESC, må vi ta på oss denne oppgaven, som vil være å gi arrangementet en størrelse som er bærekraftig. For det er ikke tilfelle i dag. Sant og si må vi definere konkurransen på ny," la NRK-sjefen til. Men heldigvis for NRK kom Norge og artisten Tooji på sisteplass i Baku.

Også sjefen for EBU og Eurovision Song Contest, norske Jon Ola Sand, sa i fjor at han ville jobbe for å få ned kostnadene for å arrangere tredagersfesten.

"Vi er klar over at det er en utfordring, så vi må se på hvordan man kan finne en løsning. Vi vil jobbe for å finne modeller som funker bra, og som fortsatt vil gi et førsteklasses produkt. Det kan bety å kutte i prøvetidene, kutte i transporten, på pressesenteret og på det kommersielle apparatet. Samtidig kan det være snakk om å lage sendinger med en enklere teknisk løsning, med gjenbruk av teknisk utstyr," sa Sand til NRK.

SVT har tatt de nye signalene på alvor når de nå arrangerer den billigste Eurovision på minst fem år. Ifølge den svenske statskringkasteren skal dette ikke merkes på kvaliteten av showet, som SVT lover skal bli like spektakulært som alltid.

Konkurransen har de siste årene hatt rundt 100 millioner seere på verdensbasis. Programmet blir i stor grad også sendt i land utenfor den europeiske kringkastingsunionen EBU, blant annet i Australia, Canada, Egypt, Hongkong, India, Japan, Jordan, Mexico, New Zealand, Sør-Afrika, Sør-Korea, Vietnam og USA.

Eurovision lokker turister til Malmö
Imens kan Malmö denne uken glede seg til å arrangere den europeiske sangkonkurransen. Og nye reiselivstall viser at Malmö allerede har blitt et av Sveriges mest attraktive reisemål denne våren. Tusenvis av mennesker fra hele verden strømmer til reiseportaler og -byråer for å finne de rimeligste turene til Malmö.

Ifølge den svenske avisen 'Expressen', har interessen vært spesielt stor fra folk fra land som Tyskland, Frankrike, Russland, Nederland, Spania og Finland.

Men ingen har vist mer interesse for Sveriges kommende Eurovisjonsvertsby enn folk fra Irland, der reisesøkene har tredoblet seg i uken før de to semifinalene og finalen pågår, sammenlignet med uken før og etter.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no