See also:
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 04.02.2014 - Danmark er europamester i kampen mot korrupsjon
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 04.12.2013 - 14 milliarder i EU-bot til storbankene
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Kina ønsker frihandelsavtale med EU
» 08.11.2013 - Middelhavet snart tomt for fisk
» 01.10.2013 - CO2-fangst er avlyst i Europa











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso (v) og Marokkos statsminister Abdelilah Benkirane (h) møttes i mars
© EU/Kureren
Økonomi - Europa | Marokko

Marokko og EU starter samtaler om frihandel

Kureren, 23. april 2013 - EU og Marokko har begynt forhandlingene om en frihandelsavtale. Lykkes det, vil dette bli den første EU har med noe land på den andre siden av Middelhavet. Brussel har også invitert de andre landene i Nord-Afrika til å inngå liknende avtaler.

EU er allerede Marokkos største handelspartner og den største utenlandske investoren i det nordafrikanske landet. Det har lenge gått mot en frihandelsavtale, og EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, og Marokkos statsminister Abdelilah Benkirane annonserte at man snart ville starte forhandlingene under et møte i Rabat 1. mars i år.

Målet nå er å oppdatere den gjeldende samarbeidsavtalen, som har betydd at en stor gruppe produkter har blitt tollfrie siden 2000. Forhandlerne møtes nå i Rabat for å diskutere om en utdypende avtale om eksisterende relasjoner for å dekke områder der det fortsatt er tollbarrierer. Dette gjelder blant annet emner som handel med tjenester, offentlige anbudsprosesser, investeringsbeskyttelse og opphavsrett.

Ifølge kilder i EU-kommisjonen, vil den nye frihandelsavtalen også forsøke å forenkle tollprosedyrer og redusere handelsbarrierer knyttet til matsikkerhet. Det er særlig på landbruksprodukter at Marokko har kommet sterkere inn på det europeiske markedet i de siste årene.

"Jeg håper at forhandlingene med Marokko oppmuntrer andre land i Middelhavsregionen til å begynne liknende diskusjoner snart," sier EUs handelskommissær Karel De Gucht. "Disse forhandlingene reflekterer EUs sterke engasjementet for å utvikle handelen og investeringene med partnere som velger å gå inn for politiske og økonomiske reformer," la De Gucht til.

EU-kommisjonen ga grønt lys for å starte forhandlinger om frihandelsavtaler med Egypt, Jordan, Marokko og Tunisia i desember 2011, som en respons på den politiske utviklingen i den arabiske verden. Marokko er det første av de fire landene som når forhandlingsbordet etter forberedende samtaler som ble holdt i fjor.

EU er den største handelspartneren til Marokko, og står for rundt 50 prosent av landets totale handel. Marokkansk eksport til EU går mest i landbruksprodukter, fisk og mineraler.

Varehandelen mellom Marokko og EU har økt raskt de siste årene, og verdien økte med mer enn 26 millioner euro (193 millioner kroner) i 2012. Handelen med tjenester utgjorde 7 milliarder euro (52 milliarder kroner), ifølge de siste tilgjengelige tallene.

Den første forhandlingsrunden startet i Rabat i går, ifølge EU-kommisjonen. Den andre runden er planlagt å finne sted i slutten av juni i Brussel.

Ifølge Sveriges handelsminister Ewa Björling, skal EUs frihandelsavtale med Marokko ikke omfatte det marokkanskokkuperte Vest-Sahara, som ifølge Rabat er en integrert del av landet. "Verken Sverige eller noe annet EU-land har anerkjent Vest-Sahara som en del av Marokko, og svenske representanter har gjentatte ganger gjort dette klart i EU-sammenheng," sa Björling i Riksdagen i februar i år.

EFTA, og dermed Norge, har allerede en omfattende handelsavtale med Marokko. I denne avtalen er handel med varer fra Vest-Sahara eksplisitt unntatt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no