See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 11.12.2013 - Nå er de latviske euroene i omløp
» 22.02.2013 - Latvia på stø kurs mot euroinnføring i 2014











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Latvias statsminister, Valdis Dombrovskis (h), takker IMF-representanten for samarbeidet
© Valsts kanceleja/Kureren
Økonomi - Latvia

Latvias økonomi friskmeldes

Latvias sentralbank er allerede klar med designen til landets første euromynter neste år

© Latvia/Kureren
Kureren, 3. april 2013
- Pengefondet (IMF) legger ned kontoret sitt i Riga etter at det offisielt har "friskmeldt" Latvias økonomi. Latvia har fått omfattende krisehjelp fra Fondet, men har allerede betalt ned gjelden sin og opplever nå Europas sunneste vekst.

Det var den mest omfattende økonomiske krisen i moderne tid i Europa som rammet Latvia i kjølvannet av den globale finanskrisen i 2008. Boblen, som hadde bygd seg opp i før og etter Latvias EU-medlemskap i 2004, sprakk så det smalt. I 2009 krympet Latvias nasjonaløkonomi med hele 18 prosent på ett år, verre enn selv i Hellas og på Island.

Latvia måtte allerede høsten 2008 be om kriselån fra Pengefondet og hjelp til å restrukturere økonomien sin, og i den forbindelse åpnet IMF et kontor i Riga. Hestekuren som fulgte, og mer eller mindre tilbakestilte all fremgang fra 2000 til 2007, var den tøffeste i Europa i forbindelse med finanskrisen.

Derfor fnyser latvierne i dag av klagene i Sør-Europa over det de anser som relativt "milde" kriseprogrammer der. Latvias statsminister Valdis Dombrovskis går derimot stolt mot strømmen og har fått gjennomslag for at landet innfører euroen i 2014.

Med kriser i det meste av Europa, og med Latvia som har fullført sin økonomiske snuoperasjon, var det derfor naturlig for Pengeondet å annonsere at de legger ned sitt Riga-kontor. IMF-representanten i Riga, David Moore, fikk i går ordre om å avslutte sitt arbeid og nedlegge kontoret "innen sommeren 2013."

Pengefondet utsteder en nærmest fullstendig friskmeldingsattest for Lativia. "Latvia sluttførte hjelpeprogrammet med hell i 2011, og har betalt tilbake alle utestående fordringer i god tid før fristen i 2012," bemerket Moore. Dermed hadde det formelle samarbeidet med å hjelpe Latvia ut av krisen også endt.

"Latvia har gjenvunnet makroøkonomisk stabilitet og den nye økonomiske fremgangen er nå vel fundert," la IMF-representanten til.

Moore kunne bare sette fingeren på en av de fortsatt alvorlige ettervirkningene etter krisen, nemlig en fortsatt høy arbeidsledighet i det baltiske landet. Arbeidsledigheten nådde en topp på hele 18,7 prosent i 2009, og den har bare gått sakte tilbake på tross av den sterke veksten i Latvias økonomi. I 2012 var den gått ned til 15,0 prosent. I løpet av 2013 regner Pengefondet med at fortsatt 13,7 prosent av latvierne vil være uten jobb, og ledighetstallene dermed nærmer seg EU-gjennomsnittet.

Samtidig opplever Latvia den sterkeste veksten i hele EU. I 2011 var nedgang snudd til en sterk BNP-vekst på 5,5 prosent, som forble på 5,2 prosent i fjoråret. For 2013 forventer IMF og latviske myndigheter en økonomisk vekst på rundt 3,7 prosent.

Mens Pengefondet nå legger ned kontoret i Riga, ønsker det på ingen måte å bryte samarbeidet med "den baltiske tigeren". Latviske økonomer er mer og mer ønsket som rådgivere når IMF analyserer, utarbeider og forhandler frem hjelpepakker til andre kriseland.

Latvia er dermed rykket opp fra mottaker- til giverdivisjonen. Og i og med euromedlemskapet fra 2014, må Latvia også være med å garantere for krisepakkene til andre euroland. Myndighetene i Riga forventes da å stå på lag med Tyskland, Nederland, Finnland og Slovakia i å kreve harde sparetiltak i kriselandene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no