See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Storbritannia varsler flere kutt i velferdsstaten
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 13.12.2013 - Slovenia unngår full eurokrise
» 15.04.2013 - Island først i Europa med kinesisk frihandelsavtale
» 29.01.2013 - Island feirer seieren i Icesave-saken











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Reykjavik, metropolen på Island med 120.000 innbyggere
© Ragnar Th. Sigurdsson/Kureren
Økonomi - Island

Investeringer på Island "ikke lenger spekulative"

Hovedsetet til ratingbyrået Fitch

© Kureren/Flickr/chomster.fr
Kureren, 15. februar 2013
- Ratingbyrået Fitch roser Islands "imponerende fremskritt" og belønner øyas statsøkonomi med en oppgradering. Med en BBB-status er islandske statsobligasjoner ikke lenger et "spekulativt" objekt, men et mulig investeringsobjekt.

Fitch meldte om oppgraderingen i går, og i pressemeldingen ga ratingbyrået en uvanlig positiv omtale av Islands økonomiske fremskritt:

"Oppgraderingen gjenspeiler den imponerende fremgangen som Island fortsatt gjør i forhold til å komme seg etter finanskrisen i 2008-09," oppgir Fitch. "Økonomien fortsetter å vokse på tross av utviklingen i eurosonen, den finanspolitiske konsolideringen er på et godt spor, statsgjeldraten mot BNP har begynt å falle og i finanssektoren er omstruktureringen og gjeldsreduksjonen kommet langt."

Ratingbyrået har også bitt seg merke i at EØS-domstolen i januar frikjente Islands skattebetalere fra å dekke krav mot islandske banker i Storbritannia og Nederland. Den rettslige løsningen "fjernet mulige fremtidige forpliktelser for statskassen og er et viktig skritt på veien mot en normalisering i forholdet til utenlandske kreditorer."

Les mer om dommen i Icesave-saken her: "Island feirer seieren i Icesave-saken".

Island står seg i det hele tatt svært mye bedre enn andre europeiske land som nylig har gått gjennom en bankkrise, noe som følges med stor interesse i Europas kriseland. Sagaøya var det eneste landet som lot krisebankene sine gå konkurs, og landet har nå en overkommelig utenlandsgjeld, økonomisk vekst og begrenset arbeidsledighet.

Landene som reddet bankene sine står derimot verre stilt. Selv mønsterelevene Irland og Portugal har fortsatt ikke kommet seg ut av krisen. Det er nylig blitt beregnet at irlenderne over skatteseddelen må fortsette å nedbetale gjelden til bankene sine til minst 2050. I høyt forgjeldede Portugal vil det ta enda lengre, og der skyter arbeidsløsheten fortsatt i været. Og i Spania må befolkningen betale med grove kutt i velferdsstaten, svært høye avgifter og skyhøy arbeidsløshet for å finansiere krisebankene.

Island er derimot på vei ut av krisen med stormskritt. Statsfinansene fikk hjelp av et treårig kriseprogram fra Pengefondet, som ifølge Fitch ble "avsluttet med suksess" i november 2011.

Statsfinansene på Island er også snart under kontroll, ifølge bedømningen fra det kritiske ratingbyrået. I 2012, for første gang siden 2007, hadde statsfinansene et primæroverskudd på 2,8 prosent av BNP. Med fratrekk av gjeldsnedbetalinger ga dette et underskudd i statsfinansene på kontrollerbare 2,6 prosent. "Vår prognose er at primæroverskuddet vil øke til 4,5 prosent av BNP innen 2015, og at et balansert statsbudsjett er i sikte innen 2016," bedømmer Fitch.

I løpet av finanskrisen ble Island nedgradert til såkalt "søppelnivå" av ratingbyråene, og investeringer på Sagaøya ble ansett som høyst spekulative. Med en aktuell Fitch-rating på BBB, står Island nå på linje med land som Irland (BBB+) og Spania (BBB).

Men Fitch selv påpeker at det er mange flere positive elementer i Islands statsøkonomi enn i Spania og Irland. "Islands statsgjeld i forhold til BNP nådde en topp på 101 prosent i 2011, og synes nå å være på vei nedover og ha falt til et forventet nivå på 96 prosent av BNP i 2012," skriver Fitch. Innen 2021 vil gjeldsnivået ha falt til 69 prosent av BNP, ifølge ratingbyråets prognoser.

Island har også allerede klart å få overkommelig rimelige statslån på det internasjonale finansmarkedet. Det har først og fremst blitt brukt til å refinansiere lån som ble tatt opp under finanskrisen. Island har allerede betalt tilbake 55 prosent av kriselånene som ble tatt opp fra Norge og de andre nordiske landene, samt fra Pengefondet.

Den islandske gjeldssituasjonen er dermed vesentlig bedre enn for eksempel i Irland og Spania, påpeker Fitch. Videre er mange av de grunnleggende forholdene på Island - som velferds- og inntektsnivået samt forretningsklimaet - "mer på linje med land som har en AAA-rating," konstaterer Fitch.

De eneste potensielle farene ratingbyrået ser på horisonten er at politikerne i Reykjavik med tiden vil kunne fristes av en mindre stram finanspolitikk og økte utgifter. Fitch oppgir også at det fortsatt kan komme overraskelser i forhold til gjelden til de islandske bankene.

Likevel er grunntonen i bedømmelsen av Island først og fremst svært positiv.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no