See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 21.03.2014 - Tyrkia: Erdogan forbyr Twitter
» 27.01.2014 - Full kamp om makten i Tyrkia
» 07.01.2014 - Tyrkia: Korrupsjonsjegere og politi får sparken
» 03.01.2014 - Tyrkiske Gezi-demonstranter tiltales for terrorisme
» 30.09.2013 - "Forbud" mot alkoholsalg i Tyrkia møter motstand
» 04.07.2013 - Tyrkisk domstol stopper ombygging av Geziparken
» 20.06.2013 - Volden i Tyrkia kan stoppe EU-tilnærmingen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tyrkiske kvinner demonstrerer for retten til abort i juni 2012
© Kürtaj Haktir/Kureren
Samfunn - Tyrkia

Tyrkia innfører snikforbud mot abort

Pro-abortdemonstrasjon organisert av den tyrkiske kvinnegruppen Kürtaj Hakt?r

© Kürtaj Haktir/Kureren
EurasiaNet / Kureren, 14. februar 2013
- Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan beskyldes nå for å prøve å innføre et snikforbud mot abort i landet etter at folkelig motstand i fjor hindret ham i å innføre svært strenge reguleringer som i praksis ville forby abort.

Den tyrkiske organisasjonen Kvinner for kvinnerettigheter (WWHR) ledet den massive motstanden mot statsministeren i 2012, da Erdogan erklærte at abort var det samme som mord og lovte å strengt begrense adgangen til abort i landet. Tyrkia legaliserte abort for ugifte kvinner av økonomiske og helsemessige årsaker i 1983, mens gifte kvinner fortsatt trenger ektemannens tilsagn.

Erdogans moderate islamistiske Rettferdighetsparti AKP har et stort flertall i nasjonalforsamlingen i Ankara. Men den politisk kyndige statsministeren forsto raskt at han svømte motstrøms i saken om et abortforbud, og etter kort tid trakk han tilbake det upopulære lovforslaget.

Men WWHR har skjerpet årvåkenheten etter at Erdogan tonet flagg i 2012 og kontrollert eventuelle endringer i tilgangen til abort i landet. Kvinnerettsorganisasjonen hevder nå at regjeringen "systematisk" begrenser tilgangen til abort, og at hindringer blir mer og mer vanlige. "Vi vet at alle klinikkene og sykehusene i Tyrkia som står politisk nært statsministeren nekter å utføre abort," sier WWHR-lederen Pinar Illkaracan.

Før var det ikke vanskelig å finne leger som utførte aborter etter den lovbestemte grensen ved tiende svangerskapsuke, men dette er det slutt på hevder Illkaracan. "Nå hører vi om leger i privatklinikker som blir straffeforfulgt. Selvsagt er det både legen og kvinnen som spør om aborten som straffeforfølges."

Regjeringen har uttrykt at den normale grensen for abort vil fortsette å være tiende svangerskapsuke, og at grensen for abort for voldtektsofre og der det er livstruende komplikasjoner forblir 20. uke.

Men kvinnerettsaktivistene i gruppen Kürtaj Haktır (Abort er en rettighet) hevder å dokumentere at grensen i praksis er senket til åttende uke på grunn av nye byråkratiske hindringer. På en pressekonferanse i Istanbul i januar ga gruppen også flere eksempler på kvinner som ble sjikanert og utsatt for ydmykende forhør fra fiendtlige leger.

Dette bekreftes av en kvinne som nylig hadde en abort ved en statlig klinikk i Istanbul og skrev til den populære spaltisten Ayse Arman i storavisen 'Hürriyet'. "Til min skrekk ble jeg fortalt at de ikke ville gi meg noen form for bedøvelse, beroligende midler eller smertestillende - ikke noe i det hele tatt - mens de skulle utføre aborten," skrev kvinnen. "Jeg vil aldri glemme det store fysiske og emosjonelle traumet jeg ble påført i det øyeblikket."

Avsløringen i Armans spalte skapte stor røre og debatt i Tyrkia. Myndighetene ble beskyldt for å prøve å tvinge kvinner til å avstå fra abort uten å våge å forby dem.

Den tyrkiske regjeringen har allerede skrevet utkast til endringer av landets abortlov, men den vegrer seg fortsatt mot å offentliggjøre ordlyden i endringene. Hemmelighetskremmeriet rundt prosessen fører til mye spekulasjoner og frustrasjon i den tyrkiske kvinnebevegelsen.

"Vi tror at de vil prøve å ramme private sykehus hvor kvinner har større frihet til å få tilgang til abort," spekulerer abortrettsaktivist Ayse Duzkan. "Det vil bli ekstra begrensninger for ugifte kvinner, slik at dette vil bidra til å stoppe ugifte kvinner fra å ha sex," frykter hun videre. Andre tipper at fjorårets forslag, om at kvinner som vil ha abort skal tvinges til å høre på fosterets hjerteslag, vil komme opp igjen.

Med stadig nye innskrenkninger i tilgangen til abort sier tyrkiske kvinnerettighetsgrupper at de nå forbereder seg på en lang og hard kamp. "Kvinner trenger retten til en gratis og helsemessig forsvarlig abort. Jeg tror vi kommer til å oppleve mange demonstrasjoner og protester fremover," sier aktivisten Duzkan i gruppen Kürtaj Haktır.

På tross av flere henvendelser ville verken helsedepartementet eller justisdepartementet i Tyrkia svare på henvendelser fra EurasiaNet eller kommentere saken.


Denne artikkel fra Tyrkia er levert fra EurasiaNet.org, publisert av The Open Society Institute.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no