See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 08.04.2013 - Statoil er Aserbajdsjans nest største investorChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Luksusturisme? Aserbajdsjans hovedstad Baku
© Azerbaijan Tourism/Kureren
Reise | Økonomi - Aserbajdsjan

Aserbajdsjan satser på luksusturisme

Vakre Kaukasus: Aserbajdsjan er også en skidestinasjon

© Azerbaijan Tourism/Kureren
Kureren, 21. mars 2014
- Aserbajdsjan er kanskje mer kjent for sine oljereserver og menneskerettsbrudd enn for å være et stort reisemål. Men nå vil myndighetene i Baku gjøre noe med dette og ønsker å tiltrekke seg mange flere reisende i de neste årene. Men kun pengesterke turister er velkomne.

Dette ble nylig annonsert av Aserbajdsjans kultur- og turismeminister Abulfas Garayev. Garayev forklarte at regjeringen har utviklet et sett med planer for å øke antall turister med 30 til 40 prosent i løpet av de neste tre til fem årene.

Mer konkret er det den såkalte "The Concept of Development - Azerbaijan 2020: Vision for the Future" som detaljerer mål og virkemidler for utviklingen av turismen i dette vakre og kulturrike landet øst i Kaukasus og langs vestkysten av Kaspihavet.

"Vi forventer at fem millioner turister kommer til å besøke Aserbajdsjan hvert år fram til 2020," forklarte Garayev, og la til at "dette vil føre til en full utvikling av reiselivsnæringen i landet." Hittil har denne næringen stort sett vært utviklet i Baku, med sine mange hoteller og shoppingsentre, og som gjennomgikk en "storrengjøring" foran Eurovisjonsfinalen som ble avholdt i den aserbajdsjanske hovedstaden i 2012.

Nå skal også større deler av landet tas i bruk for å tiltrekke seg utenlandske turister. Garayev bemerket at Kultur- og turismedepartementet nå skal jobbe hardt med å forbedre promoteringen av landet som reisemål.

"Videre er Aserbajdsjan blitt en arena for et økende antall store internasjonale kulturelle, økonomiske og sportsbegivenheter, som igjen vil ha en positiv innvirkning på antall turister som besøker landet," la han til. Regjeringen i Baku har nemlig satset stort på å få internasjonale arrangementer til byen, som skal bli en drivkraft for annen type reiseliv.

Garayev påpekte at inntektene fra reiselivsnæringen i landet har økt til det 56-dobbelte i løpet av de siste 10 årene, mens verdensgjennomsnittet var en vekst på mellom 10 og 12 prosent i den samme tidsperioden. "Dette demonstrerer den betydelige veksten av turisme i Aserbajdsjan," sa han nøkternt.

Kun toppmarkedet er interessant
Turismeministeren bemerket også at hotellinfrastrukturen fortsetter å utvikle seg raskt i landet. Men han var svært klar på at Aserbajdsjan i

Aserbajdsjan har svært mye vakker natur å by på

© Azerbaijan Tourism/Kureren
kke akter å bli en billig destinasjon for ryggsekkturister.

"Byggingen av femstjerners hoteller og hotellkomplekser er i gang. Samtidig har vi fått to forslag om etableringen av nettverk av hoteller. Men jeg tror at turismeinfrastrukturen i Aserbajdsjan ikke er klar for å ta imot store masser av turister som er på utkikk etter en billig ferie," konstaterte Garayev.

Dette er til tross for at prisnivået i Aserbajdsjan generelt er veldig lavt. Men det er svært få rimelige hoteller i landet, og de fleste tjenester som er tilrettelagt for utenlandske turister har et høyt prisnivå. Det er ingen planer om å tilrettelegge for rimelige alternativer i Baku eller på andre reisemål.

1,5 millioner turister
Reiselivet begynner å bli en viktig del av den aserbajdsjanske økonomien. På 1980-tallet var landet et turistmål av regional betydning, men sammenbruddet av Sovjetunionen og krigen med Armenia om kontrollen over Nagorno-Karabakh skadet bildet av Aserbajdsjan som et reisemål. Imaget som en oljenasjon og stadige nyheter om menneskerettsbrudd har heller ikke hjulpet reiselivet.

Det var først på 2000-tallet at landet på alvor begynte å gjenoppbygge reiselivsnæringen sin, og siden den tid har Aserbajdsjan opplevd en stor vekst i antall reisende og overnattinger. I de senere årene har Aserbajdsjan også blitt et populært reisemål for religiøs turisme, spa og helse, ifølge ministeren.

Ifølge data fra Verdensbanken har antall turister i Aserbajdsjan økt jevnt og trutt de siste ti årene. Mens landet fikk 576.000 besøkende i 2002, var det over 1,5 millioner turister som reiste til landet i 2011. Dette planlegges altså økt til 5 millioner besøkende i året innen 2020.

I 2011 registrerte Aserbajdsjan reiselivsinntekter på over 1,5 milliarder dollar (nesten 9 milliarder kroner). I løpet av de siste 16 årene har omsetningen i denne bransjen svingt mellom 1,5 milliarder dollar i 2011 og beskjedne 57 millioner dollar (340 millioner kroner) i 1996.
    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no