See also:
» 04.02.2014 - Norge er versting i Europa på transpersoners rettigheter
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 07.11.2013 - EU-domstol sier homoseksualitet er asylgrunnlag
» 18.10.2013 - Oslofolk blant Europas mest fornøyde med byen sin
» 14.10.2013 - "880.000 holdes som slaver i dagens Europa"
» 10.10.2013 - 43 millioner europeere har for lite mat











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra EUs kampanje mot vold mot kvinner
© Pietro Naj-Oleari/European Parliament/Kureren
Samfunn - Europa

Mest vold mot kvinner i Norden, minst i katolske land

Undersøkelsen viser store forkjeller mellom EU-landene

© FRA/Kureren
Kureren, 5. mars 2014
- For første gang forskere samlet sammenlignbare data om vold mot kvinner i hele EU. Svarene fra storundersøkelsen, der 42.000 kvinner har svart, viser store regionale forkjeller. Vold mot kvinner skjer hyppigst i Skandinavia, mens det er minst utbredt i de katolske landene.

En av tre europeiske kvinner har opplevd fysiske eller seksuelle overgrep, avslører den nye studien, gjennomført av EUs byrå for grunnleggende rettigheter (FRA). Dette betyr at hele 62 millioner kvinner i EU-landene har vært rammet av vold. Og mer enn én av fem europeiske kvinner svarte at overgriperen var ektemannen eller partneren deres.

Resultatene viser at europeiske "kvinner er ikke trygge, verken hjemme eller på jobben", konkluderte i dag Blanca Tapia, talskvinnen for FRA.

I omfattende intervjuer ble titusener kvinner spurt om de selv har erfart fysisk, seksuell eller psykisk vold, i tillegg til seksuell trakassering. Undersøkelsen viste at hele 5 prosent av respondentene hadde blitt voldtatt. I tillegg sa mer enn halvparten av kvinnene (55 prosent) at de hadde opplevd former for seksuell trakassering. En tredjedel av ofrene uttalte at overgriperen enten var en sjef, en kollega eller en kunde på arbeidsplassen.

43 prosent av kvinnene rapporterte også om en eller annen form for psykisk vold fra nåværende eller tidligere partnere, noe som inkluderer offentlige ydmykelser, forbud mot å forlate hjemmet, trusler om fysisk maktbruk, og så videre.

"Dette er første gang vi har data fra hele EU, og disse tallene er ikke fra frivillige organisasjoner eller offentlige kilder, men kommer direkte fra intervjuobjekter. Det har vært en lang prosess. Vi har brukt to år på å utvikle undersøkelsen og et år på å gjennomføre intervjuene," forklares det i den nye studien.

Rapporten baseres på intervjuer med kvinner i alderen 18 til 74 år i alle EUs 28 medlemsstater. Intervjuene ble gjennomført ansikt til ansikt, enten hjemme hos respondentene eller på et annet sted der respondentene sa de følte seg komfortable nok.

Store forkjeller mellom nord og sør
Resultatene viste slående forskjeller mellom de europeiske regionene. Det er i Skandinavia flest kvinner oppgir å ha opplevd vold av sine partnere. I Danmark, Finland og Sverige melder flest kvinner at de har vært utsatt for regelrett mishandling, som inkluderer å bli slått, brent, forsøkt kvalt, voldtatt eller utsatt for andre former for voldelige overgrep.

Det er snakk om overraskende høye tall. Andelen kvinner som oppgir å ha blitt mishandlet summerer seg til hele 52 prosent av alle danske kvinner, 47 prosent av finsk

Den nye studien ble presentert i Brussel på tirsdag

© FRA/Kureren
e kvinner og 46 prosent av svenske kvinner.

Dette står i sterk kontrast til situasjonen i de katolske landene i Europa, der andelen mishandlede kvinner er signifikant lavere: I Italia dreier det seg om 27 prosent av kvinnene, i Irland 26 prosent, Portugal 25 prosent, Malta 22 prosent, Slovenia 22 prosent, Spania 22 prosent, Kroatia 21 prosent, Østerrike 20 prosent og i Polen "kun" 19 prosent.

Noen har i dag prøvd å forklare disse forskjellene med at flere kvinner i nord er ute i arbeidslivet, og dermed mer utsatt for vold på flere arenaer. Men forskerne bak EU-rapporten er ikke enige i den analysen. Rapporten forsøker å forklare de store regionale forskjellene med at, "jo mer likestilt et land er, jo flere er villige til å fortelle om tilfeller av vold mot kvinner. For kvinner i disse landene er det lettere å sette ord på dette."

Ifølge Tapia "er det ikke mindre vold mot kvinner i ett land enn i et annet land. Faktisk er det sannsynlig at, i de landene der kvinnene ikke er kjent med denne type undersøkelser, der hvor de ikke snakker om slike saker, er det færre tilfeller som rapporteres."

Dersom denne tolkningen stemmer, vil det kunne bety at tallene fra Norden kan utvides til å være de reelt gjeldende tallene for hele Europa. Og i så fall har annenhver europeiske kvinne, ikke hver tredje, opplevd å bli mishandlet i løpet av livet.

Nye retningslinjer på gang?
Undersøkelsen, som ble gjennomført etter oppdrag fra Europaparlamentet, spurte også om hvordan kvinnene opplevde kommunikasjonen, eller mangelen på denne, med politiet eller andre myndigheter. Og her svarte 67 prosent av kvinnene at de ikke informerte om overgrep mot dem til myndighetene.

Mye av bakgrunnen for å bestille denne studien var nemlig også å kartlegge hvordan kvinner som har vært utsatt for et overgrep blir møtt av myndigheter og samfunn, og hva man eventuelt kan gjøre for at de blir møtt på en mer hensiktsmessig måte.

EU-parlamentet forventes å sette seg ned med en ny lovgivning som vil omfatte hele unionen på bakgrunn av denne rapporten. Den nye lovgivningen vil trolig innføre tiltak på europeisk nivå om opplæring av tjenestemenn og fagfolk som kommer i kontakt med ofre, holdningskampanjer, gratis krisetelefoner og krisesentre (der disse ikke finnes) for å bekjempe volden mot kvinner.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no