See also:
» 05.03.2014 - Mest vold mot kvinner i Norden, minst i katolske land
» 04.02.2014 - Norge er versting i Europa på transpersoners rettigheter
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 18.10.2013 - Oslofolk blant Europas mest fornøyde med byen sin
» 14.10.2013 - "880.000 holdes som slaver i dagens Europa"
» 10.10.2013 - 43 millioner europeere har for lite mat











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Paret Baba (22) og Baidy (24) flyktet fra homofobe Senegal til Marokko, og derfra søker de asyl i Europa og USA
© COLEGAS/Kureren
Samfunn - Europa

EU-domstol sier homoseksualitet er asylgrunnlag

EU-domstolen i Luxemburg

© EU/Kureren
Kureren, 7. november 2013
- Tre afrikanske homofile menn vant i dag en viktig prinsippsak i EU-domstolen i Luxemburg, som også får betydning for Schengen-landet Norge. Dommen sier at der hvor homofile forfølges, har de også rett på asyl i Europa, men den åpner også for nytt skjønn.

Saksøkerne fra Uganda, Sierra Leone og Senegal gikk bare under navnene "X", "Y" og "Z" i retten i Luxemburg. De ville ikke gjenkjennes dersom de tapte saken og dermed bli tvangsreturnert fra Nederland. Homoseksualitet er forbudt ved lov men også svært tabu i de tre afrikanske landene.

Etter flere ankerunder i det nederlandske rettssystemet kom den nederlandske innvandringsministeren selv på banen i sakene til de tre afrikanerne. Han uttalte at det måtte være mulig for de tre mennene å returnere til sine hjemland og akseptere en mindre grad av åpenhet om sin legning for slik å unngå å bli forfulgt.

Dette utsagnet ble det viktigste utgangspunktet for rettssaken i Luxemburg.

Derav oppsto det tre kjernespørsmål. Kunne man egentlig anse homoseksuelle som en sosial gruppe som i henhold til menneskerettene har krav på beskyttelse? Dersom homoseksualitet er forbudt ved lov i et land, er dette automatisk en krenkelse av gruppens menneskeretter? Og var det utilbørlig å kreve at man levde ut sin legning på en diskré måte?

Dommerpanelet i Luxemburg avga en lengre kjennelse som gikk i favør av de tre asylsøkerne. Men det svarte ikke entydig på de tre hovedspørsmålene, slik at det på ingen måte er obligatorisk for Schengen-landene å gi asyl til alle homoseksuelle fra land der lovverket diskriminerer dem.

"Homoseksuelle er en sosial gruppe"
Den viktigste uttalelsen i kjennelsen var den klare konklusjonen at homoseksuelle er en sosial gruppe i henhold til Genève-konvensjonen, i hvert fall i de landene der lovverket skiller mellom dem og majoriteten. Enhver form for diskriminering i lovs form mot seksuelle minoriteter gjør dem altså til en "sosial gruppe", i lovens forstand.

Begrunnelsen er at homoseksualitet er ikke noe man e

Det ugandiske magasinet Rolling Stone viste i 2010 bilder av landet "100 topp homoer" og ba om at de måtte henges

© Kureren (faksimile)
nkelt kan velge bort. Og dermed har også homoseksuelle som gruppe rett til beskyttelse etter Genève-konvensjonen, konkluderer retten.

"Det er ubestridt, at en persons seksuelle orientering utgjør et karakteristisk trekk, som er så grunnleggende for personens identitet, at vedkommende ikke bør tvinges til å gi avkall på dette," heter det videre klart og utvetydig i kjennelsen.

Diskriminering er relativt
Derimot var det mindre klart mot hvilke former for diskriminering homoseksuelle hadde rett til å beskyttes mot, i henhold til samme konvensjon. Når det gjaldt "retten til respekt for privatliv og familieliv," for eksempel, mente domstolen at dette ikke var en såpass "grunnleggende menneskerett" at brudd på dette ville gi rett til beskyttelse.

Homofile som nektes å stifte familie i hjemlandet kan derfor ikke bruke dette som grunnlag for å søke asyl. Heller ikke et forbud mot sex mellom likekjønnede var et grovt nok menneskerettsbrudd. "En lovgivning der homoseksuelle handlinger er straffbare kan ikke i seg selv anses å berøre søkeren så vesentlig" at det gir grunnlag for asyl, heter det i kjennelsen.

Ikke en gang at det nasjonale lovverket forutsetter bøter og fengselsstraffer for homoseksuelle er i seg selv nok for å få rett til asyl, heter det videre. Dette kommer an på hvordan lovforbudet håndheves i det enkelte landet, og det er denne praksisen europeiske asylbehandlere må ta hensyn til.

For dersom hjemlandet til asylsøkeren faktisk setter mennesker i fengsel på grunn av "homoseksuelle handlinger", gir dette grunnlag for asyl, slik tilfellet var for "X, Y og Z" fra Uganda, Sierra Leone og Senegal. Det samme gjelder dersom myndighetene systematisk aksepterer voldshandlinger mot homoseksuelle, slik tilfellet er i blant a

I Malawi ble et homofilt par hengt ut i pressen etter en "forlovelse" og deretter dømt til fengsel

© Kureren (faksimile)
nnet Uganda.

Homoseksuelle kunne altså ikke oppfordres til å skjule sine "grunnleggende karakteristiske trekk," og dersom de forfølges for dette i samfunnet sitt, har de rett på asyl, konkluderer dommerne.

Delseier for homoseksuelle asylsøkere
Dommen var en full seier for de tre saksøkerne, men kun en delseier for homoseksuelle i land der det foregår systematisk diskriminering. Dommen åpner nemlig i stor grad opp for skjønn som innvandringsmyndighetene i de enkelte europeiske landene som omfattes av dommen står fritt til å tolke.

I praksis betyr det at etater som UDI i hvert mottakerland må skaffe seg en grundig oversikt over hvordan homoseksuelle behandles i sine hjemland. Hva sier lovverket? Hvordan settes dette ut i praksis? Har homoseksuelle et rettsvern dersom de blir utsatt for overgrep? Eller oppmuntrer myndighetene til og med til overgrep?

For homoseksuelle asylsøkerne fra land der situasjonen deres er mindre belyst, kan dette bety at det blir vanskelig å bevise beskyttelsesbehovet, hvor reelt det enn måtte være.

Men for homoseksuelle asylsøkerne fra land der det er godt dokumentert at de lider under systematisk forfølgelse, vil asylsøknadene måtte gå enklere gjennom. Derfor feires også dommen i Luxemburg som et gjennombrudd i europeisk presse i dag.

Men bare i Afrika er det 38 land der homoseksuelle handlinger er forbudt ved lov.

Og i land som Sudan og Mauritania er det til og med dødsstraff for homofile. I Mauritanias tilfelle er dette en sovende lov fordi slike saker ikke har kommet opp i rettssystemet enda. Men kan man virkelig stole på dette? Kan man sende tilbake en homoseksuell asylsøker til Mauritania, der dødsstraffen er klar til å brukes når som helst? Det gir Luxemburg-dommen ingen gode svar på.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no