See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 17.03.2014 - Ulikhetene i Storbritannia eksploderer
» 08.10.2013 - Britisk Breivik-alliert trekker seg
» 20.08.2013 - Cameron var orientert om aksjoner mot 'The Guardian'
» 19.08.2013 - Britene bruker terrorlov mot Snowden-journalist
» 12.02.2013 - Bulgarsk-britisk ordkrig om innvandring











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Lang kamp: Demonstrasjon for homoekteskap i Edinburgh
© Equalmarriage/Kureren
Samfunn - Storbritannia

Parlamentet i Skottland har godkjent homoekteskapet

Demonstrasjon for homoekteskap i Skottland i 2012

© Michael Gray/Kureren
Kureren, 5. februar 2014
- I Edinburgh har det skotske parlamentet, med stort flertall, godkjent en reform som gir likekjønnene samme rett til å inngå ekteskap som andre par. Dermed kommer lovgivningen i Skottland nå på linje med situasjonen i England og Wales.

Det var stor samstemthet i det skotske parlamentet om landsdelens nye ekteskapslov. 105 representanter stemte for forslaget, og kun 18 stemte mot. Dette inkluderte støtte fra de fleste representantene fra det skotske uavhengighetspartiet og arbeiderpartiet.

Den store støtten for homoekteskapet under gårsdagens avstemning står i sterk kontrast til den opphetede debatten dette spørsmålet har skapt i de siste årene. Flere tilløp til en felles ekteskapslov har tidligere blitt stanset, særlig med sterke religiøse argumenter.

Siden 2005 har det vært mulig for skotske likekjønnede par å inngå partnerskap, som inkluderte de fleste rettighetene til gifte par, også adopsjonsrett. Den nye ekteskapsloven gir nå alle resterende rettigheter til lesbiske og homofile par.

Det er kun én begrensning for likekjønnede par som ønsker å gifte seg i Skottland. Den nye loven sier spesifikt at kirkesamfunn og religiøse ledere med vigselsrett kan reservere seg mot å vie likekjønnede par. Og det har de fleste skotske kirkesamfunnene, som i utgangspunktet var mot reformen, allerede sagt at de vil gjøre. Dermed vil homofile og lesbiske ikke kunne inngå kirkebryllup, i hvert fall ikke med det første.

Religiøs motstand
Og det er særlig de skotske kirkesamfunnene som har vært i opposisjon til vigsel av likekjønnede par. Church of Scotland har uttrykt bekymring over at kirken kan bli nødet til å vigsle homofile og lesbiske på tross av at den aktuelle liturgien ikke tillater dette. Mer massiv motstand var det fra den presbyterianske og den katolske kirken i Skottland.

Etter denne religiøse motstanden prøvde den skotske regjeringen å søke støtte fra befolkningen. I en slags offentlig høring ble skottene gitt anledning til å uttale seg om homoekteskapet, og det kom rekordmange svar fra befolkningen. Blant de 80.000 svarene var hele to tredeler negative til nyvinningen. Men dette blir av den skotske avisen Scotsman avfeid som en organisert kampanje fra religiøse samfunn.

Derimot har nemlig en rekke mer representative meningsmålinger vist at det med årene har dannet seg et flertall i den skotske befolkningen som mener likekjønnede par bør ha lik rett til å gifte seg som heteroseksuelle par. I 2002 gikk 41 prosent av befolkningen inn for en likebehandling. I 2006 var dette økt til et flertall på 53 prosent, og i 2010 var hele 61 prosent av skottene i favør av homoekteskapet

Fornøyd med seieren: Homoaktivister lot seg i går fotografere med Skottlands helseminister Alex Neil

© Equality Network/Kureren
.

Motstanderne, som samlet seg i organisasjonen "Scotland for Marriage", har imidlertid vært de mest høylydte i debatten om homoekteskapet. Gruppen organiserte flere protestmarsjer fremfor det skotske parlamentet de siste dagene, men de ble også møtt av motdemonstrasjoner organisert av den skotske homobevegelsen.

Homofile og lesbiske jubler
Equality Network, organisasjonen for homofile og lesbiske i Skottland, er i dag svært fornøyd med å ha fått gjennomslag for sitt gamle krav. Aktivistene minner om at de i 17 år har krevd at seksuelle minoriteter skulle få like rettigheter som heteroseksuelle, og har drevet aktive kampanjer for homoekteskapet i seks år.

"34 år etter at Skottland fjernet lovforbudet mot homoseksualitet i 1980, har endelig den siste resten av diskriminering på grunn av seksuell orientering blitt fjernet fra det skotske lovverket," sier organisasjonen i en uttalelse.

"Dette er en anledning til å feire det store fremskrittet vi har opplevd, og å anerkjenne alt arbeidet til generasjoner av homofile og lesbiske i Skottland har lagt ned i kampen for like rettigheter i løpet av de siste tiårene for å nå dette målet," heter det videre i uttalelsen.

Skottland er nummer 17
Den nye skotske ekteskapsloven kommer et år etter at naboene i sør, England og Wales, innførte en svært lignende lov, som også legaliserer homoekteskapet. De første vigslingene av homofile par i England vil bli utført neste måned. Og allerede senere i år skal de første skotske likekjønnede parene få gifte seg, ifølge regjeringen i Edinburgh.

Ekteskap mellom mennesker av samme kjønn ble først legalisert i Nederland i 2001. Deretter ble det tillatt i Belgia (2003), Spania og Canada (2005), Sør-Afrika (2006), Norge og Sverige (2009), Portugal, Island og Argentina (2010) og Danmark i 2012. I løpet av det siste året har også New Zealand, Uruguay, England, Frankrike og Brasil vedtatt en felles ekteskapslov.

Dermed blir Skottland det 17. landet i verden som fullstendig likestiller likekjønnede og heteroseksuelle par.

Og det drøftes nå å lage en felles ekteskapslov i flere land. I Europa forberedes slike lovverk i Finland, Færøyene, Irland, Luxemburg, Sveits og Tyskland, men det er langt fra sikkert at lovendringene vil få gjennomslag i alle disse nasjonale parlamentene. Utenfor Europa vurderes slike lover også i Chile, Colombia, Mexico, Nepal og Taiwan.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no