See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


"Utsatt for heksejakt": Senterparti-leder Liv Signe Navarsete
© Distriktssenteret/Kureren
Politikk - Innenriks

Navarsete åpner for krisemøte om rollen som Sp-leder

Dårlig kommunikasjon? Senterparti-leder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe

© Senterpartiet/Kureren
Kureren, 10. januar 2014
- Etter massivt press fra fylkesledere, åpner Senterparti-leder Liv Signe Navarsete nå for et ekstraordinært landsmøte om hennes fremtid som partileder. Og for første gang utelukker hun ikke at hun kan trekke seg. Men Navarsete får også mye støtte i partiet.

"Det er noen i partiet som ikke ønsker meg. Det må partiet diskutere. Vi har et regelverk for å håndtere denne type situasjoner. Vi er ikke tjent med å ha denne situasjonen gående lenge. Det er viktig at vi får en prosess for hvordan vi skal håndtere de spørsmålene som har kommet opp," sier Navarsete til TV 2 i dag.

På spørsmål om det blir aktuelt å innkalle til et ekstraordinært landsmøte, svarer Navarsete at "vi må bestemme oss hvordan partiet skal håndtere dette, om vi skal ha et ekstraordinært landsmøte eller ikke. Hvordan dette skal gjøres, må vi drøfte i partiet nå."

Og på spørsmål om det finnes noen som er klare til å overta for henne, svarer Navarsete: "Heldigvis. Det er selvsagt folk som er kapable til å ta over og kunne lede partiet."

Flere fylkesledere og andre sentrale Sp-politikere fra hele landet har organisert seg i et forsøk på å skaffe flertall for å avholde et ekstraordinært landsmøte så raskt som mulig. Disse skal ha tatt initiativ til en større telefonkonferanse mellom partiledelsen og partiets 19 fylkesledere, som etter planen skal holdes tidlig i neste uke.

"Dårlig dømmekraft"
Denne uken ble det kjent at Navarsete, bare noen få dager før den rødgrønne regjeringen gikk av, ringte daværende miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) om det omstridte veivalget for nye E16 i Lærdal. Veivesenet anbefalte en åpen trasé som gikk 300 meter fra Navarsetes hus, mens et samlet kommunestyre i Lærdal ønsket en tunnel. Solhjell var enig i Navarsetes argumenter, og en tunnel ble vedtatt.

Mange har siden prøvd å fremstille dette som om Navarsete handlet ut fra personlige motiver, men Senterparti-lederen understreker at hun kun hadde tatt innover seg argumentene fra kommunestyret i Lærdal, mens Solhjell sier at det var miljøhensynene som talte for tunnelvalget.

Navarsette har denne uke fått massiv kritikk for angivelig "dårlig dømmekraft" i denne saken, som er kun den siste i en lang reke episoder som har skapt negativ oppmerksomhet rundt Sp-lederen i de siste årene. Siden Åslaug Hagas avgang i 2008 til dags dato har partiet vært preget av mer eller mindre sammenhengende krisehåndtering, særlig på grunn av Navarsetes temperament, men også på grunn av intern friksjon i partiledelsen, ifølge en partiintern rapport.

Det er særlig friksjonen mellom Navarsete og nestleder Ola Borten Moe som skal ha skapt problemer siden 2008. Borten Moe har i perioden kommet med svært mange soloutspill, og det er derfor mange fylkesledere i Sp som mener at det er Borten Moe, og ikke Navarsete, som er problemet.

Det er derfor et økende antall røster i Senterpartiet som mener at det er Borten Moe som må trekke seg fra partiledelsen, og ikke Navarsete. Flere bruker begrepet "heksejakt" for å beskrive det massive trykket mot partilederen. Andre igjen mener at både lederen og nestlederen bør rydde stolen.

"Navarsete må trekke seg, men hun vil for alt i verden forhindre at Ola Borten Moe tar steget til topps. Derfor vil det også være i hennes interesse at det blir avholdt et ekstraordinært landsmøte hvor partiet kan velge ny leder," sa en ikke navngitt fylkesleder til NRK i dag.

Kriserapport
Den 18. desember la Senterpartiets evalueringsutvalget frem en knusende dom over partiledelsen, etter at partiet i oktober gjorde sitt dårligste stortingsvalg siden grunnleggelsen av Bondepartiet i 1920.

I rapporten pekes det på striden mellom Navarsete og Borten Moe. "Evalueringsutvalget opplever at det i denne valgkampen ikke var den nødvendige tillit mellom våre fremste tillitsvalgte. Det er derfor behov for å gjøre ting annerledes for å gjenskape et parti med trygghet, samhold og framtidstro," konkluderes det.

Navarsete selv fikk dårlig skussmål for sin opptreden i nasjonale media og særlig i de viktige tv-debattene, der hun fremsto som dårlig forberedt. I rapporten gis ikke partilederen alene skylden for dette, og det påpekes at det var for store forventninger til at Navarsete og andre rikspolitikere skulle ut på besøk i distriktene. Dermed fikk de lite "rom for å forberede seg til tv-debattene," het det.

Men også nestleder Borten Moe fikk en skrape i lakken i rapporten. Hans to forgjengere som olje- og energiministere, Åslaug Haga og Terje Riis-Johansen, roses for å ha fremhevet arbeidet med utbyggingen av fornybar energi, og dermed gi Senterpartiet den etterlengtede grønne profilen.

"Dette bildet endret seg betydelig da Ola Borten Moe i 2011 overtok som Sps olje- og energiminister. Norge som en offensiv olje- og gassnasjon ble markert klart tydeligere, og bidro til å løfte fram sterkere partiets tradisjonelle næringsprofil. Samtidig ble dette oppfattet som at partiet var mindre opptatt av fornybar energi," het det i rapporten. "I politikken kan symboler og nyanser bety mye for hvilket inntrykk velgerne danner seg av partiet," ble det påpekt.

Rapporten krevde også at det ryddes opp i de indre stridighetene i toppledelsen i Senterpartiet før neste valg. "Her er spørsmål om tillit helt sentralt," heter det. I klartekst betyr det at, enten må partiledelsen forsones og jobbe bedre sammen, eller så må det gjøres utskiftninger i toppledelsen.

Les mer om Senterpartiets ledelse i denne artikkelen: "Senterpartiets ledelse blir sittende på tross av kriserapport".

Nå ser det altså ut til at det går mot utskiftninger i Senterpartiets toppledelse. Men det er fortsatt helt uklart om det blir Navarsete, Borten Moe eller begge som vil måtte trekke seg. Til en stor grad kommer dette an på om Navarsete ønsker å bruke krefter på å føre denne maktkampen til ende. Navarsete synes nemlig å ha vesentlig større støtte i partiet enn Borten Moe.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no