See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Lite samkjørt Senterparti-ledelse: Ola Borten Moe, Liv Signe Navarsete og Trygve Slagsvold Vedum (arkivbilde)
© Senterpartiet/Kureren
Politikk - Innenriks

Senterpartiets ledelse blir sittende på tross av kriserapport

Ordfører i Dovre kommune, Bengt Fasteraune, ledet evalueringsutvalget

© Bengt Fasteraune/Kureren
Kureren, 18. desember 2013
- Ledelsen i Senterpartiet er blitt sterkt kritisert for hvordan den ledet valgkampen i år, og at samarbeidsproblemene gikk ut over valgresultatet. Likevel har det ikke blitt reist krav om at noen i ledelsen måtte gå, i denne omgang.

Liv Signe Navarsete lovte i dag "endringer" i måten partiledelsen vil jobbe sammen fremover på en pressekonferanse etter et sentralstyremøte i Senterpartiet i Oslo, der en dagsfersk og kritisk rapport om partiets organisering av valgkampen 2013 ble drøftet.

Navarsete kunne på pressekonferansen bekrefte at det ikke hadde blitt reist noen krav om utskiftninger i partiledelsen etter det uventet lange sentralstyremøtet i dag. Men Navarsete og nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum ble pålagt å samarbeide bedre i fremtiden.

Både Navarsete og Borten Moe understreket at de ønsket å bli sittende med sine lederverv og at tillitsforholdet mellom dem er bedre enn det ofte beskrives utad. Likevel tok begge sin del av ansvaret for partiets dårlige valgresultat og lovte å følge opp alle anbefalingene i den kritiske rapporten.

Pressekonferansen kommer etter at en intern evalueringsrapport så på Senterpartiets svakeste valgresultat noensinne og kom med tydelig kritikk av blant annet partiledelsen. Rapporten er langt fra entydig i sin kritikk av Navarsete og de andre i ledelsen og kommer heller ikke med en krass kritikk, men den påpeker betydelige svakheter i samspillet internt i partiet.

Rapporten påpeker at partiledelsen ikke var samlet og at den burde "bygget mer lag, og jobbet bedre sammen, noe som dessverre viste seg vanskelig i denne valgkampen." Vedtak og planer som var utarbeidet på forhånd "ble ikke fulgt opp av partiledelsen. Flere er av den oppfatning at man i store deler av valgkampen manglet ledelse," heter det.

Likevel gis det også ros fordi partiledelsen ignorerte flere av sakene som skulle være hovedtemaer i valgkampen og heller kastet seg på aktuelle saker, noe som antas å ha økt oppslutningen om Senterpartiet i siste fase av valgkampen.

Men dette hadde også skapt forvirring og usikkerhet. "Mange opplever at vi i partiet blir utrygge når man er usikker på partiets retning og profil. Hvis vi har 100 prosent intern ryggdekning vil vi også ha trygghet nok til å stå i tøffe debatter, men i denne valgkampen var ikke denne tryggheten nok til stede," kritiseres det videre.

Kritikk av Navarsete og Borten Moe
I rapporten får ledelsen i partiet ros for å være "svært dyktige personer med stor erfaring," men det pekes på intern friksjon som et stort problem. Indirekte pekes det på striden mellom Navarsete og Borten Moe. "Evalueringsutvalget opplever at det i denne valgkampen ikke var den nødvendige tillit mellom våre fremste tillitsvalgte. Det er derfor behov for å gjøre ting annerledes for å gjenskape et parti med trygghet, samhold og framtidstro," konk

Senterungdomleder Sandra Borch har vært kritisk til Navasete og deltok i partiets evalueringsutvalg

© Senterungdommen/Kureren
luderes det.

Navarsete selv, får dårlig skussmål for sin opptreden i nasjonale media og særlig i de viktige tv-debattene, der hun fremsto som dårlig forberedt. I rapporten gis ikke partilederen alene skylden for dette, og det påpekes at det var for store forventninger til at Navarsete og andre rikspolitikere skulle ut på besøk i distriktene. Dermed fikk de lite "rom for å forberede seg til tv-debattene," heter det.

I en mer tvetydig kritikk av partileder Navarsete, heter det at partiet i "perioden fra Åslaug Hagas avgang i 2008 til dags dato har vært preget av mer eller mindre sammenhengende krisehåndtering." Navarsete blir ikke utelukkende gitt skylden for disse kriseårene, selv om "omtale av partilederens temperament" og "mange medieoppslag som beskriver indre splid i Senterpartiets ledelse" er blant de skadelige sakene som trekkes frem i rapporten.

Men også nestleder Borten Moe får en skrape i lakken i rapporten. Hans to forgjengere som olje- og energiministere, Åslaug Haga og Terje Riis-Johansen, roses for å ha fremhevet arbeidet med utbyggingen av fornybar energi, og dermed gi Senterpartiet den etterlengtede grønne profilen.

"Dette bildet endret seg betydelig da Ola Borten Moe i 2011 overtok som Sps olje- og energiminister. Norge som en offensiv olje- og gassnasjon ble markert klart tydeligere, og bidro til å løfte fram sterkere partiets tradisjonelle næringsprofil. Samtidig ble dette oppfattet som at partiet var mindre opptatt av fornybar energi," heter det i rapporten. "I politikken kan symboler og nyanser bety mye for hvilket inntrykk velgerne danner seg av partiet," minnes det om.

Den 82 sider lange evalueringen er langt fra så "drepende" som blant annet NRK har beskrevet den. Den beskriver også et partiinternt samhold om de viktigste politiske sakene, for eksempel videre deltakelse i en rødgrønn koalisjon, og vilje i hele partiet til å løfte i takt. Rapporten er, i motsetning til mange slike evalueringer, åpen og ærlig om de interne og eksterne problemene som har bidratt til det dårlige valgresultatet.

Men rapporten krever også at det ryddes opp i de indre stridighetene i toppledelsen i Senterpartiet før neste valg. "Her er spørsmål om tillit helt sentralt," heter det. I klartekst betyr det at, enten må partiledelsen forsones og jobbe bedre sammen, eller så må det gjøres utskiftninger i toppledelsen.

I denne omgang sa Senterpartiets sentralstyre seg fornøyd med løftene fra partilederen og de to nestlederne om å bedre samarbeidet og lære av sine feil. Men styret vil trolig ikke finne seg i videre samarbeidsproblemer mellom de tre lederne i året som kommer.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no