See also:
» 01.11.2013 - Hellas: Ny rasismelov skal stoppe fascistpartiet
» 29.10.2013 - Hellas avlyttet diplomater fra USA
» 16.10.2013 - Greske fascister mister parlamentarisk immunitet
» 03.10.2013 - Vil det lykkes å forby fascistpartiet i Hellas?
» 03.10.2013 - Leder: Vi må støtte Hellas i kampen mot fascismen
» 28.09.2013 - Opprørsalarm i Hellas etter fengsling av fascistlederne
» 27.09.2013 - Fascistene "truer" med å forlate parlamentet i Hellas
» 23.09.2013 - Hellas renser politiet for fascister











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Statsminister Antonis Samaras har overtatt EUs presidentskap på vegne av Hellas
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk | Økonomi - Hellas

Hellas innfører sparepolitikk i EU-presidentskapet

Kureren, 2. januar 2014 - Hellas overtok ved nyttår det roterende presidentskapet i EU, og ikke uten en viss grad av skadefryd annonserer greske diplomater at EU-ledelsen vil være sparsommelig og nøktern det neste halve året. Men samtidig håper man å rette opp landets dårlige omdømme.

Gresk UD annonserer "et nøkternt EU-presidentskap" der det verken skal fråtses ved buffébordene eller leies dyre lokaler. Totalt er det satt av et budsjett på 50 millioner euro, men "målet er at de faktiske kostnadene blir vesentlig lavere, slik at det greske presidentskapet blir det rimeligste noensinne."

Regjeringen i Hellas har sørget for sponsorer, vil kun bruke statseide konferansesaler og møtelokaler og har begrenset antall ikke-statlige tjenesteleverandører til et minimum. Kun 50 statlig ansatte skal organisere hele presidentskapet, og kun 9 personer er blitt nyansatt "på en tidsbegrenset kontrakt for 6 måneder."

Også antall møter med ledere fra andre EU-land er, ifølge greske myndigheter, blitt begrenset til et lavest mulig antall. "Presidentskapet vil kun betale for hotelloppholdet til lederen for delegasjonene pluss én person," heter det videre. Og det blir ingen overdådige buffeer, slik det er vanlig på EU-toppmøtene.

Statsminister Antonis Samaras får i de neste seks månedene vist seg frem som vert og som den første blant likemenn når de fleste toppmøtene i Europa vil avholdes i Aten. Samaras selv har et behov for å forsvare det lave kostnadsnivået overfor greske velgere, og viser ingen skadefryd overfor sine europeiske kollegaer, som i de siste årene har pålagt grekerne tøffe sparetiltak. Greske diplomater har i lokale medier derimot uttrykt en viss begeistring over at man nå viser partnerne i Europa hva det i praksis betyr å kutte kostnadene.

Et EU-presidentskap er ikke lenger så viktig som det en gang var. Dette er femte gang Hellas leder EU-presidentskapet siden landet ble medlem i unionen i 1981. Og før Lisboa-traktaten som trådde i kraft i 2009 kunne vertslandet i stor grad bestemme agendaen for EUs politiske kurs under det seks måneder lange presidentskapet. Nå har mye av denne makten blitt overført til EU-president Herman Van Rompuy, den velsmurte staben hans i Brussel og regjeringssjefene i EU-landene i fellesskap.

Men en viss innflytelse vil Samaras og den greske regjeringen likevel ha, særlig når det gjelder vektleggingen av saker som skal opp i dette halvåret og hvor vellykket de forskjellige forhandlingene vil bli.

Og det står viktige saker på EU-agendaen i første halvår 2014. Blant det mest sentrale for grekerne blir å videreføre arbeidet med å etablere EUs bankunion, der mange viktige detaljer fortsatt står uløst. Dette må være mest mulig i havn før sommeren, da bankunionen allerede skal etableres fra høsten av.

Dessuten står EUs innvandrings- og asylpolitikk svært høyt på agendaen i 2014, og det er planlagt flere toppmøter og konferanser om dette temaet i Aten, og senere i Roma, når Italia tar over presidentskapet fra 1. juli i år. Både Hellas og Italia er sterkt rammet av illegal innvandring, og begge landene ønsker en mer koordinert EU-innsats for å få kontroll over innvandringsstrømmen og fordelingen av asylsøkere i Europa.

Eurokrisen på agendaen
Ifølge gresk UD vil også den fortsatt pågående økonomiske krisen i deler av EU være høyt på agendaen i Aten de neste seks månedene. Regjeringen ønsker i sær å ta opp hvordan man kan angripe den sosiale krisen som nå rammer land som Hellas, Spania og Kypros som følge av harde sparetiltak. Da må det også gjøres tiltak mot den massive arbeidsledigheten, mener det greske presidentskapet.

"Økonomisk vekst er det overordnet viktigste temaet for det greske presidentskapet," heter det fra UD i Aten. Der håper man å påvirke EU-toppmøtene til å fokusere noe mindre på sparetiltak og mer på veksttiltak som kan skape hardt tiltrengte nye arbeidsplasser i kriselandene.

Men det er et åpent spørsmål om regjeringen Samaras vil kunne ha nok påvirkningskraft til å snu EUs krisepolitikk, kun i kraft av å være vertskap for EU-toppmøtene. De viktigste veivalgene omkring krisepolitikken er det nemlig i alle fall den såkalte Eurogruppen som bestemmer, og der er det land som Tyskland og Nederland som har størst vekt.

Likevel vil EU-presidentskapet gi Hellas noe av den tynnslitte tilliten tilbake etter at landet i årevis kun har fått negativ omtale i hele Europa. Med et dyktig diplomati vil grekerne kunne rette opp i mye av landets tapte omdømme, og det er nettopp dette man håper på i Aten.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no