See also:
» 02.01.2014 - Hellas innfører sparepolitikk i EU-presidentskapet
» 01.11.2013 - Hellas: Ny rasismelov skal stoppe fascistpartiet
» 29.10.2013 - Hellas avlyttet diplomater fra USA
» 16.10.2013 - Greske fascister mister parlamentarisk immunitet
» 03.10.2013 - Leder: Vi må støtte Hellas i kampen mot fascismen
» 28.09.2013 - Opprørsalarm i Hellas etter fengsling av fascistlederne
» 27.09.2013 - Fascistene "truer" med å forlate parlamentet i Hellas
» 23.09.2013 - Hellas renser politiet for fascister











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


I varetekt: Nikolaos Michaloliakos, lederen for det greske fascistpartiet Gyllent daggry
© Chrysí Avgí/Kureren
Politikk - Hellas

Vil det lykkes å forby fascistpartiet i Hellas?

De tre Gyllent daggry-lederne som ble sluppet fri fra varetekt i går

© Chrysí Avgí/Kureren
Kureren, 3. oktober 2013
- Greske domstoler har allerede måttet slippe fri tre av parlamentsrepresentantene til fascistpartiet Gyllent daggry som ble arrestert denne uken. Og siden den greske grunnloven ikke tillater å forby politiske partier, frykter mange nå at rettsstaten vil ligge under for fascistene.

Det har vært mye snakk om å forby Gyllent daggry, særlig fra greske regjeringspolitikere. Men dette er det ikke uten videre grunnlag for i det greske lovverket, som ikke har prosedyrer for å forby et politisk parti. Og fascistpartiet skriker allerede høyt om "politisk forfølgelse" av en legal politisk gruppering.

Greske medier ser det i dag som et sviende nederlag for regjeringen at en domstol i Aten i går satt tre av de fire fascistlederne som hittil er blitt avhørt på frifot. Men den mest sentrale av de ferdigavhørte, Giannis Lagos, ble plassert i videre varetekt.

Lagos er parlamentsmedlem for Gyllent daggry. Forhørsprotokoller fra den greske etterretningen skal, ifølge den viktige avisen Ta Nea, vise at Lagos "natt til 18. september ble informert om det planlagte drapet på [sangeren] Pavlos Fyssas kort tid før det hendte." Ta Nea viser videre til dokumentasjon om at Lagos skal være skyldig i utpressing, hvitevasking av penger og illegal våpenbesittelse. Avisen kaller Lagos for "gudfaren i Gyllent daggry".

I morgen skal flere av de varetektsfengslede lederskikkelsene i Gyllent daggry, blant dem partileder leder Nikolaos Michaloliakos, avhøres. Michaloliakos, som i partiet kalles "Føreren", skal ifølge greske medierapporter være beslutningstakeren bak det meste av lovbruddene som fascistpartiet anklages for. Dette gjelder også ordre om utallige voldshandlinger mot innvandrere og venstreorienterte grekere.

Men selv om flere Gyllent daggry-medlemmer ble løslatt i går, er de fortsatt anklaget for kriminell virksomhet. Og regjeringen i Aten benekter at dette er et tilbakeslag. Det er opp til retten å vurdere hvorvidt de anklagene er skyldige og om Gyllent daggry som helhet er en kriminell organisasjon, insisterte innenriksdepartementet. Dette var ikke en sak for politikerne men for det uavhengige greske rettsvesenet.

Regjeringen har imidlertid gått sterkt ut mot fascistbevegelsen etter mordet på den venstreorienterte sangeren Fyssas forrige måned. Myndighetene hadde nemlig annonsert at de nå skulle "knuse" Gyllent daggry en gang for alle. Det var regjeringen som ga ordre om at det greske anti-terrorpolitiet skulle granske bevegelsen, og den satte i gang en aksjon for å fjerne polititopper som viste sympati for Gyllent daggry.

Ledende politikere fra den regjerende storkoalisjonen mellom konservative og sosialdemokrater har også uttalt at de vil undersøke hvordan fascistpartiet kan forbys eller tvangsoppløses.

Og selv om det greske lovverket altså ikke direkte åpner for dette, ser det ut til at dommerne i Aten likevel kan være i ferd med å finne nøkkelen for et partiforbud. Som følge av den nye politietterforskingen av partiet har man nemlig samlet et tilsynelatende stort bevismaterial for at fascistbevegelsen drev med organisert kriminalitet i stort omfang.

Statsadvokaten har dermed anklaget i alt 32 ledende partimedlemmer for å ha omvandlet fascistpartiet i en kriminell forening. Dersom det lykkes anklageren å føre bevis for at Michaloliakos og hans undersåtter har ledet organisert kriminalitet i stor stil i Gyllent daggrys navn, har de også nærmest bevist at det ikke lenger er snakk om et parti, men en kriminell organisasjon.

Og slike organisasjoner er som kjent forbudt, om de kaller seg parti eller noe annet.

Nå spørs det derfor om politiet har kunnet samle inn nok bevis som knytter partiledelsen til kriminell virksomhet. Det meldes imidlertid stadig om nye bevis for at Gyllent daggry står i spissen for organisert kriminalitet. I de siste dagene har det blitt funnet våpenlagre som skal være knyttet til partiet. I går ble en politisjef i Aten arrestert for angivelig å ha hjulpet partiet med å trenere saker der fascistene var beskyldt for grove voldshandlinger.

Stadig flere vitner synes å våge seg ut i offentligheten og gi utsagn om fascistenes ulovlige aksjoner. I det greske politiet synes det å være et stort taktskifte fra stille toleranse av Gyllent daggry til aktiv granskning av partimedlemmenes voldshandlinger.

Dersom fascistpartiet står bak kun en brøkdel av handlingene de blir beskyldt for, synes det nå som om bevisene for dette endelig legges frem. Og dersom det er snakk om organisert kriminalitet, vil partiet ikke kunne fortsette å bestå, heller ikke ifølge gresk lov.

Oppdatering, kl 14.30:
Partileder Michaloliakos ble etter avhørene i dag varetektsfengslet, mistenkt for "ledelse av en kriminell forening", ifølge det statlige greske nyhetsbyrået ANA.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no