See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Må gå tilbake på osteløfter: Statsminister Erna Solberg, EU-minister Vidar Helgesen og EU-kommisjonsleder José Manuel Barroso
© Juha Roininen/SMK/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Venstre og AP sikrer flertall for ostetollen

Går i opposisjon: Venstres næringspolitiske talsmann, Pål Farstad

© Silje England Garshol/Venstre/Kureren
Kureren, 18. desember 2013
- Etter at Venstre i dag gjorde det klart at partiet ikke støtter regjerings forslag om oppheving av ostetollen, bekrefter også Arbeiderpartiets Knut Storberget at det nå er flertall i Stortinget mot endringen. Storberget sier håndteringen svekker norsk troverdighet i Brussel.

Regjeringen går på et sviende nederlag i sin overilte annonsering av at ostetollen blir avskaffet. Det har vakt sterke reaksjoner at EU-minister Vidar Helgesen (H) på et besøk i Brussel annonserte opphevingen av tollen før dette var blitt avklart med Stortinget.

Det skulle vise seg at det var nettopp denne håndteringen av saken som fikk Venstre til å gå imot at tollen skulle fjernes. Mindretallsregjeringenes støttepartier var irritert over å ikke ha blitt konsultert før denne endringen ble presentert for EU-ledelsen.

KrF hadde allerede tidligere erklært at partiet ikke ville støtte en fjerning av tollen, som var ble introdusert av den rødgrønne regjeringen i fjor for å gi bedre rammevilkår for norske bønder.

Landbrukspolitikk og ostetollen var blant hovedtemaene under Venstres gruppemøte i Stortinget i kveld, og der ble man enig om å gå mot regjeringens planer selv om dette til dels kolliderer med partiets liberale grunnsyn.

"Venstre ønsker både en friere og mer rettferdig global handel og forutsigbare, gode og konkurransedyktige rammebetingelser for norsk landbruk," uttaler næringspolitisk talsmann i partiet, Pål Farstad. "Vi var som kjent imot overgangen fra kronetoll til prosenttoll da den ble innført av den forrige regjeringen. Det betyr imidlertid ikke at vi støtter en ensidig reversering av dette nå," legger Farstad til.

Farstad understreker at det er viktig med forutsigbarhet i alle næringer, også i landbruket. Både Senterpartiet og Bondelaget har tidligere beklaget at den plutselige endringen, annonsert av Helgesen, ville sette mange nye investeringer i fare da man i næringen hadde planlagt med et høyere tollvern for visse typer masseproduserte oster.

"Vi trenger en bedre og mer moderne landbrukspolitikk," sier Farstad, som på lengre sikt kan være med på å oppheve ostetollen. Men, "en eventuell endring av ostetollen må vurderes sammen med øvrige endringer som foretas, og som etter vårt syn åpenbart må styrke både konkurranseevne og inntektsmuligheter både for norske bønder og norsk næringsmiddelindustri," legger Venstre-politikeren til.

Farstad legger heller ikke skjul på at regjeringens håndtering av ostetollsaken hadde vært uholdbar. "Vår posisjon i Stortinget tilsier at landbrukspolitikken nå må utvikles i nært samarbeid med Venstre," krever Farstad. I klartekst betyr dette at Ve

Sikrer regjeringsnederlag og glade bønder: APs landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget

© Arbeiderpartiet/Kureren
nstre forventer å bli tatt med på drøfting før regjeringen kommer med nye utspill i landbrukspolitikken.

Også Arbeiderpartiet snur
Heller ikke Arbeiderpartiet var en stor tilhenger av ostetollen da regjeringen Stoltenberg innførte den etter press fra Senterpartiet. Det var i utgangspunktet lite støtte for en slik proteksjonistisk avgiftsøkning i partiet, som også ville provosere i Brussel, selv om argumentene for norsk landbrukspolitikk var gode.

Men gjort er gjort, og ostetollen har allerede skapt nye forutsetninger i landbruket som mange bønder har reagert på med nye investeringer. Så på tross av en skepsis til ostetollen i utgangspunktet, har det i Arbeiderpartiet vokst frem et syn om at det ikke vil være riktig å reversere den nå, fra en dag til en annen.

"Regjeringens håndtering av ostetollsaken er svært uheldig," slår Knut Storberget fast i en uttalelse sendt til Kureren i kveld. Den tidligere justisministeren er nå Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann. "Når Venstre nå sikrer fortsatt prosenttoll er likevel resultatet godt," legger Storberget til.

"Det er uheldig at regjeringen ikke sikrer seg politisk flertall før de reiser til Brussel med sitt budskap. Nå må regjeringen reise til Brussel igjen og reversere sitt forrige budskap. Det styrker ikke norsk troverdighet," beklager Storberget.

"Signalene om å bygge ned tollvernet har dessuten brakt unødig pessimisme inn i næringen," legger Arbeiderparti-politikeren til. Han sier seg likevel glad for at det landbrukspolitiske flertallet på Stortinget ikke støtter regjeringens linje i landbrukspolitikken. "Det er fare for at regjeringen vil lide flere nederlag på dette området," avslutter Storberget.

Flertallet sikret
Senterpartiet har hele tiden vært den største forkjemperen for ostetollen. Også SV har støttet helhjertet opp om tollen og kalte importvernet "en viktig bærebjelke i norsk landbrukspolitikk" da avgiften ble innført. Sammen med KrF, Venstre og Arbeiderpartiet vil de derfor har flertall for å stoppe en avvikling av ostetollen.

Dette blir dermed regjeringen Solbergs første større nederlag i Stortinget og et viktig prestisjetap.

Les mer om hvorfor bøndene mener ostetollen er essensiell for næringen i denne artikkelen: "Ostetoll: Regjeringen i full konfrontasjon med bøndene".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no