See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fristende: Ostedisk på kontinentet
© Tor Einar Andersen/GNU/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Ostetoll: Regjeringen i full konfrontasjon med bøndene

Provoserer bøndene: EU-minister Vidar Helgesen

© International Idea/Kureren
Kureren, 18. november 2013
- Bondenæringen er opprørt over at EU-minister Vidar Helgesen på tirsdag vil reise til Brussel og annonsere at Norge kutter i ostetollen. Småbrukarlaget frykter for lønnsomheten, og Bondelaget mener inntektsgrunnlaget til omtrent 10.000 norske melkebønder står på spill.

I dag er det krisemøte på statsministerens kontor. Der gjør bondelagsleder Nils T. Bjørke et siste forsøk på å overtale statsråd Helgesen (H) om at regjeringen bør la tollvernet for norsk ost bestå slik det er. Men regjeringen er allerede bestemt på å innføre endringer.

På tirsdag reiser europaminister Helgesen til Brussel. Der vil han i et møte i EØS-rådet love endringer i Norges prosenttoll på ost og utvalgte kjøttprodukter. Dette ble klart i et møte i Stortingets europautvalg fredag, og siden dette har bondenæringen vært opptatt av skadebegrensning.

"Vi ba om et hastemøte med statsråden på bakgrunn av at det ikke er klart hva tollendringene skal være, og næringa var heller ikke varslet på forhånd om at regjeringen ville melde dette til EU. Det synes jeg er svært spesielt," sa Bjørke i helgen. Og han har fått innvilget et slikt møte i dag.

"Vi opplever det som at Høyre og Fremskrittspartiet nå gjør knefall for EU. For å blidgjøre sine venner i Brussel er de villige til å ofre norsk matproduksjon. Det kan vi ikke akseptere," legger Bjørke til.

At Høyre og FrP har kraftige motforestillinger mot ostetollen har vært kjent lenge, men i regjering har de fått klare advarsler fra både landbruket og en samlet matindustri om konsekvensene det vil ha å reversere den.

"Ostetollen sikrer lønnsomheten"
Også Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag er svært kritisk til de varslede endringene i tollregimet for ost og kjøtt. "Verken bøndene, matindustrien eller forbrukerne vil nyte godt av at tollvernet svekkes," sier Furuberg. "Tollvernet er svært viktig for både bøndenes og matindustriens konkurransekraft. Jeg har ikke sett at matindustrien i den senere tid har ønsket et svekket importvern for landbruksprodukter, heller tvert i mot," legger hun til.

Furuberg viser til at et robust tollvern er svært viktig for lønnsomheten i melkeproduksjonen. "Bøndene henter cirka tre firedeler av sin bruttoinntekt i markedet. Dersom tollvernet svekkes, går dette ut over muligheten til å ta ut økte priser i markedet, og lønnsomheten vil bli dårligere. Dette vil særlig ramme bønder som produserer store volum," oppsummerer Furuberg.

Det finnes i dag om lag 190 små osteprodusenter rundt om i Norge. Småbrukarlaget frykter at dersom rammebetingelsene for norsk melkeproduksjon blir forverret, vil det kunne ødelegge for mange av disse produsentene. "Når rammebetingelsene for norsk melkeproduksjon blir dårligere, vil det også gå ut over mangfoldet av norske spesialoster," sier Furuberg.

"Når en i tillegg tenker på de store tollfrie importkvotene vi allerede har for import av ost fra EU, kan jeg ikke se at en svekkelse tollvernet vil tjene noen

Provosert: Bondelagets Nils T Bjørke

© Bondelaget/Kureren
andre enn EU. Norske politikere må stå opp for norske interesser og for å sikre gode rammebetingelser for norsk næringsliv," legger Småbrukarlag-lederen til.

"Kvotene gir nok EU-ost"
Ostetollen, som ble innført i januar, skal hindre at masseprodusert ost fra Europa skyver de vanligste norske ostesortene ut av markedet. Samtidig er det større kvoter for tollfri innførsel av ost fra EU-landene.

"Tollendringene har ikke hatt negative konsekvenser for forbrukerne, mens de har vært viktige for å kunne sikre norsk matproduksjon. Det siste året har prisen på ost økt mindre enn prisen på andre varer her til lands," påpeker Bjørke fra Norges Bondelag. "Samtidig bør de tollfrie ostekvotene på 7.200 tonn være mer enn nok til å sikre mangfoldet av utenlandske oster i butikken,," legger han til.

"Det er dramatisk at regjeringen velger å sette inntektsgrunnlaget til omtrent 10.000 norske melkebønder og tusenvis av arbeidsplasser i matindustrien i fare," avslutter han.

Norske melkebønder har også meldt sin fortvilelse overfor Bondelaget. Melkebonde Ivar Eikeland i Bjelland i Vest-Agder uttaler at "dette betyr over 50.000 kroner i minus bare for meg," og forklarer at han nylig har gjort investeringer på 1,5 millioner for å satse på melkeproduksjon.

"For to uker siden fredet den samme regjeringa ostetollen," minner Eikeland om. "Dette er jo totalt useriøst. Jeg og mine kollegaer har rett og slett ikke råd til dette, og er dypt skuffet over å ikke bli verdsatt for den jobben vi gjør. Ostetollen burde være dobbel så høy! Statsråd Helgesen får stikke fingeren i jorda, og innse hvem han skal jobbe for. Da bør han velge norsk næringsliv, ikke EU," utbryter melkebonden.

Navarsete: "Næringsfiendtlig politikk"
Også i Senterpartiet er man opprørt. Liv Signe Navarsete mener endringen er et "nådestøt for matproduksjon og matindustri i Norge" fordi reverseringen av ostetollen "føyer seg inn i rekken av den nye regjeringens næringsfiendtlige politikk."

"Gjennom blant annet omfattende kutt i landbruksdepartementets budsjett og økt skatt for bønder, har den nye regjeringen ofret norske matprodusenter til fordel for skattelette for dem som har mest fra før," påpeker Navarsete. "Når regjeringen nå varsler EU om at de ønsker å reversere tollbeskyttelsen i tillegg, er det intet mindre enn brutalt," legger Senterparti-lederen til.

Men Navarsete minner at det fortsatt er mulig å mobilisere bredt i og utenfor Stortinget for å hindre en reversering av ostetollen. I årets budsjett ligger tollsatsene nemlig fast, og en eventuell endring i neste års statsbudsjett forutsetter et flertall i Stortinget. Og det flertallet har ikke Høyre og FrP alene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no