See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Allierte i kampen mot datalagringsdirektivet: SV-leder Audun Lysbakken og Venstre-leder Trine Skei Grande
© SMK/Ungevenstre/Kureren
Politikk - Innenriks

Nå kommer omkampen om datalagringsdirektivet

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) må svare for seg i Stortinget

© Stortinget/Kureren
Kureren, 16. desember 2013
- Venstre og SV presser på for en omkamp om det omstridte datalagringsdirektivet etter at EU-domstolens generaladvokat konkluderte at direktivet går imot grunnleggende menneskerettigheter. På onsdag må Høyre- og FrP-statsrådene svare for seg i Stortinget.

Stortingets spørretime på onsdag blir dominert av spørsmål om EUs datalagringsdirektiv. Det er særlig SV og Venstre som øyner håp om å gjenoppvekke motstanden mot direktivet i FrP og blant mange nok Høyre-representanter. Kampen er ikke håpløs.

"Direktivet er blitt kjent grunnlovsstridig i alle EU-land, der det har nådd landets øvste domstol, og EU skal nå revidere direktivet," minner Sveinung Rotevatn (V) om. I Norge er det derimot tre år siden et flertall utelukkende bestående av Høyre og Arbeiderpartiet vedtok å innføre datalagringsdirektivet, men det er fortsatt ikke satt ut i livet. "Riktignok skal statsråden sørge for at vi er i forkant i Brussel, men kunne det ikke i denne saken være smart å holde litt igjen?" vil Rotevatn spørre EU-minister Vidar Helgesen (H) i spørretimen.

Ketil Kjenseth (V) vil ta for seg samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP), som i utgangspunktet ikke er for direktivet men heller ikke har planer om å utfordre dette mens Høyre og Arbeiderpartiet fortsetter å ha flertall i Stortinget. Kjenseth gjør argumentene til EU-domstolens generaladvokat til sine egne i sitt spørsmål til ministeren:

"Avtalen mellom Ap og H sier mye om personvern, men i lys av Snowden og myndighetene i andre land sitt samarbeid med USA og andre, hvordan kan regjeringen garantere at opplysningene samlet inn i henhold til datalagringsdirektivet ikke skal havne på avveie?" vil han spørre Solvik-Olsen.

I tråd med EØS-avtalen kan ikke Norge regulere hvor data som er samlet inn, blir lagret, minner Kjenseth om. "EU-domstolens generaladvokat kritiserer datalagringsdirektivet for at data kan bli brukt ulovlig, at de ikke lagres i det landet innbyggerne bor, og at de ikke er på statens hånd," siterer Venstre-politikeren generaladvokatens uttalelse.

SV-leder Audun Lysbakken angriper Solvik-Olsen mer direkte, og minner ministeren om sine tidligere uttalelser der han kritiserte Høyres og Arbeiderpartiets hastverk med å innføre direktivet som fortsatt var omstridt i EU-landene. "Senere har statsråden sagt at saken ikke skal opp til ny vurdering. Hva vil EU-domstolens nye avklaring om datalagringsdirektivet ha å si for en eventuell innføring eller nye vurderinger av innføring i Norge?" vil Lysbakken vite.

Snorre Valen (SV) er enda klarere i sin utfordring til samferdselsministeren. "Ved en eventuell innføring av EUs datalagringsdirektiv vil innbygger

Kjetil Kjenseth (V) utfordrer FrP-statsrådene på datalagringsdirektivet

© Jo Straube/Venstre/Kureren
nes data- og teletrafikk lagres. Hvordan vil statsråden karakterisere et samfunn der data om alle menneskers data- og teletrafikk lagres?" spør Valen.

Venstre-leder Trine Skei Grande utfordrer derimot justisminister Anders Anundsen (FrP), og siterer direkte fra uttalelsen til EU-domstolens generaladvokat, der det står at direktivet "ikke er kompatibelt" med menneskerettene og "utgjør et alvorlig inngrep" i personvernet. "Er statsråden enig i generaladvokatens anbefaling?" spør Skei Grande.

Motstanderne bygger nye allianser
Men Venstre og SV nøyer seg ikke med å grille statsrådene i Stortingets spørretime. Også på onsdag, har de to partiene slått seg sammen for å drøfte den videre kampen mot direktivet. Der er også "organisasjoner og enkeltpersoner som har markert seg som motstandere av datalagringsdirektivet" invitert til strategimøte på Stortinget, ifølge en pressemelding fra SV.

Motstanderne håper særlig på å mobilisere de tidligere dissidentene i Høyre, som kan være den viktigste brikken i spillet for å få stortingsflertallet for direktivet til å falle. Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde har allerede flagget at hun ser frem til en omkamp om direktivet, som hun er prinsipiell motstander av.

Venstre-lederen mer enn indikerer at partiet kommer til å bruke sin vippeposisjon på Tinget for å presse Høyre-FrP-regjeringen til at direktivet i det minste fortsettes å utsettes. Et av Venstres hovedkrav ved neste års budsjettforhandlinger vil være "en gjennomgående styrking av tiltak som bedrer personvernet."

I Venstres alternative budsjett for 2014 kuttet partiet 230 millioner kroner som skulle brukes for å sette datalagringsdirektivet ut i livet. "Vi registrerte også med glede at Høyre- og FrP-regjeringen i sitt budsjett halverte budsjettposten som den rødgrønne regjeringen hadde satt av til implementering av datalagringsdirektivet," kommenterer Skei Grande i en uttalelse.

Skei Grande sier hun nå øyner håp om at uttalelsene til EU-domstolens generaladvokat vil føre til at direktivet ikke vil innføres i Norge. EU-domstolens endelige dom, som forventes i januar, vil trolig få betydelig innvirkning på hvilken kurs FrP velger, og om nok Høyre-representanter vil gå imot direktivet.

Les mer om EU-domstolens avgjørende syn på direktivet i denne artikkelen: "EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no