See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i Italia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra demonstrasjonene den 9. desember i Torino
© Mirko Isaia/GNU/Kureren
Politikk - Italia

Ny "høyreekstrem" bevegelse inntar gatene i Italia

Forconi-bevegelsen protesterer i Torino

© Mirko Isaia/GNU/Kureren
Kureren, 11. desember 2013
- Den såkalte Forconi-bevegelsen, som inkluderer høyreekstremister, har tatt til gatene i flere italienske byer de tre siste dagene for å stanse trafikken og å protestere mot regjeringens innstrammingstiltak og euroen. I dag konsentrerte protestene seg i Roma.

Forconi-bevegelsen ble opprettet i 2011 og inkluderer de sosiale klassene som er mest berørt av krisen, fra gateselgere til lastebilsjåfører og eiere av små bedrifter, men også høyreekstremister og hooligans. Og de sistnevnte begynner å søke kontroll over bevegelsen.

Noen av de selvutnevnte Forconi-lederne truet i går med en "marsj mot Roma" dersom regjeringen vinner dagens tillitserklæring i nasjonalforsamlingen. I opposisjonen har både Silvio Berlusconi og Beppe Grillo tilbudt politisk støtte til bevegelsen.

Men bekymringen over denne bevegelsen øker. Begrepet "Marsjen mot Roma" har stor historisk betydning i Italia, fordi dette var betegnelsen fascistdiktator Benito Mussolini brukte på maktovertakelsen sin i 1922, som i realiteten var et statskupp mot den demokratisk valgte regjeringen.

I dag skriver den italienske storavisen La Stampa i en lederartikkel at "disse utsagnene er spesielt urovekkende, fordi demonstrasjonene er de første i Italia på lang tid som foregår på tom mage. Vi må ikke glemme at det i Hellas var uventet mange pensjonister som marsjerte gjennom gatene og bar fakler. Desperasjonen kan forvandle hvem som helst."

Den italienske innenriksministeren, Angelino Alfano, advarte demonstrantene mot at det var blitt utplassert ekstra mange politistyrker i gatene før protestene, og han la til at "alle øyne ser på de ekstreme fløyene som er i bevegelse."

"Vi skal gjøre alt vi kan for å sikre fredelige demonstrasjoner for dem som ønsker det. Men vi vil bruke alle midler staten har til rådighet mot dem som er voldelige," la Alfano til. Og han understreket at den italienske etterretningstjenesten følger nøye med på de høyreekstreme i bevegelsen, og vet hvilke skritt den skal ta dersom de radikale "overdriver".

Fra Torino og Milano til Roma
Men protestene til Forconi-bevegelsen har gått av staben med uforminsket styrke i hele Italia i de siste dagene. Bevegelsen advarer at den vil forsette å protestere i gatene fram til fredag. En av dagens største demonstrasjoner ble holdt i Torino, hvor lastebilsjåfører hadde bedt folk om å protestere.

I Torino ble en la

Italias innenriksminister Angelino Alfano

© Maurizio Lupi/Kureren
stebilsjåfør arrestert på Piazza Derna for å ha stanset trafikken under protestene i dag. Politiet grep i morges inn mot hundrevis av demonstranter som prøvde å hindre åpningen av butikker i sentrum av byen, hvor all biltrafikk hadde blitt stanset.

Politiet måtte også gripe inn i Milano i dag, der hundrevis av demonstranter protesterte mot regjeringen i sentrum av byen. Ifølge politikilder ble det ikke registrert noen tilfeller av vold, og protestene i Milano gikk rolig for seg.

I mellomtiden, i Roma, samlet hundrevis av demonstranter seg i dag på Piazza Montecitorio mens nasjonalforsamlingen debatterte en tillitserklæring for Enrico Lettas regjering. Men protestene i Roma lignet ikke på noen måte Mussolinis "Marsj mot Roma" i verken kraft eller omfang. Demonstrantene okkuperte flere t-banestasjoner i sentrum av Roma i rundt en time, mens politistyrker bevoktet byggene som huser statsinstitusjonene.

I Roma beklaget talsmenn for bevegelsen seg over at pressen hadde tatt et entydig standpunkt mot demonstrantene, som nå har markert motstand mot sparetiltakene i tre dager. Videre het det at det kun var et fåtall ekstremister blant ellers fredelige demonstranter, og at Berlusconi burde stille de mange tv-kanalene sine til rådighet for bevegelsen dersom han mente alvor med tilbudet om å støtte dem.

Det ble også advart mot at de store, nasjonale protestene til Forconi-bevegelsen ikke har begynt enda. Og disse skal konsentrere seg i Roma i de kommende dagene.

Samtidig, inne i parlamentet, uttalte statsminister Letta at protestbevegelsen på ingen måte var representativ for italienerne og kun utgjorde et lite mindretall. Flertallet var derimot representert inne i parlamentet, understreket han, og det var der forhandlingene om landets politikk måtte foregå.

Forconi, som betyr høygaffel, er en bevegelse som har sin opprinnelse i en bevegelse som ble dannet på Sicilia i januar 2012. Der startet transportarbeidere og bønder et opprør mot de høye drivstoffsprisene. Men i dag slutter det seg mange studenter, arbeidsledige og hooligans til protestene, som har vokst i styrke de siste dagene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no