See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 21.01.2014 - Italia: "Renzusconi" truer Lettas regjering











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Matteo Renzi, generalsekretær i Partito Democratico (PD) og trolig Italias neste statsminister
© Matteo Renzi/Kureren
Politikk - Italia

Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i Italia

Partikolleger og rivaler: Italias avtroppende statsminister Enrico Letta (v) og partileder Matteo Renzi (h)

© Palazzochigi/Kureren
Kureren, 17. februar 2014
- Nok en gang fører intriger til en regjeringskrise i Italia. Etter at regjeringspartiets leder Matteo Renzi presset partikollega Enrico Letta til å gå av som statsminister i helgen, fikk han i dag i oppdrag å danne ny regjering. Skepsisen er stor rundt uerfarne og "maktsyke" Renzi.

I april 2013, etter flere måneder med kaos og forhandlinger, godkjente endelig Senatet i Roma en styringsdyktig flertallsregjering med et klart program, og med Enrico Letta som statsminister. Den gang gikk Lettas sentrumvenstreparti PD i koalisjon med Silvio Berlusconis parti.

Og forventningene var store da Letta kunngjorde at regjeringen hans ville redusere den offentlige finansieringen av de politiske partiene, lovte å fjerne tokammerssystemet i det italienske parlamentet, samt reformere dagens valglov som gjør landet uregjerlig.

Men Letta fikk aldri gjennomført dette. Mye av tiden gikk med til konflikten med Berlusconi, som endte med at dennes parti ble splittet i to og Berlusconis gruppe gikk ut av regjeringen. Og etter dette har PDs nyvalgte leder, Renzi, sørget for stadig kritikk av partikollega Lettas regjeringsledelse.

"En kniv i ryggen på Letta"
Allerede da Firenze-ordfører Matteo Renzi (39) ble valgt som leder for Det demokratiske partiet (PD) i desember, kom han med klare signaler om at han hadde maktlyst og at det fremste målet hans var å legge større press på statsminister Letta og koalisjonsregjeringen.

Til da langt hadde PD stort sett latt partikollega Letta bestemme hvordan samlingsregjeringen styres uten større innsigelser, samt latt statsministeren inngå kontroversielle kompromisser med Berlusconis tidligere parti uten protester. Men Renzi gjorde det raskt klart at det største regjeringspartiet nå ville blande seg mer inn i styringen av Italia.

Firenze-ordføren ønsket et mer aktivt partiapparat i PD, som skulle overprøve statsminister Lettas kompromisser. Blant forslagene til Renzi var å eliminere Senatet, omfattende endringer i den italienske valgloven, satse sterkere på yrkesopplæring og kutte utgifter i politikken, og dermed redusere lønningene til politikerne. Han beskyldte Letta for å være tafatt i forhold til disse store utfordringene.

Les mer om Renzis vei mot toppen i denne artikkelen: "Matteo Renzi (38) blir Italias nye politiske stjerne".

Og etter en velberegnet maktkamp i løpet av de siste dagene, har Renzi nå klart å rydde statsminister Letta ut av veien. På onsdag hadde Renzi et møte med Letta for å be ham å gå av. Letta var imidlertid ikke villig til å gi etter, og bare noen timer etter møtet presenterte Letta seg på en pressekonferanse der han annonserte nye reformer og planer for regjeringen.

Dagen etter ba Renzi om en tillitserklæring for Letta på et ekstraordinært partimøte. 136 partimedlemmer stemte mot Letta og kun 16 for. Bare noen minutter etter annonserte Letta at han ville gå av, og han presenterte sin avskjedssøknad til Italias president Giorgio Napolitano på fredag.

Napolitano har i dag hatt et møte med PD-leder Renzi og bedt ham om å danne en ny regjering. Og ingen ble overrasket da Renzi opplyste at han hadde takket ja til regjeringsoppdraget. Om han får med de andre koalisjonspartnerne, er derimot fortsatt et åpent spørsmål.

Spekulasjonene florerer
Ifølge presidentskapet skal Renzi ha bedt om "noe tid" for å konsultere med de andre partiene som eventuel

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi

© Antonio Paolo Sanna/Kureren
t vil delta i koalisjonsregjeringen, og deretter gi et konkret svar til Napolitano. Og ifølge mange italienske analytikere vil det ikke bli lett for Renzi å få med seg andre partier i regjeringen, da den nye mulige statsministeren er en relativ uerfaren pragmatiker i politikken.

I italienske medier er det i dag, nærmest som vanlig, et stort antall mer eller mindre godt begrunnede og dokumenterte spekulasjoner. Hovedfokuset er på hvem som vil bli ministere i den nye regjeringen. De fleste er imidlertid enige om at Renzi de siste dagene har tatt kontakt med kjente personligheter innen økonomi, politikk og kultur i landet, og at de fleste har takket nei til å delta i hans nye regjering.

Mange aviser skriver i dag at Renzi ville ha tidligere statsminister Romano Prodi i regjeringen, men kilder nær Prodi hevder han skal ha takket nei. Renzi skal også ha fått nei fra flere kjente italienske næringslivsmenn og gode venner, som Andrea Guerra, og kjente representanter fra den italienske kultursektoren, som forfatteren Alessandro Baricco.

Samtidig spekuleres det om at Renzi forsatt vil bruke noen av ministere i Lettas avtroppende regjering, som utenriksminister Emma Bonino og integrasjonsminister Cécile Kyenge.

Det forventes også at innenriksministeren og lederen av partiet NDC, Angelino Alfano, vil fortsette på sin post, da Renzi er avhengig av dette partiet for å beholde flertallet i Senatet. Alfano var tidligere Berlusconis "kronprins", men gruppen hans brøt med Berlusconi under forrige regjeringskrise i vinter.

Allianse med Berlusconi?
Og midt i alt dette er helt uklart hva Renzi kommer til å gjøre med Silvio Berlusconi, 77-åringen som er kjent for de fleste og som i november ble kastet ut fra Senatet etter en rettskraftig dom for skatteunndragelser. Berlusconi ble også diskvalifisert fra å stille som kandidat ved nye valg, og i vinter ble han derfor erklært "politisk død" i italiensk presse.

Men i slutten av januar vekte PD-leder Renzi overraskende liv i isolerte Berlusconi igjen, til stor fortvilelse for store deler av PD, partiets koalisjonspartnere og deler av opposisjonen. Renzi inviterte Berlusconi til møte i PDs hovedkvarter i Roma. Formålet var, ifølge offisielle kilder i begge partier, "å prøve å komme til enighet om en reform av valgloven," noe de to også klarte.

Men det var ikke mange politikere og politiske analytikere i Italia som kjøpte denne forklaringen, og det ble spekulert i en ny maktallianse. Initiativet til Renzi var ikke avklart med verken partiet eller koalisjonspartnerne. Spørsmålet mange stiller seg er hvordan Renzi vil forholde seg til Berlusconi og hans tidligere kollega Alfano i regjeringsforhandlingene. Kan Renzi komme til å gi Berlusconi en ny sjanse i politikken på bekostning av Alfano?

Renzis gode tone overfor Berlusconi, sammen med den partiinterne konflikten om lederskapet i PD, har vakt ny frykt for en splittelse i partiet. PD er i utgangspunktet en skjør allianse av tidligere storpartier fra sentrum-, venstre- og høyresiden i italiensk politikk. Partileder Renzi er særlig omstridt i den store venstresiden i partiet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no