See also:
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i Italia
» 21.01.2014 - Italia: "Renzusconi" truer Lettas regjering











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


I farta med store reformer: Italias statsminister Matteo Renzi
© Palazzo Chigi/Kureren
Politikk - Italia

Italias 109 provinser skal vingeklippes

Italias statsminister Matteo Renzi forsvarer sine politiske reformer i parlamentet

© Palazzo Chigi/Kureren
Kureren, 27. mars 2014
- Italias ny statsminister Matteo Renzi har vunnet en tillitserklæring i Senatet om et forslag om å redusere makten til de provinsielle myndighetene i landet. Dette er en del av Renzis løfte om å kutte kostnadene i det politiske apparatet. Italia er delt inn i hele 109 provinser.

Provinsene er Italias viktigste forvaltningsnivå mellom de 20 regionene og de 8.094 kommunene. Men i mange år har provinsene i Italia blitt ansett som et pengesluk og et stort sett overflødig sjikt i lokaldemokratiet, med oppgaver som lett kunne overføres til regionale eller kommunale myndigheter.

De siste årene har forskjellige regjeringer i Italia gjentatte ganger prøvd å avskaffe de 110 provinsforsamlingene, men ikke lyktes med å samle nok støtte i over- og underhuset. Derimot har de mobilisert motstand fra de mange politikere som støtter sine lokale kamerater.

Da Matteo Renzi tok makten som Italias statsminister i forrige måned, lovte han å effektivisere landets politiske institusjoner. Men på tirsdag ble forslaget hans om å avskaffe de 109 provinsparlamentene nedstemt i parlamentet. Dette var det første politiske nederlaget til den reformivrige statsministeren.

Renzi fulgte dermed opp med å kreve en tillitserklæring til regjeringen sin på onsdag, en taktikk som brukes ofte i det italienske parlamentet for å avkorte en debatt eller å få vedtatt en omstridt lov. Dersom regjeringen taper en slik avstemning, er den tvunget til å gå av, noe som har skjedd gang på gang i Italia i de siste årene. Men dersom den vinner, har regjeringen også tvunget parlamentet til å vedta lovendringen den går inn for.

Og tillitserklæringen i Senatet gikk som ventet i Renzis favør, med 160 stemmer for og 133 mot regjeringen. Nå må lovforslaget videresendes til underhuset i det italienske parlamentet, der Renzi har et bredere flertall og håper at det vil bli vedtatt i tide for å unngå å måtte avholde provinsvalgene som er planlagt allerede den 25. mai.

Det var en storfornøyd Renzi som kunne kassere seieren etter avstemningen i Senatet. "Nå må disse 3.000 betalte politikerne se seg om etter en ny jobb," sa en triumferende Renzi, med henvisning til de oppsagte provinsparlamentarikerne, ifølge den italienske avisen La Stampa.

Med denne reformen avskaffes ikke provinsene helt som forvaltningsnivå, noe som ville krevd en grunnlovsendring. Men provinsene mister sine parlamenter og blir med dette vingeklippet. De vil miste de fleste forvaltningsområdene sine.

Også ny valglov på plass
Dette ser dermed ut til å bli Renzis andre store suksess, etter at parlamentet den 12. mars med stort flertall vedtok den nye valgloven, som i praksis avskaffer Senatet og skal gjøre det "enklere" å regjere Italia. Dermed klarte Renzi å innfri et av de viktigste løftene sine fra da han søkte å overta statsministerposten i Italia i februar.

Den nye valgloven går i hovedsak ut på å gi flere representanter til de partiene som får flest stemmer ved valget og dermed redusere påvirkningskraften til koalisjoner av småpartier. Disse vil kun bli representert i parlamentet dersom de får mer en 12 prosent av stemmene. For enkeltstående partier heves sperregrensen til 8 prosent av stemmene.

Og etter å ha fått den nye valgloven i havn, gikk Renzi videre med neste skritt i reformene han hadde lovet. Regjeringen vedtok samme dag en rekke tiltak som skal "effektivisere den italienske økonomien", og dette omfatter blant annet en reduksjon av inntektsskatten, særlig for de lavtlønte.

Les mer om Italias nye valglov i denne artikkelen: "Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no