See also:
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 01.04.2014 - Amnesty dokumenterer "drap og tortur" i Venezuela
» 20.03.2014 - Krisen i Venezuela: 31 drept, 461 såret, 1854 arrestert
» 12.03.2014 - Venezuelas president forbyr nye protester i Caracas
» 28.02.2014 - Venezuela: Karneval mens demonstranter drepes i gatene?
» 20.02.2014 - Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene
» 18.02.2014 - Opposisjonsledere arrestert i Venezuela etter protester
» 09.12.2013 - Chavistene vinner lokalvalget i Venezuela











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Opposisjonsleder Henrique Capriles (h) og Maracaibo-ordfører Eveling Trejo under valgkampen i går
© MUD/Kureren
Politikk - Venezuela

Chavistene og opposisjonen satser alt ved lokalvalget i Venezuela

Venezuelas president, Nicolás Maduro, under valgkampen den 5. desember

© PSUV/Kureren
Kureren, 7. desember 2013
- Nicolás Maduro og Henrique Capriles er de ubestridte lederne av de to politiske fraksjonene i Venezuela som på søndag konkurrerer i et lokalvalg som ses på som en "folkeavstemning" over Maduros styre. Det er det første valget etter Maduros knappe seier ved presidentvalget i april.

Mens Venezuela er rammet av økonomisk krise, matmangel og vold, avholder landet lokalvalg søndag 8. desember for å velge landets 335 kommunestyrer og ordførere.

I dag er 84 prosent av disse postene i hendene av det sosialistiske regjeringspartiet PSUV til president Maduro, og det største spørsmålet er hvor mye den borgerlige opposisjonsalliansen MUD, ledet av Capriles, vil gå frem.

Alt tyder på at tilhengere av president Maduro kommer til å vinne i de fleste kommunene, særlig i de landlige områdene, der statsmaskineriet har en stor innflytelse og det ikke er lett for opposisjonen å bli hørt. I byene ser det noe annerledes ut.

Krig om de store byene
Det store slaget står nemlig om ordførerpostene i de største byene og mest folkerike distriktene i Venezuela. Det er her den tøffeste valgkampen drives, og i de fleste av byene viser meningsmålingene et lite forsprang i favør av opposisjonskandidatene.

Den aller viktigste symbolkampen foregår i Maracaibo, hovedstaden i den oljerike staten Zulía, som også er landets mest folkerike. Her satser den konservative opposisjonen alt på å vinne.

Ordførerkandidaten til opposisjonsalliansen MUD i Maracaibo er tibarnsmoren Eveling Trejo, som også er kona til opposisjonens tidligere presidentkandidat, Manuel Rosales. Hun ber om gjenvalg som ordfører. Regjeringspartiet PSUV satser derimot på den mindre kjente kandidaten Miguel Ángel Pérez.

Under sitt siste besøk i Maracaibo før valget sa opposisjonsleder Capriles at det som blir resultatet i Maracaibo vil være et bilde på det som skjer i resten av landet. "Maduros kandidat vil bare å innføre en modell, men ikke gå videre. Den 8. desember har vi to valg: Om vi ønsker Maduros modell, eller om vi ønsker fremtiden," sa Capriles.

Opposisjonens største håp er å holde på makten i Maracaibo, men også å vinne makten i hovedstaden Caracas. Vinner partiet også i andre store byer som Valencia, Barquisimeto og Maracay, vil det kunne presentere seg som vinneren av lokalvalget og hevde at folkeflertallet har snudd seg mot president Maduros politikk.

Ved presidentvalget i april i år var seieren til Maduro svært knapp, og siden den tid har misnøyen med statsstyret økt kraftig. Det er særlig misnøye med den økonomiske nedturen og en krise i forsyningen av blant annet matvarer og hygieneartikler. I tillegg plages landet av en svært høy inflasjon, som allerede har krøpet over 50 prosent i løpet av 2013.

Maduros utspill foran valget
For å øke populariteten foran lokalvalget, har Maduro kommet med en rekke svært kontroversielle utspill i de siste månedene. Det har omfattet alt fra etableringen av et lykkedepartement, til utvidelsen av julefeiringen til å vare to måneder og derav en utbetaling av to julelønner med redusert skatt.

I november kom Maduro med sitt mest kontroversielle utspill, da han oppfordret folk til å plyndre de store butikkjedene, siden disse var "ansvarlige" for den økonomiske situasjonen i landet. Og folket tok ham på alvor. Les mer om saken i denne artikkelen: "Venezuela: Butikkplyndringer for å få ned inflasjonen".

Siden dette har statsmakten grepet inn overfor flere butikker og butikkjeder som den hevder har overdrevent høye og "inflasjonsdrivende" priser. Med politimakt har regjeringen tvunget disse butikkene til å selge unna varene sine til sterkt reduserte priser. Slik skulle blant annet inflasjonen bekjempes, het det fra Maduro.

Og den 15. november ga parlamentet i Caracas Maduro nærmest diktatoriske fullmakter til å styre på grunnlag av dekreter i de neste 12 månedene, uten parlamentarisk innblanding. Med disse dekretene har Maduro annonsert at han vil styrke kampen mot "borgerskapet", som ifølge presidenten søker å ødelegge landets økonomi ved å drive opp inflasjonen.

Les mer om Maduros utvidede makt i denne artikkelen: "Venezuelas president strammer grepet om makten".

Det er særlig disse ukonvensjonelle tiltakene "mot inflasjon" som har skapt negative reaksjoner hos venezuelanere, og ifølge lokale kilder kan ha snudd nye deler av befolkningen mot regjeringspartiet. Men de få meningsmålingene som er blitt gjort tyder på at det igjen blir omtrent dødt løp mellom de to partene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no