See also:
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 01.04.2014 - Amnesty dokumenterer "drap og tortur" i Venezuela
» 20.03.2014 - Krisen i Venezuela: 31 drept, 461 såret, 1854 arrestert
» 12.03.2014 - Venezuelas president forbyr nye protester i Caracas
» 28.02.2014 - Venezuela: Karneval mens demonstranter drepes i gatene?
» 20.02.2014 - Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene
» 18.02.2014 - Opposisjonsledere arrestert i Venezuela etter protester
» 09.12.2013 - Chavistene vinner lokalvalget i Venezuela











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Strammer grepet: Venezuelas president Nicolás Maduro i Caracas tirsdag denne uken
© SIBCI/Kureren
Politikk - Venezuela

Venezuelas president strammer grepet om makten

Venezuelas opposisjonsleder Henrique Capriles advarer mot "undergraving av demokratiet"

© Henrique Capriles/Kureren
Kureren, 15. november 2013
- Parlamentet i Caracas har gitt president Nicolás Maduro utvidede fullmakter til å styre på grunnlag av dekreter i de neste 12 månedene, uten innblanding fra parlamentet. Mens Maduro lover "en økonomisk krig mot borgerskapet" som "driver inflasjonen," snakker opposisjonen om "et statskupp".

Et knappest mulig parlamentsflertall ga president Maduro i går nærmest diktatoriske fullmakter for de neste 12 månedene. Presidenten får styre Venezuela etter unntakslover forankret i grunnloven. Det vil gjøre ham i stand til å utstede lover i dekretsform som parlamentet ikke har anledning til å overprøve.

Maduros sosialistiske parti har riktignok et trygt flertall i det venezuelanske parlamentet, slik at presidenten jevnlig får støtte for utspillene sine. Men et styre gjennom dekreter er raskere og mer effektivt, og parlamentsflertallet sa seg enig i at dette nå var nødvendig for å vinne "den økonomiske krigen mot borgerskapet." Sosialistene hevder "borgerskapet" bevisst skaper inflasjon i landet.

Det kreves et tre femtedels flertall i parlamentet for å gi presidenten slike fullmakter, og det hadde opprinnelig ikke Maduros regjeringsparti. Men etter at et opposisjonsmedlem nylig mistet den parlamentariske immuniteten sin, erstattet en representant fra sosialistpartiet plassen hennes. Dermed fikk forslaget de 99 stemmene av totalt 165 som det trengte.

Opposisjonen kaller hele affæren "et institusjonelt statskupp." Henrique Capriles, som fikk 49 prosent av stemmene ved presidentvalget tidligere i år, er rasende over hvordan Maduro skaffet seg de 99 stemmene som var nødvendig for å få utvidede styringsrettigheter.

Ifølge Capriles hadde regjeringen kun fått et tre femtedels flertall gjennom "korrupsjon". Etter forrige valg hadde sosialistene 97 representanter. Regjeringspartiet hadde deretter "kjøpt" ett opposisjonsmedlem som nå har skiftet parti, og korrupsjonsanklagene mot det nå suspenderte opposisjonsmedlemmet var mer enn tvilsomme, hevder Capriles.

Økonomisk krig mot borgerskapet
President Maduro har i de siste ukene trappet opp tiltakene mot den skyhøye inflasjonen i Venezuela, som nå har nådd 54 prosent. Men mens opposisjonen påpeker at de galopperende statsutgiftene og dårlig kontroll over økonomien er årsaken bak inflasjonen, hevder Maduro at hele problemet skyldes en konspirasjon fra borgerskapet.

Denne årsaksforklaringen har gitt seg såpass eksotiske utslag som at president Maduro tidligere denne uken bidro til plyndringen av flere butikker som han hevdet hadde vært spesielt aktive i å heve prisene. En av landets største hvitevarekjeder, Daka, fikk hele varelageret sitt beslaglagt, og dette ble solgt til vanlige folk med rabatter på mellom 60 og 90 prosent.

"Dette er bare toppen av isfjellet av det vi skal gjøre mot parasittborgerskapet," sa Maduro i en radio- og tv-tale på lørdag. Presidenten henvendte seg også til sentralbanken i Caracas i samme tale. "Dersom vi reduserer prisene med hundre prosent på disse produktene, så bør det påvirke inflasjonen, ikke sant?" sa han med referanse til plyndringen av blant annet Daka.

Les mer om den statsstyrte plyndringen av butikker i Venezuela i denne artikkelen: "Venezuela: Butikkplyndringer for å få ned inflasjonen".

Og det er akkurat denne offensiven mot inflasjonen som det sosialistiske parlamentsflertallet ser som en legitim begrunnelse for å gi Maduro utvidede fullmakter. Det første dekretet presidenten planlegger er nettopp tiltak for å begrense prisveksten. Maduro planlegger en lovbestemt senking av prisen på bestemte varegrupper, samt at profittrammene for bedriftene skal begrenses.

Men ifølge opposisjonsleder Capriles vil ikke dekretene til Maduro være til hjelp for å løse Venezuelas økonomiske problemer; snarere tvert imot. Man kan forvente seg at butikkhyllene i det latinamerikanske landet snart blir enda tommere. Capriles påpeker at den virkelige grunnen til at presidenten får utvidet fullmaktene er nettopp å få mer utenomparlamentarisk makt.

Tradisjoner for dekretstyre under Chávez
Dette er langt fra første gang Venezuela vil styres av en nærmest allmektig president. Sosialistpartiet har ved flere anledninger, da dets flertall i parlamentet var større, brukt den grunnlovsmessige anledningen til å la presidenten styre gjennom dekreter i en periode.

Maduros populære men like omstridte forgjenger, Hugo Chávez, fikk fullmakter til å styre per dekret hele fire ganger da han satt ved makten. Dette var i 1999, 2000, 2007 til 2008 og i 2010 til 2012. Men ved disse anledningene var Chávez' makt i folkeforsamlingen sterkere og opposisjonen fjernere fra å vinne makten.

President Maduro tok over for Chávez etter at han døde tidligere i år. Maduro vant deretter en svært knapp seier over Capriles i presidentvalget, og siden dette har han kommet med mange svært kontroversielle utspill. Og den 8. desember er det lokalvalg i Venezuela. Da vil det bli klart om Maduro har klart å vinne mer støtte eller støtt fra seg flere velgere.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no