See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) ble møtt med protester under befaringen av Delijordet i Vestby i november
© Mina Mjærum Johansen/Bondelaget/Kureren
Politikk - Innenriks

Trolig flertall for å stanse Listhaugs Ikea-planer

På kollisjonskurs: Landbruksminister Sylvi Listhaug og Bondelagets leder Nils T. Bjørke

© Norges Bondelag/Lise Boeck Jakobsen/Kureren
Kureren, 6. desember 2013
- Det er i ferd med å samle seg et stortingsflertall mot landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) og hennes planer om å "gi bort" landets beste matjord til boligutbygging og Ikea. Med Venstre og KrF for et styrket jordvern, trengs kun de rødgrønne partiene for å stoppe Listhaug.

Den FrP-ledede landbrukspolitikken ser ut til å få det stadig vanskeligere med å samle et stortingsflertall bak seg. Nå er også Venstre med på laget for å stoppe noen av de mest kontroversielle forslagene fra landbruksminister Listhaug.

Venstre foreslår nå at regjeringen må utarbeide en nasjonal jordvernplan, med mål om å styrke jordvernet fremfor å uthule det. "Jordvernforslaget innebærer også at regjeringen midlertidig stanser dispensasjonssøknader om omdisponeringer av matjord, inntil en helhetlig jordvernplan er vedtatt i Stortinget," sier Venstres næringspolitiske talsmann Pål Farstad.

Denne stansen betyr i klartekst at de tre omstridte dispensasjonene som Listhaug allerede har sagt ja til må legges på is. Av dette er det særlig byggingen av et nytt Ikea-varesenter på det produktive Delijordet i Vestby i Akershus som har skapt høyest rabalder.

Forslaget "kan ha konsekvenser" for en den søkte utbyggingen av et Ikea-varehuset på 70 mål dyrka mark, presiserer Venstre i dag. "Jeg mener Ikea skal få bygge i regionen, men ikke på matjord," understreker Venstre-politiker Abid Raja, som representerer Akershus fylke på Stortinget.

De andre to svært omstridte dispensasjonene Listhaug har signalisert at hun vil gi, gjelder boligfelt i Trondheim og i Bergens-området. Trondheim kommunes ønske om å omdisponere 880 dekar matjord til boliger, og også i Os kommune utenfor Bergen er det planer om boligbygging på matjord. Også disse dispensasjonssøknadene vil legges på is dersom Venstre får gjennomslag for forslaget sitt.

Les mer om Listhaugs politikk i forhold til nedbygging av matjord i denne artikkelen: "Landbruksministeren 'gir bort' matjord til utbygging".

Bred motstand mot Listhaugs politikk
"Vi ser i dag en «bit for bit»-forvalting av matjord. Det fører til at jord som burde vært brukt til matproduksjon brukes til andre formål," sier Farstad om bakgrunnen for forslaget. "Det er den beste matjorda som stadig er under et utbyggingspress. Dette til tross for uttalte politiske mål om å begrense nedbyggingen av matjord," legger venstrepolitikeren til.

Han mener flytting av matjord, slik Ikea har foreslått det i Vestby, ofte blir et dårlig reparasjonstiltak, fordi det er dyrt og at jordas produksjonsevne ofte ikke opprettholdes. "Viktige e

Stortingsrepresentant Pål Farstad fra Venstre

© Silje England Garshol/Venstre/Kureren
genskaper ved selve jorda har utviklet seg gjennom flere tusen år, og mange av disse forringes når jorda flyttes på. Matjorda produserer best når den får ligge der den er dannet og hvor det er utviklet et stabilt økosystem," påpeker Farstad.

I dette har han også full støtte fra Norges Bondelag, som ved flere anledninger har protestert mot at Listhaug "gir bort" matjord til utbyggingsinteresser mens det står mange uproduktive arealer til disposisjon.

"Vi er ikke motstandere av verken Ikea eller nye boliger, men bare tre prosent av landarealene våre egner seg til matproduksjon. Da må det være mulig å bygge andre steder enn akkurat her," kommenterer Bondelagets leder Nils T. Bjørke i dag. "Venstre viser med dette at de vil ta ansvar for norsk matproduksjon," roser han.

Ifølge Bondelaget har allerede KrF og Senterpartiet gitt uttrykk for at de støtter Venstres forslag. Begge partiene har også tidligere gått ut og advart Listhaug mot å uthule jordvernet med tanke på den nasjonale matvaresikkerheten. Det har derimot vært uklart hvor Venstre ville falle ned i denne saken.

Kun SV og Ap mangler
Verken SV eller Arbeiderpartiet har uttrykt seg klart i den aktuelle jordvernsaken så langt. Men som Senterpartiets Marit Arnstad påpekte forrige uke, da hun utfordret Listhaug på jordvernet, så ble "nedbyggingen av dyrket mark redusert som et resultat av økt bevissthet om jordvernet" i hele den rødgrønne regjeringsperioden.

Det er derfor liten grunn til å tro at SV og Arbeiderpartiet vil blokkere fremstøtet til Venstre for dermed gi FrP-ministeren en prestisjeseier. Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget, har "allerede vist engasjement for jordvernet," påpeker Bjørke fra Bondelaget i dag i en optimistisk tone.

Dermed er det meste duket for at landbruksminister Listhaug går på sin første smell i Stortinget. Og det blir neppe heller den siste, fordi ministeren har et stort antall politiske mål for jordbruket det vil bli vanskelig å finne flertall for.

I de fleste tilfeller vil det være Venstre det kommer an på for å bygge et stortingsflertall for regjeringens landbrukspolitikk. KrF har i de fleste tilfeller allerede sagt seg på linje med Senterpartiet i forhold til Listhaugs planlagte endringer av rammeverket for jordbruket; og det betyr en motstandslinje.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no