See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Applauderer utbygging: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP)
© Landbruks- og matdepartementet/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Landbruksministeren "gir bort" matjord til utbygging

Krever bedre matjordvern: Nestleder i Norges Bondelag, Kristin Ianssen

© Norges Bondelag/Kureren
Kureren, 25. november 2013
- I løpet av én uke har landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) godkjent to store og omstridte bruksendringer av noe av den beste matjorda i Norge. Trondheim kommune skal få omregulere 880.000 m2 matjord til boligbygging, og Ikea får likevel tilslag på "den beste kornjorda i landet".

Møbelgiganten Ikea ønsker å etablere et nytt varehus langs E6-strekningen mellom Oslo og Sverige. Basert på selskapets "egne parametere for varehusutbygging" er Delijordet rett sør for Vestby sentrum i Vestby kommune en ideell plass å bygge. Og i dag fikk svenskene "ja" fra landbruksminister Listhaug.

Med sentrale kommunepolitikeres velsignelse, vil de reise sitt nye varehus med tilliggende parkeringsplasser på 70.000 m2 av det Norges Bondelag kaller "en av norsk landbruks indrefileter."

I Trondheims-området er det snakk om mye større arealer, og noen av de svært få nordenfjelske åkrene i landet som er godt egnet for korndyrkning. Her er det særlig Trondheim kommune som har presset på for å få bygd nye boliger. Totalt har kommunen planer for utbygging over hele 2,8 millioner m2 (2800 dekar). Av dette var det 880.000 m2 spesielt vernet og dyrket mark som både fylkesmannen og Riksantikvaren hadde sterke innsigelser mot.

Også i Vestby var det sterke innsigelser mot Ikeas og kommunens planer fordi slik dyrket mark i regelen er vernet mot irreversible endringer. Dyrket og dyrkbar jord har generelt vern i Norge, nettopp av hensyn til matproduksjonen og forsyningssikkerheten. Det var dette vernet statsråd Listhaug brukte sin posisjon til å overprøve i både Trondheim og Vestby.

Og samtidig som jordene ødelegges til fordel for nye boliger og næringsbygg, "svekker regjeringen landets evne til å brødfø sin egen befolkning," understreker Bondelaget i en pressemelding i dag.

"Det er dramatisk og provoserende at en landbruksminister, som har sagt at hun vil arbeide for høyest mulig selvforsyning av mat, reiser rundt og anbefaler nedbygging av jordene på denne måten. Slik vi ser det er dette et klart brudd på målet i regjeringsplattformen. Konsekvensen av at jordene forsvinner er at Norges evne til å produsere egen mat svekkes," sier nestleder i Norges Bondelag, Kristin Ianssen.

Ianssen påpeker at, "hvert eneste år i all framtid kan dette jordet produsere korn til omtrent 1400 brød. Når vi vet at det fi

Snart i Vestby?: Her et Ikea-varehus i Malmö i Sverige

© Elsamu/GNU/Kureren
nnes 500.000 m2 annet ubenyttet næringsareal i Vestby kommune er det egentlig ingenting som taler for å tillate bygging akkurat her."

Kun tre prosent er egnet for jordbruk
Årlig bygges det ned ti millioner m2 dyrket og dyrkbar jord i Norge. Det tilsvarer i overkant av 1.600 fotballbaner. Dette skjer til tross for at de matproduserende områdene i Norge er svært begrenset. I dag er bare tre prosent av Norges totale landarealer egnet til matproduksjon. Bare litt i overkant av én prosent egner seg til produksjon av matkorn.

Ifølge Ianssen er det "naturlig at kommunene som huser denne jorda ønsker seg nye boliger, arbeidsplasser og ringvirkninger for det lokale næringslivet. Når utbyggerne kan velge å flytte til en annen kommune dersom de ikke får tilgang på matjorda setter det kommune i en vanskelig posisjon."

"Det må derfor være et ansvar for nasjonale politikere å sørge for at våre muligheter til å produsere mat ikke svekkes. Det ansvaret synes dessverre dagens regjering å være lite villige til å ta," avslutter Ianssen.

Fra departement til departement
Statsråd Listhaug forsvarer seg derimot med at hun tar lokaldemokratiet på alvor, samt at Høyre og FrP hadde lovet å omgjøre disse to vedtakene i valgkampen. Ifølge landbruksdepartementet et stort flertall i Vestby kommunestyre sa ja til Ikea-prosjektet, mens mange faginstanser har hatt innsigelser.

"Saken ble tidligere i år oversendt miljøverndepartementet til avgjørelse, og landbruks- og matdepartementet har avgitt uttalelse i saken. Det er nå kommunal- og moderniseringsministeren som skal fatte vedtak, og landbruks- og matdepartementet er bedt om å avgi ny uttalelse," forklarte kilder i landbruksdepartementet i dag.

Listhaug selv har uttalt at begge sakene der hun anbefaler å se bort fra matjordvernet "ikke har vært med lett hjerte." I Trondheim var det snakk om "en presskommune", der videre byutvikling nødvendigvis også måtte skje på matjorda. Og på begge steder var det lokaldemokratiet som måtte få bestemme, mente Listhaug.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no