See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 17.09.2013 - Konsentrasjonsleire i Nord-Korea bekreftes av FN-panel
» 14.08.2013 - Nord- og Sør-Korea enige om å gjenåpne Kaesong
» 05.07.2013 - Nord- og Sør-Korea forhandler gjenåpning av grensepark
» 03.04.2013 - Nord-Korea stenger grensen for sørkoreanske arbeidere
» 02.04.2013 - Nord-Korea reaktiverer alle sine atomanlegg
» 26.03.2013 - Nord-Korea retter skytset mot mål i USA og Sør-Korea
» 12.02.2013 - Kina forarget over nordkoreansk prøvesprengning











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fangeleiren Kwanliso 16 i Nord-Korea i mai 2013: Disse satellittbildene viser at skrekkleiren nå utvides
© AI/DigitalGlobe/Kureren
Politikk | Samfunn - Nord-Korea

Nord-Korea utvider tvangsarbeidsleirene

Fangeleiren Kwanliso 16 helt nord i Nord-Korea i mai 2011

© AI/DigitalGlobe/Kureren
Kureren, 5. desember 2013
- I Nord-Korea er det minst fire politiske fangeleire hvor over 100.000 personer bor under umenneskelige forhold. Nå viser nye satellittbilder at landet utvider sin største arbeidsleir. FN bekreftet for to måneder siden eksistensen av konsentrasjonsleire i Nord-Korea.

Satellittbildene fra den nordøstlige delen av landet viser at Nord-Korea investerer, utvider produksjonslokaler og vedlikeholder tvangsarbeidsleiren Kwanliso 16, som blir stadig større. Amnesty International har presentert en ny rapport, hvor også vitner fra leiren står frem. De forteller om henrettelser, tortur, voldtekt og sult.

Hardt tvangsarbeid er vanlig i Nord-Koreas leire for politiske fanger og deres familier, inkludert barn i alle aldere. Minst 100.000 personer sitter nå i slike leire, og disse utvides stadig, noe som kan tyde på at antallet fanger fortsetter å øke.

Ifølge informasjonen Amnesty har samlet inn, er det minst fire politiske fangeleire i Nord-Korea. Leirene har trolig har vært i bruk siden 1950-tallet. Arbeidsleirene driver viktig økonomisk virksomhet for landet, som gruvedrift, tømmerproduksjon og jordbruk.

Vitner forteller om forholdene
På et 560 kvadratkilometer stort område i provinsen Nord-Hamgyong nær den russiske og kinesiske grensen helt nord i Nord-Korea, ligger Leir nummer 16. Amnesty anslår at omlag 20.000 mennesker ble holdt fengslet i leiren i 2011. Området er det minst etterforskede i det omfattende systemet av politiske fangeleire.

Først i november i år sto for første gang et vitne frem og fortalte om hvordan forholdene var da han jobbet i denne leiren, Kwanliso 16.

Lee var tidligere sikkerhetsvakt i leir 16 fra 1980-tallet fram til 1995, og han forteller om metodene for henrettelse av fanger. Fangene ble først tvunget til å grave sin egen grav og ble deretter drept med hammerslag mot nakken. Han hadde også vært vitne til fengselsansatte som kvalte fanger og slo dem i hjel med trestokker.

Ifølge Lee forsvant det mange kvinner etter å ha blitt voldtatt. Etter en natt der kvinnene hadde "betjent" de ansatte, måtte de drepes slik at voldtektene skulle forbli en hemmelighet. Dette skjer i de fleste av leirene for politiske fanger, forteller den tidligere vakten.

Total isolasjon
I løpet av 2013

Micheal Kirby leder FN-kommisjonen som gransker menneskerettsbrudd i Nord-Korea

© Jean-Marc Ferré/UN Photo/Kureren
har nordkoreanske myndigheter strammet grepet for å forhindre at folk flykter fra landet. Sikkerhetskontrollen er streng. Høye murer og kontrollpunkter omgir leirene. Alle bevegelser synes å være begrenset og kontrollert gjennom sikkerhetssluser, vakttårn og interne kontrollpunkter.

Så vidt man vet har bare tre personer klart å flykte fra kontrollsonene og ut av Nord-Korea så langt i år.

Det blir også stadig vanskeligere å flykte over grensen til Kina. Tall fra sørkoreanske myndigheter viser at stadig færre kommer seg over grensen. Halvparten så mange klarte å flykte i 2012 i forhold til året før, ifølge rapporten.

Mange av menneskene som holdes fanget i arbeidsleirene har aldri begått noen kriminell handling, ifølge Amnesty. De holdes i grusomme og umenneskelige fangenskap fordi de har en tilknytning til eller er i familie med noen som er anklaget for politiske forbrytelser.

Selv nekter nordkoreanske myndigheter for at de i det hele tatt har arbeidsleirer.

Bekreftelse fra FN
Men allerede i september bekreftet en FN-undersøkelseskommisjon eksistensen av konsentrasjonsleire i Nord-Korea og skildret "ubeskrivelige overgrep" mot politiske fanger i landet. Ekspertene beklaget også at Nord-Korea nektet å samarbeide med FN om å avdekke menneskerettsbruddene.

"Detaljrikdommen og det sjokkerende innholdet i personlige vitnesbyrd" av ofre for terroren i Nord-Korea gjorde et dypt inntrykk på Michael Kirby, lederen for en FN-kommisjon som hadde i oppdrag å kartlegge mulige menneskerettsbrudd i Nord-Korea.

Kommisjonen som ledes av Kirby ble opprettet av FNs menneskerettsråd i mars i år og ble gitt mandat til for første gang å undersøke de velkjente anklagene mot regimet i Nord-Korea om konsentrasjonsleire, tortur, bortføringer og andre menneskerettsbrudd. Kommisjonens endelige rapport skal presenteres i mars neste år.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Konsentrasjonsleire i Nord-Korea bekreftes av FN-panel".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no