See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 13.12.2013 - Saudi-Arabia har kastet ut 120.000 etiopiere
» 14.10.2013 - To millioner pilegrimer samles i Mekka
» 24.09.2013 - Saudi-Arabias kvinner lanserer ny kampanje for å få lov til å kjøre
» 30.04.2013 - Saudi-Arabias første kampanje mot vold mot kvinner











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Utviste arbeidere fra Jemen venter på deporterting ved den saudiskjemenittiske grensen
© Haykal Bafana/GNU/Kureren
Samfunn | Økonomi - Saudi-Arabia

5 millioner risikerer utvisning fra Saudi-Arabia

På vent: Fremmedarbeidere fra Bangladesh og andre nasjoner i Saudi-Arabia

© UN Photo/Kureren
Kureren, 12. november 2013
- Saudi-Arabia går grundigere til verks enn andre når myndighetene nå prøver å rydde opp i den massive illegale innvandringen til kongedømmet. Millioner kan rammes, og store mengder arbeidskraft har allerede forlatt landet, slik at mange bransjer begynner å gå i stå.

Tre etiopiske gjestearbeidere er blitt drept i sammenstøt med saudisk politi de siste dagene, og flere er blitt skadet. De var blant de titusener etiopiere som nå deporteres fra Saudi-Arabia fordi de ikke har klart å skaffe seg lovlig opphold i landet.

Etiopiske myndigheter, som har protestert sterkt mot "drapet på uskyldige sivile" og mishandling av etiopiske arbeidere i Saudi-Arabia, hjelper til med returen av sine statsborgere. Samtidig fraråder myndighetene i Addis Ababa nå på det sterkeste mot å reise til Saudi-Arabia for å søke etter jobb der.

Det som høres ut som en "seier" for saudiske innvandringsmyndigheter, er i realiteten et svært hardt slag mot det saudiske næringslivet som ingen aner konsekvensene av.

Saudi-Arabia har totalt 28 millioner innbyggere, noe som inkluderer 4 millioner innvandrere med legalt opphold. Men det anslås at det i tillegg var 5 millioner innvandrere uten papirene i orden ved årets begynnelse, til en stor del importert av landets eget næringsliv som billig arbeidskraft.

Ifølge anslag i den lokale pressen har allerede en million forlatt kongedømmet i løpet av det siste året. Og de resterende 4 millionene innvandrerne, som ikke har klart eller prøvd å få lovlig opphold etter en 7-månedersfrist som utløp forrige uke, forventes etter hvert å følge etter.

Saudiske myndigheter mener alvor denne gangen. I løpet av den siste uken har det blitt foretatt storstilte razziaer på arbeidsplasser og gettoer der det antas å være mange papirløse innvandrere. Ifølge avisen Al Sharq Al Awsat arresterte politiet i forrige uke mer enn 16.000 "illegale arbeidere" over hele landet, i tillegg til over 10.000 mennesker som hadde brutt vilkårene for opphold.

Næringslivet går i stå
Razziane og massearrestasjonene har fått hundretusener yrkesaktive innvandrere uten papirene i orden til å gå under jorden og ikke dukke opp på arbeidsplassen denne uken.

Dermed er det hundrevis av bygge- og veiprosjekter som plutselig har gått i stå. Et stort antall restauranter over hele landet har måttet stenge på av manglende arbeidskraft. I storbyen Jidda ved Rødehavet er det knapt en taxi å oppdrive, og i Mekka har 6000 kommunale renovasjonsarbeidere fra Bangladesh gått ut i streik fordi papirene deres ikke ble fornyet, og gatene i den hellige byen begynner å forsøples. Over hele landet klager familier over hushjelpen som plutselig "forsvant".

Det er ikke bare ufaglært, billig arbeidskraft som rammes av de nye, strenge innvandringskriteriene. Også yrkesgrupper med utdannelse rammes og mange har ikke klart å oppfylle kravene innen 7-månedersfristen. Ifølge Arab News har hele 40 prosent av de mange tusen utenlandske lærerkreftene ikke fått den nye oppholds- og arbeidstillatelsen. Men for denne gruppen ser det ut til at myndighetene vil lukke igjen et øye, og utdanningsministeriet har antydet at også de resterende lærerne snart vil få papirene i orden.

Men det er særlig bygg- og anleggsbransjen i Saudi-Arabia som sliter med den nye restriktive innvandringspolitikken. Det var særlig arbeidere fra denne bransjen som forlot kongedømmet i stor stil i de siste syv månedene, etter at d

Gjestearbeidere i Midtøsten lever generelt under dårlige kår

© Sam Tarling/HRW/Kureren
e fikk avslag i sine søknader om å legalisere oppholdet sitt. Og med lavere nyinnvandring, har det blitt svært vanskelig å rekruttere billig arbeidskraft til bransjen.

Lønnskostnadene stiger i været. Det nye lovverket krever nemlig også at enhver bedrift som vil oppnå statskontrakter må ha et minimum av ansatte med saudisk statsborgerskap, med forskjellige kvoter for hver bransje. Myndighetene vil bekjempe ungdomsarbeidsløsheten som var den utslagsgivende gnisten til Den arabiske våren i andre land. Men det er få saudiere med yrkesfaglig utdannelse, og disse krever en høy lønn.

Samtidig er det færre utenlandske arbeidere med papirene i orden å oppdrive. Ifølge bransjen skal lønnskostnadene i byggenæringen dermed ha steget med hele 30 prosent i løpet av de siste syv månedene. Og trenden vil fortsette helt til det med tiden er nok legale innvandrere på det saudiske arbeidsmarkedet.

Saudiske myndigheter opprettholder imidlertid den nye, harde linjen. Arbeidsdepartementet i Riyadh gjorde det i løpet av helgen klart at razziaene ville fortsette. Arbeidsgiverne og innvandrerne hadde blitt gitt amnesti i over et halvt år for å få orden på papirene, blir det understreket. Argumenter som at bedrifter ville måtte stenge dersom arbeidskraften ble utvist, biter ikke på inspektørene, la departementet til.

Men de nye kravene for å få lovlig opphold er såpass strenge at de er vanskelig å oppnå for mange innvandrere. Blant annet kreves det heltidsansettelse fra én arbeidsgiver som overtar det fulle ansvaret for gjestearbeideren. Men svært mange har løsere kontraktsforhold og arbeider for mange oppdragsgivere eller for egen regning.

Ringvirkninger i utvandrerlandene
Men det er ikke bare det saudiske næringslivet som lider under denne plutselige innstramningen. Også i flere av innvandrernes opphavsland er det frykt for økonomiske konsekvenser. Saudi-Arabia er globalt sett den nest viktigste kilden for pengeoverføringer fra utenlandsarbeidere, og flere land er avhengig av inntektene arbeiderne på Den arabiske halvøy sender hjem.

Det er særlig billig arbeidskraft fra Sør-Asia som utgjør den store mengden av innvandrere uten papirene i orden. De største gruppene er fra Bangladesh, Nepal, India og Pakistan, men det er også snakk om titusener fra land som Indonesia og Filippinene. I Bangladesh er mange lokalsamfunn avhengig av inntektene arbeiderne i Saudi-Arabia overfører.

Men det er også et svært stort antall gjestearbeidere fra fattigere arabiske land i Saudi-Arabia, og også mange av disse har ikke papirene i orden. Det hardest rammede landet er fattige Jemen, Saudi-Arabias nabo i sør. Opptil en million jemenitter bor og jobber i Saudi-Arabia, og disse sender årlig hjem rundt 15 milliarder kroner.

Jemenittene er involvert i alle sektorer i Saudi-Arabia, men svært mange av dem driver småbutikker og klassiske arabiske salgsboder. Det er allerede 150.000 jemenitter som har fått endelig avslag på søknadene sine om legalt opphold i Saudi-Arabia, ifølge offisielle tall. Over 55.000 har allerede blitt deportert til Jemen, ifølge myndighetene i Sanaa. Man frykter at det vil bli mange, mange flere.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no