See also:
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 29.11.2013 - Norwegian vil operere langdistanserutene fra Barcelona
» 11.11.2013 - Rød løper for Norwegian i Madrid
» 17.10.2013 - Norwegian etablerer nytt selskap i Spania
» 08.10.2013 - Dramatisk fall: Turistene svikter Madrid
» 26.09.2013 - Spania endrer trolig røykeloven for å bygge Euro-Vegas
» 26.06.2013 - Ibiza, den store charternyheten for barnefamilierChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bydelen Chueca i Madrid-sentrum i dag
© Jorge Martín-Luengo/GNU/Kureren
Reise | Samfunn - Spania

Gatene i Madrid stinker av søppel

Bydelen La Latina i Madrid-sentrum i dag

© Enrique F. de Castro/GNU/Kureren
Kureren, 8. november 2013
- Gatene i Spanias hovedstad er blitt skitne de siste månedene etter at Madrid kommune har kuttet i tjenester "på grunn av krisen". Men nå er det blitt akutt etter at søppeltømmerne gikk i streik, og gatene i Madrid begynner å stinke mens søppelet samler seg i gatene.

Skitne fortau, fulle søppelkonteinere og søppelposer strødd på fortauene. Det er bildet som preger Madrid etter fire dager med streik blant gaterengjøringsarbeiderne i den spanske hovedstaden.

Effektene er merkbare i sentrum av byen, og lokalbefolkningen og turistene som spaserer blant kjente landemerker som Museo del Prado, Gran Vía og Plaza de España møtes av en blanding av søppel og høstløv som faller ned på avenyene.

Tirsdag ble totalt 6.000 arbeidere tatt ut i streik i protest mot en ny sysselsettingsplan i renovasjonsbransjen. Planen ser for seg oppsigelser av 1.135 arbeidere i tre av de fire selskapene som har kontrakter med Madrid kommune for å holde byen ren.

Ifølge fagforeningene UGT og CCOO deltar 90 prosent av arbeiderne i streiken. Arbeidstakerne varsler at konflikten "kan bli lang" dersom man ikke kommer frem til en løsning på den omstridte sysselsettingsplanen.

Madrid kommune prøver å holde seg utenfor konflikten, og det hevdes at dette er et problem mellom arbeiderne og selskapene som er involvert. Men lokalbefolkningen synes å ha forståelse for at renovasjonsarbeidere krever sine rettigheter, selv om det ikke er populært at byen blir skitnere og skitnere. De fleste mener at det er politikere i Madrid som har hovedansvaret for dette, ikke arbeiderne.

Byborgerne var i utgangspunktet sinte etter at Madrid kommune for nesten et år siden bestemte seg for å kutte søppeltømmingstjenestene for å spare penger.

Siden 1. januar 2013 er det ikke lenger daglig søppeltømming i Madrid, slik det var før. Nå er søppeltømmingen sløyfet på søndager og på alle helligdager. Og dette har man merket godt i Madrids gater siden januar, særlig i de varme sommermånedene.

Upopulær: Madrid-ordfører Ana Botella

© Grupo Popular/GNU/Kureren
Kontroversiell ordfører

Vedtaket om å nedbemanne søppeltømmingen i Madrid vakte stor oppsikt i hele Spania. Det var Madrids omstridte ordfører, Ana Botella, som selv presenterte forslaget allerede i fjor sommer. Hun foreslo et kutt på 18 prosent i renovasjonsbudsjettet. Folk flest og hele opposisjon var mot forslaget, men det ble vedtatt for å spare penger i den konkurstruede kommunen.

Ifølge Botella sparer Madrid 8 millioner euro (rundt 63 millioner kroner) gjennom denne restruktureringsplanen, som kommunen betalte hver år for rengjøringen av bygatene. Resten, 164 millioner euro (1,2 milliarder kroner), er det skattebetalere som betaler direkte gjennom en avgift.

Men de fleste har merket seg at gatene i Madrid er blitt skitnere siden årsskiftet. Til og med en EU-rapport om livskvaliteten i 83 europeiske byer i oktober avslørte at situasjonen i Madrid er blitt verre i løpet av de tre siste årene, blant annet på grunn av "hygienen" i byen og hvordan innbyggere føler seg i byen sin.

Ordfører Botella gikk raskt ut med et svar til EU-rapporten og andre kritikere, da hun i slutten av oktober uttalte at dette var et resultat av at "lokalbefolkningen er blitt vant til en for høy standard på rengjøringen i Madrid." Ikke uventet endte dette utsagnet kun med enda sterkere kritikk av ultrakonservative Botella.

Uttalelsen spredte seg rask i hele Spania, der Botella er kjent for svært mange kontroversielle utspill, blant annet fra hennes kamp mot homofile. Botella er gift med tidligere statsminister José Maria Aznar. Hun ble Madrid-ordfører uten å ha blitt valgt til posten, kun etter et internt valg i partiet etter at den tidligere ordføreren ble minister i den spanske regjeringen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no