See also:
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 29.11.2013 - Norwegian vil operere langdistanserutene fra Barcelona
» 11.11.2013 - Rød løper for Norwegian i Madrid
» 08.11.2013 - Gatene i Madrid stinker av søppel
» 17.10.2013 - Norwegian etablerer nytt selskap i Spania
» 26.09.2013 - Spania endrer trolig røykeloven for å bygge Euro-Vegas
» 26.06.2013 - Ibiza, den store charternyheten for barnefamilierChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tomt: Plaza Mayor i Madrid sentrum er en av byens hovedattraksjoner
© César Caracuel/GNU/Kureren
Reise - Spania

Dramatisk fall: Turistene svikter Madrid

Tomme utesteder: Inngangen til Plaza Mayor i Madrid sentrum

© Oscar García/GNU/Kureren
Kureren, 8. oktober 2013
- Mens Spania får flere turister hvert år, sliter landets hovedstad. Madrid har mistet millioner av turister og trafikken til Barajas-flyplassen er redusert med over 20 prosent på to år. En rekordstor prisøkning i Madrid de siste årene er bare en av årsakene til publikumsfallet.

Alle som har vært i Madrid vil huske et bysentrum fullt av turister, særlig om sommeren. Og de kommer fremdeles, men ikke så mange som før.

Bare i juni i år fikk Madrid 12 prosent færre turister enn året før, mens antall reisende til hele Spania økte med 5,3 prosent. Også i juli fikk Madrid 10,7 prosent færre turister, mens Spania økte med 2,9 prosent, ifølge det spanske instituttet for reiselivsstatistikk IET.

Totalt sett, fra januar til juli, fikk Madrid nesten 2,5 millioner færre turister enn i den samme perioden i 2012. Dette betyr 5,7 prosent mindre enn året før, mens hele Spania opplevde en økning på 3,9 prosent.

Det verste er at tendensen forsetter og synes å forsterke seg. Den internasjonale organisasjonen for flyplasser publiserte i går nye tall som viser at flyplassen Madrid-Barajas opplevde den største nedgangen i antall passasjerer i hele Europa i august. Madrid-flyplassen hadde 11,7 prosent færre passasjerer i august enn året før.

Og til sammen har trafikken på Barajas blitt redusert med hele 20,4 prosent i løpet av de siste to årene. Fallet er så pass stort at Barcelonas flyplass ble Spanias mest trafikkerte flyplass i august.

Men hvorfor vil turistene ikke lenger komme til det som inntil nylig var trendbyen Madrid?

Kilder på Barajas-flyplassen skylder gårsdagens negative tall på nettverket av høyhastighetstog, som "tar" turistene fra flyselskapene. De innrømmer også at de nye, høyere avgiftene for flyselskapene på Barajas kan ha betydd at der nå er færre turister som velger å bruke flyplassen.

Men dette forklarer ikke nedgangen til Madrid som reisemål som helhet. Også prisene i Madrid har økt dramatisk i løpet av de siste årene; en trend som startet allerede i årene før krisen kom til landet. Det er derfor mange som ser på dette som en viktig grunn til at turistene nå uteblir.

Høyrere ølpriser i Spania
Madrid er veldig kjent for sitt fantastiske uteliv og enorme tilbud av restauranter, kaffer, utesteder og nattklubber. Men prisene på byen i Madrid nærmer seg i mange tilfeller Oslo-nivåer, ifølge tall fra reiselivsbedriftenes forening i den spanske hovedstaden.

Den mest vanlige middagen som serveres i Madrid er en "dagens", eller "Menú del día", og gjennomsnottsprisen for dette i Madrid sentrum ligger nå på rundt 15 euro (rundt 120 kroner). For bare syv-åtte år siden var det mulig å få en dagens i Madrid sentrum for halve prisen.

Også alkohol er blitt vesentlig dyrere i Spania, og spesielt i hovedstaden. Nå koster en drink i Madrid rundt 14 euro (rundt 110 kroner), mens pr

Forsatt turister: Det er alltid turister og lokale på populære Plaza Santa Ana i Madrid sentrum

© Turismo Madrid/Kureren
isen i 2005 typisk lå på godt under halvparten av dette. Også en øl i Madrid sentrum er blitt den dyreste i Spania. Nå kan en liten pils koste deg mellom 2,70 og 4 euro (mellom 22 og 32 kroner), som er mer enn en dobling på et tiår. Vil du ha en halvliter, kan det komme på mellom 4,75 og 7 euro (37 og 55 kroner).

Kun prisen på overnattinger har ikke steget merkverdig i Madrid de siste årene. Særlig pensjonatene i den spanske hovedstaden har sett seg nødt til å holde prisene lave.

Dyrere kollektivtransport
Samtidig har prisene for kollektivtransport økt dramatisk. Madrid by har investert i et enormt antall storprosjekter, også innen samferdsel, i de siste årene, og rådhuset i Madrid har derfor en gjeld på over 7,4 milliarder euro (rundt 57 milliarder kroner). Og for å spare penger, har kommunen økt prisene for kollektivtransport med 45 prosent bare de siste fem årene, ifølge tall fra den spanske fagforeningen UGT.

Dette har særlig hatt en negativ påvirkning på spanske besøkende til egen hovedstad, som har fått en bred mediedekning om hvordan prisnivået i millionbyen er skutt i været. Kollektivtransporten i Madrid er blitt den dyreste i hele landet.

I tillegg har rådhuset i Madrid foretatt store kutt i basistjenester som søppelrydding, noe man allerede merker godt i Madrid gater. Særlig i sommermånedene, når temperaturen i Madrid kryper opp mot 40 grader, gir dette seg også utslag i et luktproblem.

Madrid satser på Euro-Vegas som redning
Men midt i denne krisen håper myndighetene i Madrid på at byen igjen kan oppleve en reiselivsboom med megaprosjektet Euro-Vegas, som skal anlegges utenfor den spanske hovedstaden. Det er snakk om den største investeringen i Europa noensinne, på 17 milliarder euro (135 milliarder kroner).

Det er den amerikanske kasinomagnaten og mangemillionæren Sheldon Adelson som sier han skal investere i landet. Men prosjektet hans har skapt politisk skandale i Spania fordi han krever flere lovendringer for at han skal investere dette enorme beløpet i Madrid. Regjeringen har stilt seg positiv til å endre både røykeloven og arbeidsmiljøloven og gi unntaksregler for beskatningen for å lokke Adelson til å investere.

Men det vil ta mellom 12 og 15 år før Euro-Vegas kan åpne dørene. Og mens Madrid venter på sin nye storattraksjon, er kommunen selv på konkursens rand. Den står derfor maktesløs overfor problemet med sviktende turisttall.

Les mer om Euro-Vegas i Spania i denne artikkelen: "Spania endrer trolig røykeloven for å bygge Euro-Vegas".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no