See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Stopper CO2-utredninger: Olje- og energiminister Tord Lien (FrP)
© FrP/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Olje- og energiministeren stopper CO2-utredninger

Kritisk: Bellona-leder Frederic Hauge

© Bellona/Kureren
Kureren, 1. november 2013
- Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) har i dag bedt statens foretak for CO2-håndtering, Gassnova, om å avlyse den pågående anbudskonkurransen om fullskala CO2-håndtering utover Mongstad. "En mørk dag for norsk klimateknologiutvikling," kritiserer Bellona.

Etter at planleggingsarbeidet med fullskala rensing på Mongstad ble stanset, har forutsetningene for Gassnovas utredningsarbeid blitt endret, ifølge departementet. Og nå vil regjeringen se etter muligheter for etablering av ny strategi for satsingen på CO2-håndtering.

Under den rødgrønne regjeringen ble Gassnova bedt om å gjennomføre en utredning for å kartlegge og analysere mulighetene for fullskala CO2-håndtering i Norge også utover Mongstad. I den anledning har Gassnova satt i gang investeringer for å gjennomføre såkalte mulighetsstudier og har tildelt kontrakter til tre prosjekter.

Olje- og energiminister Tord Lien ber nå Gassnova avlyse anbudskonkurransen og ikke signere flere kontrakter.

"Komplisert arbeid"
"Å utvikle et godt prosjekt for fullskala CO2-håndtering har vist seg å være svært komplisert. I det videre arbeidet med CO2-håndtering må vi løfte blikket for å være sikre på at vi velger de riktige løsningene, framfor de raske," sier minister Lien i en pressemelding i dag.

Departementet presiserer at Gassnovas arbeid med å utrede fullskala CO2-håndtering videreføres. Gassnova blir nå bedt om å kartlegge hva utslippseiere i Norge mener må til for å realisere CO2-håndtering.

Dette arbeidet vil også omfatte prosjektene som har vært en del av det tidligere utredningsarbeidet. Departementet ber Gassnova også inkludere utslippskilder på under 400.000 tonn CO2 per år i dette arbeidet.

Ifølge Gassnovas administrerende direktør Tore Amundsen har forutsetningene for statsforetakets arbeid med CO2-håndtering blitt fullstendig endret siden september. "Fullskala-prosjektet på Mongstad er lagt ned, og Norge har fått ny regjering. Derfor har olje- og energidepartementet bedt oss om å avlyse anbudskonkurransen," sier Amundsen.

"Olje- og energidepartementet er opptatt av at arbeidet med mulighetsstudien må ses i sammenheng med å etablere en ny strategi for fullskala CO2-håndtering i Norge. Regjeringen har som ambisjon å realisere fullskala CO2-håndtering i Norge innen 2020," legger Amundsen til.

Bellona: "Setter Norge på sidelinjen"
"Dette er ekstremt skuffende, og dagen i dag er en mørk dag for norsk klimateknologiutvikling," kommenterer derimot Bellona-leder Frederic Hauge, som har profilert miljøorganisasjonen ved å satse på denne svært omstridte teknologien. Miljøbevegelsen internasjonalt er generelt mot CO2-fangst og -lagring.

"Den nye regjeringen kunne reddet stumpene av de rødgrønnes satsing på karbonfangst- og lagring, og sikret en fornuftig fremdrift. Isteden velger regjeringen, med olje- og energiminister Tord Lien i spissen, å avspore ethvert forsøk en høyst nødvendig teknologiutvikling," legger Hauge til.

Bellona-lederen mener Norge nå velger å sette seg på sidelinjen i det han kaller "en avgjørende del av internasjonalt klimaarbeid."

Ifølge Hauge er Norge en stor eksportør av fossile brennstoff og har derfor et stort ansvar for å utvikle denne teknologien. "Vi har absolutt alle økonomiske forutsetninger for å lykkes, men den manglende politiske viljen til den nye regjeringen sender et forferdelig dårlig klimasignal til resten av verden," sier Bellona-lederen, som viser til at kanadiske Sask Power om få måneder får opp et fullskala renseanlegg til en brøkdel av den prisen som norske politikere til nå har brukt på utredninger.

Hauge viser også at man i USA utarbeider krav om at alle nye kullkraftverk skal bygges med renseteknologi. Og han sender også en advarsel til den nye regjeringen om å redusere tempoet for å få denne nødvendige klimateknologien på plass.

"Hvis Norge ikke får til CO2-fangst og lagring, vil ikke norsk gass være en del av fremtidens energimiks i Europa. Urenset norsk gass vil rett og slett bli mindre attraktiv på det europeiske energimarked," spår Bellona-lederen.

Men på kontinentet er CO2-fangst og -lagring svært omstridt. Østerrike og flere tyske delstater har innført totalforbud mot denne teknologien, som Europas grønne partier går sterkt ut mot. Les mer om motstanden mot CO2-fangst på kontinentet i denne artikkelen: "CO2-fangst er avlyst i Europa".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no