See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


SVs nestleder Bård Vegar Solhjell får lite støtte i eget parti
© Miljøverndepartementet/Kureren
Politikk - Innenriks

Full strid i SV om status som miljøparti

SU-leder Andreas Halse vil ikke at SV skal bli et rent miljøparti

© Sosialistisk Ungdom/Kureren
Kureren, 30. oktober 2013
- Nestleder Bård Vegard Solhjells forslag om at SV og Miljøpartiet de grønne (MDG) bør slå seg sammen vekker harme i SV. Nå kommer kreftene til orde som ikke vil at SV skal utvikle seg til å bli et ensidig miljøparti og minner om partiets sosialistiske røtter.

Andreas Halse, leder av Sosialistisk Ungdom (SU), mener i dag at Solhjells utspill "lukter av desperasjon". Halse minner om at vi lever i en tid, med krise i Europa, der de klassiske sosiale verdiene partier som SV står for vil få økt oppslutning.

SV-nestleder Solhjell anbefalte i går at SV og MDG slår seg sammen, slik at ikke miljøstemmene blir spredd på for mange partier, som alle risikerer å havne under sperregrensen. Solhjell hadde også gransket MDGs partiprogram "med lupe" og funnet ut at det også i sosiale spørsmål sto SV svært nært.

Les mer om Solhjells frieri til MDG og MDG-leder Hanna Marcussens kalde skulder i denne artikkelen: "Miljøpartiet avviser fusjonsfrieri fra SV".

Og mens Miljøpartiet allerede i går avviste frieriet fra Solhjell, mobiliserer majoriteten i SV i dag mot egen nestleder. Utspillet til Solhjell ripper opp i maktkampen i SV etter Kristin Halvorsens avgang, der Solhjell kjørte seg frem som en kandidat som ville gjøre SV til et mer rendyrket miljøparti, mens Audun Lysbakken ønsket å beholde en bredere profil, også bygd på partiets venstreradikale røtter.

SU kaller Miljøpartiet "marginalt"
Det er Halse, leder i ungdomsorganisasjonen SU, som i dag går sterkest ut mot Solhjell. Han sier at "forslaget representerer en marginal klikk i partiet," og ikke kan tas seriøst.

Halse minner om den dype krisen i Europa. "Over flere tiår har folks rettigheter i arbeidslivet blitt slått ned på, velferdsgoder røsket vekk, arbeidsplasser flagget ut og arbeidsfolks andel av verdiskapningen gått drastisk ned til fordel for et rikt mindretall," skriver SU-lederen om det som etter hans syn burde være SVs hovedfokus.

"Frustrasjonen i fagbevegelsen brer om seg," også i Norge, påpeker Halse. "I en slik situasjon må et sosialistisk parti kjenne sin besøkelsestid og evne å gi et politisk utløp for den frustrasjonen og maktesløsheten som mange føler på kroppen," legger han til, og mi

SV-leder Audun Lysbakken holder seg utenfor diskusjonen

© SV/Kureren
nner om at SV er "et sosialistisk parti". Og, tilføyer han, "et slikt parti kan være arbeidsfolks kompromissløse stemme inne på Stortinget."

"Et slikt parti må selvsagt også løse klimakrisa," skriver Halse, men "på folks premisser. Løse klimakrisa ved hjelp av flere arbeidsplasser, flere investeringer til industrien så den kan forbedre seg, mer aktivt eierskap, mer effektive transportløsninger og en lavere strømregning fordi vi bygger bedre hus." Dette er ikke løsningsforslagene MDG står for.

Skjæringspunktet mellom SV og MDG kaller Halse marginal, og han er heller ikke enig i MDGs løsninger i klimapolitikken. "Jeg mener enkelt og greit at det verken er moralsk riktig eller realistisk å klare å løse klimakrisa uten at godene og byrdene av en nødvendig omstilling fordeles på en rettferdig måte," påpeker SU-lederen.

Liten støtte for Solhjells forslag
I sosiale medier har Solhjell ikke fått merkbar støtte for forslaget sitt, heller ikke av SV-velgere og -medlemmer. Noen spør om hva som ville skjedd med SVs samarbeid med fagbevegelsen. Andre anser utspillet som Solhjells "avskjedssøknad som nestleder i SV."

SV-leder Lysbakken har holdt seg helt utenfor debatten, men SV-ledelsen ga grønt lys for at Solhjells utspill ble spredd gjennom SVs nettsider, kanskje som en prøveballong. Ingen ledende SV-ere har uttrykt støtte for Solhjells forslag i offentligheten.

Selv i borgerlig leir rister man på hodet av Solhjells initiativ. Høyre-politiker, nå kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen minte i går Solhjell om "i hvor stor grad SV også er et sosialistisk parti. Miljøpartiet er det ikke." Og, legger Isaksen til på Twitter, "Miljøpartiet er kanskje venstreliberalt, men SV bærer med seg en sosialistisk arv. Det er en viktig forskjell," som det måtte føles rart for Solhjell å bli påmint om av en Høyre-politiker.

Derimot har MDG-leder Hanna Marcussen ønsket Solhjell "hjertelig velkommen over til oss," men uten resten av SV på slep.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no