See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


"Talskvinne" og partileder for Miljøpartiet De grønne (MDG), Hanna E. Marcussen
© MDG/Monica Løvdahl/Kureren
Politikk - Innenriks

Miljøpartiet avviser fusjonsfrieri fra SV

På frierferd: SVs nestleder Bård Vegar Solhjell

© Marthe Sørum Aas/SV/Kureren
Kureren, 29. oktober 2013
- SVs nestleder Bård Vegar Solhjell skriver i en kronikk i dag at han mener det er "riktig" at SV og Miljøpartiet de grønne (MDG) slår seg sammen. SV har "en identitetskrise," svarer MDG-leder Hanna Marcussen, som på ingen måte ønsker en sammenslåing.

"SV og MDG bør slå oss sammen til ett parti. Ja, du leste rett. Bli ett politisk parti," skriver SV-nestleder Solhjell i en lang kronikk i Klassekampen i dag. "Helt uaktuelt," svarer MDG-leder Marcussen.

Ifølge Solhjell er det tre gode grunner til å slå sammen de to partiene. Kronargumentet til SV-nestlederen er at det nå er tre miljøpartier i Norge som slåss om de samme stemmene; SV, MDG og Venstre. Og fordeler man miljøstemmene over tre partier, vil ett eller to av dem alltid bli liggende i nærheten av Stortingets sperregrense på 4 prosent.

"Tre miljøpartier, som til sammen er like sterke som SV var alene i 2001. Det er ikke en levedyktig situasjon. Ikke for miljøet og ikke for partiene," skriver Solhjell i kronikken. "Vi står igjen med flere bortkasta stemmer, mer strid mellom miljøpartiene - og mangel på ett, stort parti som kan ha tyngde til å fremme miljøspørsmål," konkluderer han.

Som grunn nummer to fremhever Solhjell at det er svært liten forskjell på partiprogrammene til SV og MDG, også i spørsmål som ikke dreier seg om miljø. Solhjell innrømmer at han i valgkampen hadde lett "med lupe" etter angrepspunkter i MDGs program, men at han ikke hadde funnet større uoverensstemmelser mellom de to partiene. Selv i fordelingspolitikken og i forhold til internasjonal solidaritet var MDG på linje med SV, hevder Solhjell.

Gjennomgangen "viste effektivt at programmet til MDG er gjennomført rødgrønt," konkluderer SV-nestlederen. "Visst finnes det skilnader. De er for NATO. Og tja til EU, det er en viktig skilnad. De er for kontantstøtte, og mot heldagsskole, det er en viktig skilnad. Det er andre også. Men ikke mer enn politiske skilnader som bør finnes innad i et parti. Og som finnes i SV," avslutter han.

Det tredje argumentet til Solhjell er at det under kommunevalget i 2015 kan bli vanskelig for både SV og MDG kan bli vanskelig å få valgt inn representanter dersom de to partiene fortsetter å konkurrere om de samme velgerne.

"SV vil holde på de velgerne vi har hatt, MDG vil ha de samme velgerne," skriver han. Og dersom man ikke kan enes om en partisammenslåing, burde de to partiene i det minste vurdere å stille felleslister ved kommunevalget, oppfordrer han.

Kald skulder fra Miljøpartiet
Miljøpartiets partileder Hanna Marcussen var i dag raskt ute med å svare Solhjell og fullstendig avfeie frieriet hans. Dersom Solhjell, som mange andre SV-politikere, var såpass begeistret for MDGs partiprogram og "ønsker seg et sterkt grønt parti i Norge," var han "hjertelig velkommen over til oss," skriver Marcussen.

MDG-partilederen mener dette dreier seg mer om "en identitetskrise for SV etter at De grønne gjorde et brakvalg i høst." MDG fikk 2,8 prosent av stemmene, mens SV fikk 4,1 prosent.

Marcussen understreker at en sammenslåing med SV er noe "som overhodet ikke diskuteres" i De grønne. Partiet har tidligere fått tilløp fra både SV og partier på borgerlig side, og oppfatter seg som blokkuavhengig.

"SV og andre partier har i over 25 år fritt kunnet ta rollen som det grønne partiet i Norge. I reell politikk har de verken utfordret norsk oljeavhengighet eller overforbruket av ressurser i samfunnet vårt," sier Marcussen.

Hun viser videre til at De grønne har et eget ideologisk grunnlag, som partiet deler med søsterpartier i hele Europa. "Vårt mål er et økologisk bærekraftig samfunn. SVs mål er en sosialistisk samfunnsordning. Vi setter miljø og bærekraft først. Både «blå» og «rød» politikk og ideologi gir utilstrekkelige svar på klima- og miljøutfordringene," sier Marcussen.

"Vi ønsker gjerne mer samarbeid for å løfte miljøsaken, men da også med Venstre og KrF, ikke bare SV. Imidlertid betyr dette ikke at vi tenker å slå sammen de fire partiene. En sammenslåing ville vært uredelig overfor de 79.000 velgere som stemte på oss," konkluderer Marcussen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no