See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


ETA-medlemmet Inés Del Río i retten i 2008
© TVE/Kureren
Samfunn - Spania

Spania beordres til å løslatte ETA-terrorister

Reagerer: Spanias innenriksminister Jorge Fernández Díaz

© Ministerio del Interior/Kureren
Kureren, 21. oktober 2013
- Spania blir beordret til å endre en lovanvendelse som tillater fengsling utover maksimumsstraffen på 30 år. Denne er blitt benyttet mot 62 ETA-terrorister, som nå trolig må slippes fri etter å ha sonet mer enn 30 år. Men regjeringen i Madrid stritter fortsatt mot.

Det er den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg som i dag har kommet med sin endelige kjennelse i saken mellom den spanske staten og den dømte ETA-terroristen Inés del Río. Domstolen beordrer nå spanske myndigheter til å løslate ETA-medlemmet og gi henne en erstatning.

Del Río var medlem av "Comando Madrid", en celle i ETA-organisasjonen på midten av 80-tallet. Den var ledet av José Ignacio de Juana Chaos og var blant annet ansvarlig for en bilbombe i Madrid i 1986 som drepte 12 politimenn. Del Río ble dømt til 3.000 år i fengsel, selv om maksimum soningstid i Spania er satt til 30 år.

Det er den såkalte "Parot-doktrinen" i det spanske rettssystemet menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg mener strider mot grunnleggende rettigheter. Doktrinen er godkjent av spansk høyesterett i 2006 og tillater i praksis at fengselsopphold kan forlenges utover maksimumsstraffen for fanger som er dømt for flere saker, som for eksempel flere drap. Denne praksisen benyttes stort sett i forbindelse med terrorisme.

Den konkrete saken som var oppe i Strasbourg referer seg kun til personen Del Río. Men kjennelser i Strasbourg oppfattes som prinsipielle avgjørelser, og ifølge kilder i Spania vil dommen måtte føre til at 61 ytterligere ETA-fanger kan forlate fengselet i løpet av et par måneder. Men regjeringen i Madrid presiserer at dagens dom kun refererer til situasjonen for Del Río, og at andre ETA-fanger ikke uten videre vil slippes fri.

Dagens dom er en endelig bekreftelse på en tidligere dom mot Spania, som falt i fjor. I og med at den spanske anken ikke førte frem i dag, er dommen nå endelig og rettskraftig.

Kjennelsen i Strasbourg ble vedtatt med 15 stemmer for og to i mot. Flertallet var dermed enig med saksøker om at Del Río sitter ulovlig fengslet og beordrer hennes løslatelse. Menneskerettighetsdomstolen idømte videre spanske myndigheter å betale saksomkostningene og å betale Del Rio en oppreisning på 30.000 euro (240.000 kroner).

ETA-terroristen burde, etter vanlig spansk rettspraksis og uten bruk av "Parot-doktrinen", blitt løslat allerede i 2008.

"Saksøkeren har avtjent en soning som er lengre enn det hun burde ha avtjent ifølge de spanske rettsnormene som var i kraft da hun ble domsfelt. Derfor må de spanske myndighetene sørge for løslatelsen hennes så raskt som mulig," kan man lese i uttalelsen fra domstolen i Strasbourg i dag.

Sterke reaksjoner i Spania
Og det tok ikke lang tid før reaksjonene kom i Spania. Den spanske innenriksministeren, Jorge Fernández Díaz, har uttalt at "eventuelle løslatelser på ingen måte vil bety straffefrihet" for ETA-terroristene.

Ministeren understreker videre at dommen fra Strasbourg "ikke vil endre regjeringens fengselspolitikk." Og overfor den baskiske terrorgruppen ETA "vil regjeringens politikk ikke endre seg," insisterte han videre.

Også Spanias justisminister, Alberto Ruiz-Gallardón, sier at regjeringen vil be om "en dyptgående granskning" av hvert eneste tilfelle av domfelte som er blitt rammet av Parot-doktrinen. Gallardón påpekte at dette "ikke er en politisk, men en rettslig avgjørelse."

Den fremtredende organisasjonen for ETA-terrorismen ofre, AVT, reagerte i dag sterkt på dommen fra Strasbourg. På en pressekonferanse i Madrid stilte organisasjonen med 62 overlevende etter terrorangrep, det samme antallet ETA-terrorister AVT nå antar at vil bli satt fri. AVT sparket i gang en kampanje til forsvar for Parot-doktrinen. En avskaffelse ville bety straffefrihet for ETA-terroristene, ifølge terrorofrene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no