See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 09.01.2014 - Nå er det forbudt å chatte i Iran
» 10.10.2013 - Iran henretter 50 fanger på to uker
» 18.09.2013 - Iran løslater et titall politiske fanger
» 05.09.2013 - Irans president gratulerer alle jøder med nyttårsfesten
» 17.04.2013 - Rakettangrep på Israels ferieby Eilat
» 16.04.2013 - Flere drept etter kraftig jordskjelv i Iran
» 06.03.2013 - Israel "mishandler" fengslede palestinske barn











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


En populær bildemanipulasjon på Twitter i dag, med referanse til Netanjahus grafikk om en "rød linje" i FN
© Humberto Petit/Twitter/Kureren
Samfunn - Israel | Iran

Iranere spotter over Netanjahus jeansutspill

En iraner i olabukser sier sin tydelige mening om hva han synes om Netanjahus utspill

© 5iavash/Twitter/Kureren
Kureren, 7. oktober 2013
- Israels statsminister Benjamin Netanjahu viste dårlig innsikt i iranske forhold da han for første gang fikk anledning til å tale direkte til folket i Iran. Etter at han hevdet at iransk ungdom ikke hadde tilgang til olabukser og vestlig musikk, får han nå svar på tiltale.

For første gang spiller Twitter, som egentlig er forbudt i Iran, på lag med interessene til myndighetene i Teheran. Store mengder iranere benytter det sosiale nettverket til å spotte over en uttalelse Netanjahu kom med i det første intervjuet av ham som ble sendt i Iran.

Under hashtaggen #IranJeans sender de bilder av garderobeskapet sitt eller av seg selv og familien iført olabukser. Kommentarene hagler. "Han tror vel at vi fortsatt rir til hests," står det i en melding. En annen spør: "Dersom Netanjahu ikke har peiling på hva iranere gjør i offentligheten, hvordan kan han da være så sikker på hva som skjer i de hemmelige bunkersene?"

Det hele begynte med en stor mulighet for den israelske regjeringslederen til å svare på den nye sjarmoffensiven til Irans nye president Hassan Rouhani. Netanjahu skulle intervjues på den persiskspråklige kanalen til den britiske statskringkasteren BBC, som sendes i Iran på tross av myndighetenes forsøk på å blokkere den. Sendingen sies å være svært populær og ha et stort publikum i Iran.

Intervjuet, som var tekstet på persisk, begynte med en del smiger til det iranske folket og deres stolte kultur og historie. Men Netanjahu fremsto raskt som en predikant som ville fortelle iranerne alt som var galt med deres nåværende styresett og samfunn. Netanjahu minte blant annet om de ufrie valgene og det voldsomme svaret på folkelige protester i landet.

Så faller den pinlige setningen: "Jeg tror at, dersom det hadde vært opp til viljen til det iranske folket, så ville de ikledd seg jeans, og de hadde lyttet til vestlig musikk og holdt frie valg."

I en kort vending klarer den israelske statsministeren dermed å vise at hans Iran-syn i en stor grad er bygget på fordommer og ikke de faktiske forholdene hos erkefienden. Og reaksjonene fra iranerne tyder på at ordene heller ble oppfattet som fornærmende enn som en vennlig støtte til mer frihet og demokrati.

Olabukser er naturligvis et kjent og kjært klesplagg blant iranere. Iranske menn bruker plagget mer enn sine arabiske naboer. Og også blant iranske kvinner er jeansen svært utbredt, i motsetning til fordommen om et burkakledd folkeferd.

Riktignok foreskriver religionspolitiet i Iran bruk av skaut for kvinner og forbyr at for mye hud vises. Men klespåbudene har ført til at svært mange iranske kvinner tøyer grensene for å fremstå minst mulig burkaaktig. Da er feminine olabukser et must, i tillegg til sminke og friske vestlige moteinnslag. I sommer prøvde for eksempel religionspolitiet å gå ut mot trange leggings, men har ikke klart å stoppe den stadig større utbredelsen av dette beinkledet i Teheran og andre byer.

Også vestlig musikk er utbredd i Iran, samt iranske versjoner av sjangere som har opphav i vår del av verden. De forbudene som finnes, trosses i stor grad.

Så i stedet for å påpeke de mange overgrepene som faktisk gjøres mot befolkingen i Iran, klarte Netanjahu å rette oppmerksomheten mot det av vestlig kultur som faktisk er lov i landet. Og det som var en unik sjanse for en sjarmoffensiv mot det iranske folket, ble derimot en pr-messig katastrofe for den israelske statsministeren.

Samtidig fortsetter Irans president Rouhani sin sjarmoffensiv i Vesten. Den iranske lederen har, for første gang siden revolusjonen i 1979, hatt direkte samtaler med USAs president og er nå blitt en omsvermet samtalepartner. Rouhani har vekket store håp om at det er mulig med reformer i Iran etter at han har løslatt flere prominente politiske fanger, og det knyttes håp opp mot ham i forhold til en løsning på landets omstridte atomprogram.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no