See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 07.01.2014 - Norsk fregatt med i første frakt av kjemiske våpen fra Syria
» 14.11.2013 - Norsk støtte til syrisk våpendestruksjon likevel
» 25.10.2013 - Norges nei til våpendestruksjon vekker global oppsikt
» 28.08.2013 - Stoltenberg: Norge på linje med FN om Syria











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


FNs høykommissær for flyktninger António Guterres og utenriksminister Barth Eide besøkte i juni syriske flyktninger i Jordan
© UNCHR/Kureren
Politikk - Innenriks | Midtøsten

Norge tar likevel imot 1000 syriske flyktninger

Den 11. september ankom de første syriske flyktningene Tyskland i chartret fly

© Bundesregierung/Kureren
Kureren, 19. september 2013
- Før valget stilte regjeringen seg avvisende til kravet om at Norge måtte lage en ekstraordinær kvote for syriske flyktninger. I dag annonserer utenriksminister Espen Barth Eide at Norge likevel vil ta sin del av ansvaret for å avhjelpe flyktningkatastrofen i Midtøsten.

"Regjeringen har i dag besluttet å ta i mot 1000 syriske overføringsflyktninger til Norge," sier utenriksministeren i en pressemelding i kveld. De syriske flyktingene vil tas inn i landet som et ekstraordinært tillegg til Norges ordinære årlige kvote på om lag 1200 overføringsflyktninger fra FN.

"Flyktningsituasjonen på grunn av krigen i Syria er akutt," minner Barth Eide (Ap) om. "Nabolandene har tatt i mot nær to millioner flyktninger. Kapasiteten er sprengt og FN har sendt en hasteappell til andre land om å hjelpe," legger utenriksministeren til.

Ifølge utenriksdepartementets bedømning er det "ingen utsikt til snarlig løsning på konflikten i Syria." Dette er den samme konklusjonen FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har kommet til, og som har motivert appellen til land utenfor regionen om hjelp til å ta imot syrerne som fortsatt strømmer ut av landet.

Konflikten har så langt ført til massive flyktningstrømmer til nabolandene. I midten av september var det registrert omlag 730.000 syriske flyktninger i Libanon, 520.000 i Jordan, 464.000 i Tyrkia, 117.000 i Irak og 117.000 i Egypt. Mange av mottakerlandene opplever selv politisk uro og har kun knappe ressurser til egen befolkning. Det er flyktninger som har ankommet nabolandene som nå skal skipes videre til blant annet Europa.

Hittil er det ikke mange land utenfor regionen som har vært villige til å ta imot ekstraordinære kvoteflyktninger fra Syria. Svenske har åpnet grensene til alle syrere som kommer seg til Sverige på egenhånd. Tyskland har begynt å fly inn 5000 syrere i charterfly. Og det pågår et initiativ i EU for å koordinere mottaket av flere syrere på kontinentet.

Men dette er og blir en dråpe i havet i forhold til de to millioner syrerne som har funnet ly i nabolandene i Midtøsten.

"Nabolandene har vist et enormt ansvar for flyktningene fra Syria," påpeker Barth Eide. "Hver fjerde person i Libanon er nå en syrisk flyktning. Nabolandene, og særlig Libanon og Jordan, nærmer seg en tålegrense. Hvis intet skjer, kan de komme til å stenge grensene. Derfor er det viktig at Norge og andre nærstående land viser vår solidaritet og tar i mot syriske flyktninger," legger utenriksministeren til.

Etter oppfordring fra UNHCR har Norge så langt kun gitt humanitær assistanse for å hjelpe syriske flyktninger i nabolandene. Siden starten på Syria-konflikten i 2011 har Norge bidratt med totalt 850 millioner kroner i humanitær hjelp, ifølge UD.

"Norge har tradisjon for å stille opp i store internasjonale flyktningkatastrofer og tilby vårt land som en trygg havn," kommenterer inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) i dag. "Dette gjør vi også denne gangen. Vi vet at norske kommuner stiller opp og strekker seg langt for å ta i mot og integrere flyktninger. Dette kan vi som land være stolt av, og vi vil gjøre det vi kan for å støtte kommunene i denne prosessen," legger hun til.

Tilleggskvoten for flyktninger som regjeringen nå har besluttet å opprette er forbeholdt flyktninger fra Syria som er anerkjent av UNHCR og som fortrinnsvis oppholder seg i Libanon og Jordan. Den totale utgiften for kvoten er anslått å være på rundt 770 millioner kroner, ifølge tall fra UD.

Kort tid før valget stilte blant annet lege Mads Gilbert og Norsk Folkehjelp krav om at Norge måtte ta inn 5000 syriske flyktninger og hente dem fra regionen med chartrede fly, slik Tyskland skulle gjøre det. Dette ble den gang blankt avvist fra Barth Eide.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no