See also:
» 18.03.2014 - Catalonia: 60 prosent ønsker løsrivelse fra Spania
» 01.03.2014 - Forslag om totalt protestforbud i Madrid sentrum
» 21.02.2014 - Spania: ETA begynner frivillig avvæpning
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 24.01.2014 - EU: Doble standarder for Ukraina og Spania
» 13.12.2013 - Nå kan du bli arrestert av en dørvakt i Spania
» 12.12.2013 - Catalonia skal ha folkeavstemning om løsrivelse i 2014











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Professor Pedro Ibarra, SORTU-medlem Gorka Elejabarrieta og Paul Rios fra foreningen Lokarri på PRIO-seminaret den 28. mai
© Julie Lunde Lillesæter/PRIO/Kureren
Politikk | Samfunn - Spania | Innenriks

Spanias terrorofre: "Norge ydmyker oss"

Ángeles Pedraza, leder for den spanske Foreningen for terrorofre (AVT)

© AVT/Kureren
Kureren, 27. august 2013
- ETAs terrorofre i Spania raser etter at det norske fredsinstituttet PRIO lanserte et prosjekt om konflikten i Baskerland. Terrorofrene fordømmer at PRIO kun samarbeider med ETA-tilhengere og føler seg "ydmyket" av Norge. Den norske ambassaden i Spania fikk klage fra terrorofrene, men PRIO-prosjektet forsetter.

Ángeles Pedraza, leder for den store og innflytelsesrike foreningen for spanske terrorofre, mener nordmenn bør være litt mer fintfølende etter hendelsene i Norge den 22. juli. Hun sier til Kureren at Norge ydmyker terrorofrene i Spania ved å forhandle med personer som støtter ETAs terrorisme.

Det hele begynte tidligere i år, da det statlige Forskningsrådet ga 8,9 millioner kroner til Peace Research Institute Oslo (PRIO) for å finansiere prosjektet "Imagined Sovereignties: Frontiers of Statehood and Globalization" som forsker på tre konfliktområder: Baskerland, Kypros og Nordøst-India. Det treårige prosjektet startet i mars 2013 og er allerede omstridt.

Særlig i Spania er prosjektet blitt oppfattet som en stor provokasjon, både fra ofrene til terrorgruppen ETA og fra den konservative regjeringen i Madrid.

Straks det ble kjent at PRIO hadde fått midler til prosjektet, kom det kritikk fra den spanske regjeringen. Spanias stassekretær for sikkerhet, Francisco Martínez Vázquez, uttalte at "Norge burde investere pengene sine i noe bedre enn å studere ETA og miljøet rundt ETA."

Etter det Kureren har brakt på det rene, kom det ikke til en formell spansk klage til norske myndigheter. Men ifølge Martínez Vázquez, pleier departementet hans å ta kontakt med myndighetene i land der det tas initiativ til å få ETA i tale og informere om "hva ETA har betydd for Spania."

Seminar i Oslo med terrortilhengere
Den 28. mai lanserte PRIO prosjektet med et seminar i Oslo om konflikten i Baskerland. PRIO inviterte da blant annet Gorka Elejabarrieta fra det omstridte baskiske partiet Sortu.

Sortu ble legalisert i 2011 etter to års strid i det spanske rettsvesenet, men partiet ses på som den politiske armen til terrororganisasjonen ETA og en videreføring av det illegale partiet Batasuna. Sortus generalsekretær er Arnaldo Otegi, som sitter i fengsel og var talsmann for Batasuna. PRIOs invitasjon til Gorka Elejabarrieta gjorde dermed at mange spanjoler så rødt.

Først ute var den innflytelsesrike spanske Foreningen for terrorofre (Asociación de Víctimas del Terrorismo, AVT), som er Spanias mest medlemssterke forening. Etter PRIO-seminaret uttalte AVTs president, Ángeles Pedraza, at "Norge finansierer mordere eller mennesker som støtter mordere. Norge forstår ikke virkeligheten. De har ikke forstått hvem de inviterer til å forhandle og hvem de gir penger til."

I et intervju med Kureren, forteller Pedraza nå at Sortu ikke er "et nasjonalt parti og ikke representerer det spanske folket. Det er et parti fra Baskerland, men representerer heller ikke det baskiske samfunnet."

Og at PRIO inviterte Sortu for å debattere "konflikten i Baskerland" var i utgangspunktet helt feil, ifølge Pedraza. "Spania har aldri, aldri har vært i konflikt, fordi en konflikt er en konfrontasjon mellom to eller flere parter, og i dette tilfellet dreier det seg om en morderbande og uskyldige ofre. Dette kalles terrorisme, noe som Sortu har aldri fordømt," forklarer Pedraza.

Ángeles Pedraza fra terrorofferforeningen i møte med Norges ambassadør i Madrid, Johan Christopher Vibe, den 3. juli

© AVT/Kureren

"Sortu representerer bare et pro-ETA samfunn. De kjemper for flere menneskerettigheter til ETA-fangene, de samme fangene som aldri har tilbudt noen menneskerettigheter til ofrene sine. Og så vil de at den politiske armen til terrorbanden ETA forsetter å blande seg inn i politikken," poengterer Pedraza.

Det var også flere baskere til stede på PRIO-seminaret i Oslo. Deltakerne inkluderte professor Pedro Ibarra fra det baskiske universitetet og Paul Ríos fra organisasjonen Lokarri. Men ifølge Pedraza har heller ikke disse noen troverdighet, siden "de kun sier det de selv mener, men de nekter å lytte til andre meninger fra Baskerland og fra resten av Spania."

Klage til Norges ambassade i Spania
Rett etter seminaret i Oslo, ba AVT om en møte med Norges ambassade i Madrid for å presentere en "offisiell klage". Ángeles Pedraza møtte den norske ambassadøren i Madrid, Johan Christopher Vibe, den 3. juli og AVT advarte om en boikott mot Norge dersom ikke Norge sluttet å finansiere ETA og dets tilhengere. "Det er en skam. Hvis dere ikke slutter å hjelpe terroristene, skal vi boikotte Norge, særlig reiselivet i Norge," sa Pedraza til Vibe.

"Hvordan ville du følt deg hvis vi, her i Spania, hadde gjort det samme med Breivik?", spurte Pedraza den norske ambassadøren. "Hva hadde du syntes dersom Spania hadde gitt en million til Breivik for å utvikle et prosjekt? Det er nettopp dette dere gjør! Breivik er en morder akkurat som morderne fra ETA og vi mener at ingen myndigheter bør finansiere prosjekter for å lage studier om denne morderen," utbrøt Pedraza.

Ifølge Pedraza lovte ambassadør Vibe at han "skulle rette opp i alt han kunne i PRIO-prosjektet". Men, halvannen måned etter møtet med den norske ambassadøren, forteller Pedraza til Kureren at "det ser ut som om ambassadøren ikke har gjort noe av det han lovte, siden vi ikke har fått noen tilbakemelding fra noen."

PRIO i krig med spanske medier
Åshild Kolås er forsker ved PRIO og leder prosjektet som er blitt så sterk kritisert i Spania. Da Kureren tar kontakt med henne, forklarer hun at det er den spanske storavisen 'El Mundo' som er roten til problemet. Avisen hadde "fremstilt dette prosjektet på en meget misvisende og feilaktig måte. Det er snakk om regelrett feilinformasjon. Som en direkte konsekvens av dette har vi også fått en forespørsel fra AVT som har blitt villedet til å tro at PRIO finansierer [det forbudte baskiske partiet] Batasuna."

Kolås refererer til at "i en kommentar til prosjektet har avisen El Mundo trykket kraftig kritikk mot prosjektet og angrepet norske myndigheters såkalte 'snillisme'. I den forbindelse går avisen til angrep på Jens Stoltenbergs tale på årsdagen for Utøya. Kommentatoren påstår blant annet at Jens Stoltenberg tar feil i at det norske folk har vunnet i kampen mot terror, og det står at Norge har tapt kampen 'kvantitativt': 'Breivik: 77, det norske folk: 0'. Dette er veldig sårende og upassende kommentarer og viser dessuten en skremmende mangel

PRIO-forsker Åshild Kolås

© Ingar Steinholt/PRIO/Kureren
på forståelse for det norske perspektivet og hva Utøya betyr for oss i Norge. Vi valgte allikevel å ignorere dette utspillet for å unngå videre oppslag i spansk presse."

Kolås mener videre at "det er beklagelig dersom spanske myndigheter bruker avisen El Mundo til å kritisere Norge. En fri presse lar seg ikke bruke av myndighetene til kommunikasjon som heller burde ha vært ført via diplomatiske kanaler," sier hun med referanse til avisen 'El Mundo', en avis som for øvrig har vært sentral i avdekkingen av korrupsjonsskandalen rundt statsminister Mariano Rajoy.

Kureren har vært i kontakt med 'El Mundo' og avisen forklarer at det omtalte innlegget ikke på noe vis representerer avisens syn på PRIO-prosjektet eller Norges kamp mot terror. Artikkelen Kolås refererer til var kun et debattinnlegg signert av den spanske frilansjournalisten Santiago González, publisert den 17. juni 2013. Og spanske myndigheter har definitivt ikke noe med artikkelen eller 'El Mundos' synspunkt å gjøre.

Proskjektet går videre
PRIOs Åshild Kolås forklarer til Kureren at de har ikke fått noen forespørsel fra ambassaden i Spania og at prosjektet skal forstette som planlagt. "Vi må nok foreta noen små justeringer, men det blir ingen vesentlige endringer," sier Kolås. Med AVTs varsler om en boikott mot Norge, har Kolås ikke noe problem. "Oppfordring til boikott er et fullstendig legitimt politisk virkemiddel," sier hun.

På om spørsmål om PRIO vil organisere flere seminarer eller andre aktiviteter, der det blir invitert ETA-støttespillere, refererer fredsforskeren Kolås seg igjen til sin krig mot den spanske pressen.

"PRIO har som målsetning å arbeide for fred, og i fredsarbeid er det viktig prinsipp å gi alle parter i en konflikt anledning til å uttrykke sine synspunkter. Dette gjelder også ETA-støttespillere. Jeg kan ikke la spansk presse diktere hvem jeg inviterer til seminarer eller andre arrangementer, slik de tydeligvis prøver å gjøre her," konkluderer Kolås.

Bakgrunn
ETA har brukt voldelige midler for å kjempe for et fritt Baskerland i 50 år, og minst 800 personer er blitt drept i terrorhandlinger. Norsk UD har i flere år prøvd å formidle i konflikten, noe departementet bekreftet i 2006. Den sosialistiske regjeringen under Zapatero i Spania søkte å distansere seg offentlig fra den norske meklingen men syntes å godta den stilletiende. Men nåtidens konservative regjering ville i 2013 ha seg denne meklingen totalt frabedt.

Det hele toppet seg i en diplomatisk krise mellom Norge og Spania i vår, da det ble kjent at ettersøkte ETA-terrorister levde i Norge på UDs regning i håp om å starte en dialog, noe spanske myndigheter og ETA-terrorismens ofre gikk svært hardt ut mot. UD stoppet da sitt meklingsforsøk, men PRIO, med midler fra Forskningsrådet, fortsetter dialogen den dag i dag.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no