See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Mors mat smaker best: De tradisjonelle kjønnsrollene holder seg i det meste av Spania
© Julián Rodríguez/GNU/Kureren
Samfunn - Spania

Nesten alle under 30 i Spania bor hos foreldrene

Familien holder sammen: Spansk ungdom blir boende lengre hos foreldrene

© Gabriel Villaboa/GNU/Kureren
Kureren, 23. august 2013
- Det er vanlig i katolske Spania at de unge bor hos foreldrene til de gifter seg. Men med en ungdomsledighet på 57 prosent begynner denne tradisjonen å bli et mareritt for mange familier. De fleste fortsetter å studere og bo hjemme år etter år da det ikke finnes arbeid.

Ifølge en dagsfersk rapport utgitt av det spanske helsedepartementet bor nesten 80 prosent av spansk ungdom under 30 år sammen med foreldrene sine. Kun 22 prosent i aldersgruppen under 30 år bor utenfor barndomshjemmet.

Rapporten, som Kureren har fått tilgang til, avslører at selvforsørgelsen i aldersgruppen 16 til 30 år har falt med tre prosentpoeng i løpet av det siste året det er tall for. I 2010 var det fortsatt 25,6 prosent som bodde på egenhånd.

Det finnes noen forskjeller mellom aldergruppene. Mens bare 7,2 prosent av ungdommen mellom 16 og 24 år bor for seg selv, vokser denne andelen til 40 prosent for aldersgruppen 25 til 29 år. Blant spanjoler i trettiårene bor de fleste for seg selv. Men betydelige 27 prosent av unge voksne mellom 30 og 34 år bor fortsatt hos sine foreldre.

Tradisjon for sen utflytting
Selv om rapporten ikke nevner det, er det et faktum at den viktigste årsaken til dette fenomenet er den katolske kulturelle tradisjonen. Tradisjonelt anses det som riktig at mor lager mat, vasker tøy og pleier barna, selv om disse er i 20- eller 30-årene. Man flytter normalt ut når man gifter seg.

Men rapporten gir også noen data som bidrar til å forklare hvorfor spanske unge blir lengre og lengre tid hjemme hos sine foreldre.

For å få seg en bolig, må ungdommen nemlig bruke mer enn halvparten av lønnen (54 prosent) dersom de kjøper, eller 47 prosent dersom de leier. Og gjennomsnittlig brutto årslønn for spanjoler under 30 år ligger kun på 13.659 euro (111.500 kroner).

Til tross for disse avskrekkende tallene, trenger en spansk ungdom i dag å bruke en lavere andel av lønna for å kjøpe seg bolig enn for tre år siden, da krisen brøt. I 2008 ville hele 84 prosent av inntektene gått med for å betale lån og avdrag på bolig. Nedgangen på 30 prosentpoeng samsvarer godt med fallet på boligprisene på 36 prosent i samme periode.

Men prisnedgangen på boligmarkedet er ikke til mye hjelp for spansk ungdom, som for det meste ikke har betalt arbeid. Bankene, som i 2008 aggressivt tilbød boliglån til alle uavhengig av inntekt, har nå endret sin politikk. Nå for tiden gir spanske banker ikke boliglån til lånertakere som må bruke mer enn 30 prosent av lønnen til å betjene lånet.

57 prosent arbeidsledighet blant ungdom
I tillegg til at begynnerlønnen i Spania er svært lav, er det nesten umulig for de unge å komme inn på arbeidsmarkedet. Ungdomsledigheten ligger på hele 57 prosent, og da er kun de som har registrert seg arbeidsledige tatt med. Blant dem med kun grunnskoleutdannelse er den registrerte ledigheten på hele 66 prosent - eller to av tre. Hele 51 prosent av ungdom med videregående utdannelse går ledige, sammen med en tredel av dem som har universitetsutdannelse.

Les mer om arbeidsledigheten i Spania i denne artikkelen: "27 % ledighet i Spania: Regjeringen er 'optimistisk'".

Men ledighetstallene skjuler den reelle situasjonen. De fleste som ikke finner jobb registrerer seg ikke eller de fortsetter ganske enkelt å studere etter endt utdanning. Hele 84 prosent av den spanske befolkningen mellom 16 og 30 år studerer. Selv i aldersgruppen 25-29 år tar nesten halvparten (46 prosent) et studium. Mange av disse er i ferd med et påbyggende studium eller en utdannelse nummer to.

De færreste vil dra til utlandet
Og til tross for denne katastrofale situasjonen, velger spansk ungdom stort sett ikke å emigrere eller søke arbeid i utlandet. Ifølge rapporten var det i fjor 13.000 flere ungdommer som bosatte seg i Spania enn dem som flyttet ut.

Totalt 147.000 ungdommer valgte å prøve lykken i utlandet i fjor. Men kun 7 prosent av disse var spanjoler. Det aller fleste var ungdom av utenlandsk opprinnelse som flyttet hjem.

Og imens biter unge spanjoler og mor tennene sammen. Og venter nok et år på at krisen skal gå over slik at de kan flytte hjemmefra.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no