Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi © Rådet for Den Europeiske Union/Kureren Politikk - Italia
Berlusconis rettssaker ryster Italias nye regjering | Enrico Letta får overlevert nøklene til kontoret fra Italias avtroppende statsminister Mario Monti | © Governo Italiano/Kureren | Kureren, 16. mai 2013 - Alle de juridiske prosessene rundt Silvio Berlusconi truer Italias nye koalisjonsregjering. Mens justisministeren kritiserer søksmålene mot sin partileder, har statsminister Enrico Letta forbudt regjeringsmedlemmene å uttale seg om saken.
De mange rettssakene mot Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi viser seg å ha stor sprengkraft i den nylig tiltrådte storkoalisjonen som regjerer Italia. Spenningen vokser mellom de to viktigste koalisjonspartnerne, det venstreorienterte Demokratiske partiet (PD) til statsminister Enrico Letta og det høyrepopulistiske Popolo della Libertà (PdL) til Berlusconi.
Lettas partifeller var i utgangspunktet vanskelige å overtale til å samarbeide med Berlusconis parti, ikke minst med tanke på at de ikke ville bidra til at eksstatsministeren igjen fikk sneket seg unna en domfelling. PD gikk med i koalisjonen da det ble klart at Berlusconi selv ikke skulle bli regjeringsmedlem og at regjeringen ikke ville endre noe lovverk for å beskytte Berlusconi fra retten.
Men Berlusconi er fortsatt en syvende far i huset i regjeringen. Og nå har den mektige justisministeren Angelino Alfano gått ut med støtte til Berlusconi i forhold til hans nylige domsfellinger. Alfano er nestleder i PdL og regnes som Berlusconis høyre hånd.
Nye dommer mot Berlusconi
For bare noen dager siden ble Berlusconi dømt til fire års fengsel for skatteunndragelse av en ankedomstol og mange av eksstatsministerens tilhengere tok til gatene for å protestere mot de "kommunistiske dommere". Berlusconi vil trolig anke dommen enda en gang.
Men det verste står fortsatt foran eksstatsministeren, med den såkalte "Ruby-saken".
Aktoren ved domstolen i Milano ba på mandag om at Berlusconi måtte dømmes til seks års fengsel og miste retten til å inneha offentlige embeter for all tid. Domstolen drøfter anklagene mot Berlusconis angivelige kjøp av seksuelle tjenester av den unge marokkanske Karima El Mahroug (mer kjent som Ruby) da hun var 17 år gammel.
Aktor Ilda Boccassini sa at, "da jentene ble invitert til Berlusconis villa i Arcore, var dette en del av et organisert prostitusjonsnettverk til glede for Silvio Berlusconi. Vi er ikke i tvil om at Ruby var en prostituert," la hun til.
"Den unge marokkaneren, samt de andre jentene som deltok på bunga-bungafestene hos Berlusconi, kontaktet ham for å få lettjente penger og muligheten for en jobb i underholdningsindustrien," forsikret aktor. Ifølge Boccassini, finnes det bevis for at jentene fikk mellom 2.000 og 5.000 euro i kontanter for å bli med på festene og å ha sex med den daværende statsministeren.
Når det gjelder påstanden om maktmisbruk, viser påtalemyndigheten til samtalen daværende statsminister Berlusconi i oktober 2010 hadde med en politistasjon i Milano. "Ruby" var da satt i varetekt for angivelig å ha stjålet 3.000 euro fra en venn. Berlusconi krevde at jenta ble løslatt, og hevdet at hun var niese av den daværende egyptiske presidenten, Hosni Mubarak. Arrestasjonen hennes kunne føre til en diplomatisk krangel, hevdet Berlusconi i samtalen.
Justisminister mot rettssystemet
Straffesakene mot Berlusconi setter nå Enrico Lettas regjering i fare. "De prøvde å rive meg i stykker under valget. Og de fikk det til. Nå ønsker de å rive meg i stykker i retten. Men de har fortsatt ikke fått servert hodet mitt på et fat," uttalte Berlusconi selv.
Regjeringspartiet PdL, som fortsatt ledes av Berlusconi, har naturligvis vist sympati for eksstatsministeren, og fortsetter retorikken om at landets rettssystem er under venstresidens kontroll og "ute etter" Berlusconi.
Men statsminister Letta har lite til overs for PdL-medlemmer som demonstrerer mot rettssystemet. Det var særlig problematisk for Letta da hans justisminister Alfano nylig deltok i en demonstrasjon i solidaritet med Berlusconi i Brescia. Og det verste var at Alfano, som også er visestatsminister og innenriksminister, hevdet at Berlusconi er et "offer for rettssystemet".
Etter denne episoden, og for å unngå ytterligere konflikt, har Lettta beordret Alfano til å holde seg borte fra media og bare gi intervjuer og kommentarer til media når det gjelder saker som gjelder hans egne departementer. PdL-statsrådene har dermed fått munnkurv om rettssakene rundt Berlusconi.
Den innledende optimismen som Lettas regjering ble møtt med, har dermed allerede måttet vike for skuffelse hos italienerne. Det er ingen hemmelighet at regjeringens overlevelse er avhengig av Berlusconi. Og dersom han får en fellende dom, er det mange som venter at il Cavalieri vil trekke PdL fra regjeringssamarbeidet og dermed fremtvinge et nyvalg. Og det er det siste Italia trenger akkurat nå.
Av redaksjonen © Kureren
|