See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Spanias prinsesse Cristina og hennes ektemann Iñaki Urdangarin
© Casa Real/Kureren
Samfunn - Spania

Korrupsjonsmistenkt spansk prinsesse unngår rettssak

Kureren, 7. mai 2013 - En domstol i Palma de Mallorca har droppet korrupsjonssiktelsen mot prinsesse Cristina, datter til Spanias kong Juan Carlos. Domstolen mener at bevisene mot prinsessen ikke holder. Beslutningen har skuffet svært mange spanjoler.

Prinsessen ble i april siktet for å ha vært innblandet i en affære der hennes mann Iñaki Urdangarin er beskyldt for underslag og hvitvasking av flere millioner euro. Både retten og spanske aviser hadde da fått tilgang til store mengder skriftlig bevismateriale som syntes å dokumentere Cristinas innblanding. Men i dag fastslo en domstol på Mallorca at bevisene for dette ikke er gode nok til å opprettholde siktelsen.

Dommeren som behandler saken besluttet den 3. april at borgeren Cristina Federica av Borbon og Hellas måtte vitne i tingretten i Palma de Mallorca den 27. april. Hun ble innkalt som medeier og styremedlem i stiftelsen "Noós", men har motsatt seg å vitne i saken.

Noós var et "nonprofit-institutt" som ble opprettet i 1999 og begynte å være aktivt i 2003, da Urdangarin ble utnevnt som styreformann. Selv om det var en "nonprofit-enhet", klarte Noós å få konsulentkontrakter som var verdt mange millioner fra delstatsregjeringene i Mallorca og Valencia, som begge styres av det svært konservative Partido Popular (PP).

Det delstatene betalte store summer for, viste seg å være svært ordknappe "konsulentrapporter" med vage formuleringer og uten reell nytteverdi.

Det har vist seg at disse kontraktene kun ble tildelt Noós på grunn av det høyprofilerte nettverket til Urdangarin. Det var ingen kontroll med hva pengene ble brukt til, ifølge den rettslige etterforskingen. Store deler av de nesten seks millionene euro (45 millioner kroner) som Noós fikk utbetalt fra delstatene mellom 2004 og 2006, endte i private firmaer som eies av Urdangarín og hans forretningspartner, Diego Torres.

I de siste månedene Torres har sendt tusenvis av e-poster til retten, der det avdekkes at prinsesse Cristina var klar over hele intrigen og til dels aktivt medvirkende. Også selveste kong Juan Carlos ble jevnlig informert om aktivitetene til Noós og brukte kontaktene sine for at "instituttet" skulle få nye kontrakter.

Les mer om anklagene mot prinsesse Cristina i denne artikkelen: "Spansk prinsesse for retten i korrupsjonssak".

Siden rettssaken mot Urdangarin og Torres begynte, har det jevnlig vært mye spekulasjoner om muligheten for at dommeren skulle innkalle prinsessen. E-postene som visste hennes medvirkning har vært publisert i pressen, så presset har vært stort mot dommeren.

Og i dag er det mange som er skuffet over domstolens beslutning om å droppe anklagene. "Hvis dette hadde dreid seg om en vannlig statsborger, ville siktelsen blitt opprettholdt og hun ville vært nødt til å møte i retten," uttalte Ricardo Sixto, talsmann for venstrepartiet Izquierda Unida.

I spanske nettfora er kritikken enda hardere. Her får prinsessen og domstolen lite støtte. Det spekuleres høyt i at dommeren har vært utsatt for utilbørlig press fra både politiske myndigheter og kongehuset. Mange setter dette i sammenheng med de omfattende korrupsjonsskandalene i det konservative regjeringspartiet.

Monarkiet i krise
Og for første gang siden kroningen for 38 år siden, har Spanias kong Juan Carlos mistet folkets støtte, viser nye meningsmålinger. Dette settes i sammenheng med flere skandaler rundt kong Juan Carlos, men også med anklagene mot prinsesse Cristina og hennes mann.

En undersøkelse som ble gjennomført i mars på bestilling av den spanske storavisen 'El País' viste at 53 prosent av spanjolene var ikke fornøyd med jobben Juan Carlos (75) gjør som Spanias konge. Kun 42 prosent var fortsatt fornøyd med jobben hans. Og det er særlig de yngre (mellom 18 og 34 år) som har økende mistillit til Juan Carlos. Kongen får noe mer støtte fra dem som er eldre enn 55 år.

En offisiell meningsmåling fra mai viser til og med at et flertall av spanjolene for første gang siden Franco-diktaturet har mistillit til kongehuset som institusjon.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no