See also:
» 11.02.2014 - FrP, og høyreekstreme i EU, vil ha avstemninger om innvandring
» 29.01.2014 - EU-valgkampen: Martin Schulz versus ukjent
» 06.11.2013 - Israel: Lieberman frikjent, blir utenriksminister igjen
» 11.08.2013 - Før fredsforhandlingene: Israel godkjenner nye bosetninger
» 10.05.2013 - Kina vil mekle mellom Israel og Palestina
» 26.04.2013 - Nå får politiet i Israel sjekke turistenes e-post
» 14.03.2013 - Netanyahu danner ny regjering i Israel
» 06.03.2013 - Israel "mishandler" fengslede palestinske barn











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Grønnsaker i et supermarked i EU
© RobW/Flickr/Kureren
Politikk | Økonomi - Israel | Europa

EU-land vil merke produkter fra israelske bosettinger

EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 19. april 2013
- Utenriksministere fra 13 land, blant dem Storbritannia og Frankrike, har bedt EU om å endre merkingen av israelske produkter. Målet er at forbrukerne skal kunne se om produktene kommer fra israelske bosetninger i de okkuperte områdene.

Forslaget fra de 13 EU-landene har stor mulighet for å bli vedtatt i EU, som i det siste har kommet med stadig sterkere fordømmelser av den israelske bosettingspolitikken på palestinsk land, særlig i Øst-Jerusalem. Og det eksisterer allerede EU-retningslinjer som utelater disse bosetningene fra frihandelsavtalen mellom EU og Israel, selv om disse i liten grad er satt ut i livet.

Oppfordringen kommer i form av et brev til EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton, og er underskrevet av utenriksministrene i Belgen, Danmark, Finnland, Frankrike, Irland, Luxemburg, Malta, Nederland, Portugal, Slovenia, Spania, Storbritannia og Østerrike.

"Forbrukerne våre har rett til en informert valgfrihet," heter det i brevet til Ashton. Retningslinjer for markering av israelske produkter som gjelder i hele EU vil være "et viktig skritt" for å utvide forbrukerrettighetene i EU, heter det videre, og sikre at forbrukerne ikke villedes gjennom feil informasjon. I dag merkes produkter fra israelske bosettinger i Palestina kun som "Made in Israel".

Tiltaket ville være "fullt i tråd med den lenge etablerte EU-politikken overfor israelske bosettinger og de okkuperte palestinske territoriene," understreker utenriksministrene i brevet. I EU-kretser ses det som et paradoks at man nå på en side protesterer mot bosetningene og på den annen siden premierer dem med frihandel.

Initiativet ses også som en støtte til å omsette den allerede vedtatte politikken om ikke å inkludere bosettingene i frihandelsavtalen mellom EU og Israel. Det forutsees at postnummeret til produksjonsstedet, som normalt er oppgitt ved eksport, skal danne grunnlag for merkingen.

Men det er fortsatt fullstendig uklart hvordan produkter fra bosetningene skal merkes. Da Sør-Afrika for et år siden innførte liknende tiltak, skapte dette stort rabalder. Merkingen skilte da mellom det tradisjonelle "Made in Israel" og produkter som var "Made in Occupied Palestinian Territory". Dette vakte stor forargelse i Israel.

I løpet av det siste året har imidlertid det jødiske samfunnet i Sør-Afrika formidlet mellom de to regjeringene, og i forrige uke kom det til et kompromiss. Heretter skal produkter fra de israelske bosettingene i Palestina merkes "Made in West Bank: Israeli goods" eller "Made in East Jerusalem: Israeli goods".

Israelske myndigheter er imidlertid fortsatt prinsipielt mot en slik merking, og har da også protestert mot EU-planene om å innføre dette i Europa.

Regjeringstalsmann Yigar Palmor kalte i dag tiltaket "urettferdig" og "grunnleggende diskriminerende." Talsmannen påpekte at "dersom dette fremstøtet om varemerking hadde vært universelt og omfattet alle omstridte områder, så hadde det vært et rettferdig tiltak."

Og det finnes andre eksempler på okkuperte områder der EU ikke stiller de samme kravene, for eksempel det marokkanskokkuperte Vest-Sahara. Produkter derfra, som fisk og fosfater, merkes som "Made in Morocco" selv om det ikke er noe land som anerkjenner marokkansk eierskap av territoriet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no