See also:
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 01.04.2014 - Amnesty dokumenterer "drap og tortur" i Venezuela
» 20.03.2014 - Krisen i Venezuela: 31 drept, 461 såret, 1854 arrestert
» 12.03.2014 - Venezuelas president forbyr nye protester i Caracas
» 28.02.2014 - Venezuela: Karneval mens demonstranter drepes i gatene?
» 20.02.2014 - Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene
» 18.02.2014 - Opposisjonsledere arrestert i Venezuela etter protester
» 09.12.2013 - Chavistene vinner lokalvalget i Venezuela











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nicolás Maduro, fungerende president i Venezuela, driver valgkamp
© PSUV/Kureren
Politikk - Venezuela

Venezuela: Tvil om presidentens mentale helse

Opposisjonskandidat Henrique Capriles (med grønn t-skjorte)

© a@hcapriles/Kureren
Kureren, 9. april 2013
- Nicolás Maduro, fungerende president i Venezuela og etterfølgeren til avdøde Hugo Chávez, begynner å vekke oppsikt med pinlige uttalelser i valgkampen. Motstanderne ber nå om en undersøkelse av presidentens mentale helse.

Venezuelas fungerende president leder sin første valgkamp og håper å vinne presidentembetet på søndagens valg. Som etterfølger til avdøde president Chávez, er han sikret svært mange sympatistemmer, men flere underlige uttalelser vekker nå bekymring. Det dreier seg om alt fra overnaturlige opplevelser til dirkete trusler mot velgerne.

Det hele begynte allerede ved åpningen av valgkampen forrige uke, der Maduro opptrådte i et større tv-intervju. I løpet av sendingen hadde Maduro fortalt om hvordan han samme morgen hadde blitt velsignet av "en liten fugl", som skulle vise seg å være den reinkarnerte avdøde presidenten, Chávez.

"Den lille fuglen så rart på meg, plystret en stund, fløy rundt meg og jeg følte dens ånd," sa Maduro mens han rekonstruerte scenen. "Jeg følte at Han var der og ga meg en velsignelse, og så sa han: 'I dag starter kampen, vi skal vinne, dere har våre velsignelser'."

Les mer om valgkampåpningen i Venezuela i denne artikkelen: "'Chávez er med' i valgkampen i Venezuela".

Uttalelsene fikk gjenklang i verdenspressen og har vært det store samtaleemnet i Venezuela den siste uken. I manges øyne gjorde Maduro seg latterlig.

Nå hevder opposisjonslederen Leopoldo López at Maduro, bør gjennomgå en "mental evaluering" etter at han har begynt å snakke med ånder.

"Jeg hørte nyheten, og kunne ærlig tatt ikke tro det," uttaler López. "Det er blitt gjort mange vitser etter uttalelsen, fordi vi i Venezuela er sånn, særlig i krisetider. Men dette er noe veldig alvorlig, at en presidentkandidat i Venezuela sier at han snakker med en fugl og mottar instruksjoner fra den," understrekker López.

"Det er tydelig at det er nødvendig med en vurdering om Maduro er i mental balanse," fortsatte López, som er leder av partiet Voluntad Popular (Folkets vilje). Partilederen er sterkt engasjert i valgkampanjen av den samlede konservative opposisjonens presidentkandidat, Henrique Capriles.

I mellomtiden har Maduro bekreftet at han står ved det han sa og avviser kritikken mot ham. Ifølge Maduro, er kritikken et utslag av at "borgerskapet" ikke respekterer "min åndelighet."

"Jeg fortalte om noe veldig enkelt som skjedde meg. Ja, det har skjedd, det har skjedd. Og jeg er glad for at dette hendte meg. Det er min åndelighet, og jeg ønsket å dele det med folket," sa Maduro under et valgkampmøte i delstaten Tachira.

Maduro la til at han selv kommuniserte med fuglen ved å plystre. Foran publikum i Tachira demonstrerte han hvordan slik fuglekommunikasjon foregår, og gjentok plystrelydene. Saken ble raskt veldig populær på sosiale medier i Venezuela og utenfor.

Truer velgerne med forbannelse
Men det er ikke bare historien om den lille fuglen som har fått stor oppmerksomhet. Under et valgkampmøte i delstaten Amazonas, refererte Maduro til en indiansk legende for å true folket om at en forbannelse vil falle på dem som ikke stemmer på ham i presidentvalget den 14. april.

"Hvis noen her ikke stemmer på Nicolás Maduro, stemmer han dermed mot Maduro, og Maracapanas forbannelse vil falle over ham," sa han på valgmøtet på lørdag. Delstaten Amazonas styres av opposisjonen.

Maduro presiserte at "Maracapanas forbannelse" henviser til en kamp der de spanske conquistadorene, støttet av innfødte allierte, slo indiske krigere i Caracasdalen på 1500-tallet. Maduro sammenlignet de innfødte allierte til spanjolene med "de borgerlige", som han pleier å kalle den konservative opposisjonen.

Og som en grand finale på valgkampmøtet, sang Maduro en rap der han fornærmet opposisjons kandidat Henrique Capriles. Noe han ofte har gjort i løpet av valgkampen.

Ifølge flere venezuelanske medier, har Maduro fra det regjerende Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV) en ledelse på 10 til 20 prosentpoeng på meningsmålingene, foran opposisjonskandidaten Capriles fra Mesa de la Unidad Democrática (MUD).



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no