See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Spanias konge, Juan Carlos, i et arkivbilde
© Aleph/GNU/Kureren
Samfunn - Spania

Folkeflertall mot kong Juan Carlos i Spania

Iñaki Urdangarín og prinsesse Cristina med sine fire barn

© Casa del Rey/Kureren
Kureren, 8. april 2013
- For første gang siden kroningen for 38 år siden, har Spanias kong Juan Carlos mistet folkets støtte. Dette kommer frem i en undersøkelse gjennomført rett før datteren, prinsesse Cristina, ble stevnet til å vitne i retten, mistenkt for korrupsjon.

Undersøkelsen ble gjennomført i mars på bestilling av den spanske storavisen 'El País'. Den viser at 53 prosent av spanjolene var ikke fornøyd med jobben Juan Carlos (75) gjør som Spanias konge. Kun 42 prosent var fortsatt fornøyd med jobben hans.

Dette er første gang at mer enn halvparten av spanjolene ikke støtter Spanias konge under hans lange 38 år på tronen. Og det er særlig de yngre (mellom 18 og 34 år) som har økende mistillit til Juan Carlos. Kongen får noe mer støtte fra dem som er eldre enn 55 år.

Grunnen til den fortsatte støtten blant de eldre kan være at kongen hadde en sentral rolle da demokratiet ble innført i Spania etter at diktatoren Franco døde i 1975. Juan Carlos var med å lage den nye grunnloven og fikk avverget et forsøk på militærkupp i 1981. For spanjolene som oppleve dette er han fremdeles populær. Men de yngre generasjonene forholder seg mer til de siste årenes skandaler når de tenker på den gamle kongen.

Skandalene startet for ett år siden, da Juan Carlos ble innlagt på sykehus for sitt fjerde kirurgiske inngrep på 24 måneder. Det viste seg at han hadde blitt skadet mens han jaktet elefanter i Botswana. Dette skjedde på samme tid som finanskrisen bredte om seg og stadig flere ble kastet ut i sosial nød.

Saken ble rullet opp etter at det botswanske selskapet Rann Safaris la ut bilder av kongen på elefantjakt på nettet. Undersøkelser fra den spanske pressen avslørte at det var en saudisk forretningsmann som hadde betalt for reisen og det dette slett ikke var første gang Juan Carlos var på luksussafari i Botswana.

Avsløringene skapte et voldsomt sinne i befolkningen, og Juan Carlos måtte gi en offentlig unnskyldning da han ble skrevet ut av klinikken. Han beklaget sin oppførsel og sa "det ikke vil skje igjen".

Etter denne hendelsen, har spansk presse tatt av seg silkehanskene i sin dekning av kongehuset. Selv i seriøse aviser som 'El País' og 'El Mundo' ble det plutselig stuerent å undersøke de mange ryktene om en angivelig playboytilværelse for den aldrende kongen og at han hadde flere elskerinner. En navngitt tysk prinsesse er blitt nevnt flere ganger.

Hans kone, dronning Sofia, bidro sterkt til ryktene om kongens utroskap. Da Juan Carlos var innlagt på sykehuset, ventet hun fire dager med å besøke ham og oppholdt seg kun hos ham i 15 minutter. Siden har ektefellene stort sett hatt hvert sitt program og opptrer sjeldent sammen.

Korrupsjon i kongehuset
Men skandalene rundt kongen begynte virkelig å ta av da det ble innledet korrupsjonsetterforskninger mot medlemmer av kongehuset. Iñaki Urdangarín, svigersønnen til Juan Carlos, er mistenkt for hvitvasking og svindel av flere millioner euro da han ledet det såkalte "Nóos Institutt".

Sist uke ble også prinsessen kalt til å vitne i retten, mistenkt for korrupsjon i den samme saken. Dokumenter knytter Cristina til driften av Nóos og til begunstiget av midlene som ble generert.

Det legges nå daglig frem flere beviser som mer en antyder at kongen var godt orientert i det Iñaki og Cristina holdt på med. Og ettersom nye dokumenter legges frem i landets aviser, dannes det også et bredere bilde av rollen til kong Juan Carlos. Det synes nå klart at kongen aktivt hjalp til med å skaffe kontrakter til Nóos og svigersønnen gjennom sitt nettverk.

Les mer om korrupsjonsanklagene mot kongehuset i denne artikkelen: "Spansk prinsesse i retten for korrupsjon".

Og mens støtten til Juan Carlos daler kraftig, viser den samme undersøkelsen at kronprins Felipe er blitt ganske populær. 61 prosent av spanjolene er fornøyde med arbeidet til kronprinsen, mens kun 33 prosent er misfornøyd.

Dermed er det i ferd med å bryte ut en debatt i Spania om kongen burde gi avkall på tronen og overlate den til kronprins Felipe mens monarkiet som statsform fortsatt kan reddes. Noen få av landets politikere har våget å kaste seg ut i den offentlige debatten, men ifølge spanske dagsaviser, er dette også det store samtaleemnet blant de andre politikerne - bak lukkede dører.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no