Italias president kunngjør at regjeringsforhandlingene har feilet (21. mars) © Quirinale/Kureren Politikk - Italia
Italiensk nyvalg ville løst lite | Mot lederskifte i PD? Firenzes borgermester Matteo Renzi (v) og PD-leder Pier Luigi Bersani (h) under valgkampen tidligere i år | © PD/Kureren | Kureren, 5. april 2013 - En ny meningsmåling i Italia viser at et nyvalg, som nå blir mer og mer sannsynlig, ikke ville gitt noen enklere situasjon. Partiene til Silvio Berlusconi, Beppe Grillo og Pier Luigi Bersani ville fått 25 prosent hver.
Utfallet av et nyvalg i dag ville vært helt umulig å beregne, viser en meningsmåling fra instituttet SWG, lagd for statskanalen 'Rai Tre'. Det er kun noen få desimaler som skiller de tre største partiene, som havner på 25,0 (Berlusconis PdL), 25,4 (Grillos 5 Stelle) og 25,5 prosent (Bersanis PD).
Ved et nyvalg vil partiet med flest stemmer, også dersom det kun dreier seg om desimaler, få en stor bonus slik at det får flertall i underhuset. Målingen til SWG gir ikke noe entydig svar på om det er Berlusconi, Grillo eller Bersani som ville fått denne bonusen.
Men, akkurat som situasjonen er i dag, ville resultatet likevel ikke ført til at noen av blokkene hadde fått et regjeringsflertall. Partiene ville nemlig blokkert hverandre i Senatet, det italienske overhuset, der stemmene fra de forskjellige regionene legger grunnlaget for sammensetningen.
Dermed ville resultatet blitt akkurat det samme som ved valget i februar, der Bersanis PD erobret et flertall i underhuset, mens de tre største partiene blokkerer hverandre i Senatet.
Det som imidlertid er åpent, er hvem som hadde klart å karre i land ekstrabonusen som gir flertall i underhuset, og som dermed ikke kan omgås ved en regjeringsdanning.
Og det er nettopp denne fordelen eksstatsminister Silvio Berlusconi nå håper å kunne kapre. I en pressemelding krever Berlusconi i dag "nyvalg dersom PD fortsetter å si nei til en sterk regjering som kan overvinne krisen." Ifølge Berlusconi, er partiet hans, PdL, nå sterkt nok på meningsmålingene til at "en seier ved valget vil være vår."
Med PdLs valgkampapparat og Berlusconis tusenkunster i en kampanje, er eksstatsministeren trolig inne på noe. Berlusconi gjorde enorme og raske fremskritt under valgkampen i februar, og klarte nesten å ta igjen det svært store forspranget til Bersanis sosialdemokratiske PD. Ved et nyvalg nå, er det ikke usannsynlig at Berlusconis parti blir det største.
Men fortsatt spilles det høyt for å enten danne en regjering eller posisjonere seg for et nyvalg. Berlusconi har tilbudt Bersani å støtte ham i en storkoalisjon for "å danne sterk regjering". Bersani, for sin del, vil ikke sitte i samme regjering som Berlusconi, og har hittil søkt støtte hos Grillos 5-stjerneparti. Men Grillo nekter ethvert samarbeid og håper at Bersani tvinges til å danne koalisjon med Berlusconi, noe som ville gitt partiet hans en stor fordel ved neste valg.
Sosialistlederen er dermed i en vanskelig situasjon. Samarbeider han med erkefienden Berlusconi, mister han respekt blant egne velgere og spiller dem i hendene på Grillos protestparti. Men nekter han å samarbeide, kan Berlusconi fortsette å beskylde ham for ikke "å sette landets interesser fremfor partiets interesser." Det gir Berlusconi et større anstrøk av ansvarlighet og økt støtte.
I løpet av de siste dagene har derfor Bersani indikert at han kan være villig til å trekke seg fra ledelsen av det sosialdemokratiske partiet PD for å muliggjøre en løsning. Da kan Matteo Renzi, borgermesteren i Firenze og Italias med avstand mest populære politiker, komme til å ta over PD-ledelsen.
Renzi vil neppe ha bedre sjanser enn Bersani til å skape en flertallsregjering i Italia, men han kan føre PD til seier over Berlusconi og Grillo. Hele 56 prosent av italienerne er positive til Renzi som leder, mot rundt 30 prosent for Bersani, Grillo og Berlusconi, ifølge SWG-målingen.
Presidenten tar kontroll
Men det har også utkrystallisert seg en fjerde maktfaktor i det politiske spillet i Italia. President Giorgio Napolitano har benyttet maktvakumet til å etablere et "råd av vismenn" som skal utarbeide forslag til nødvendige reformer av økonomien og av valgloven, som så skal legges frem for parlamentet i Roma. Dermed tar den aldrende og snart avtroppende presidenten over deler av regjeringsarbeidet i landet, noe blant annet Berlusconi har protestert høylydt mot.
President Napolitano har uttrykt sterk motvilje mot å utrope nyvalg før hans egen periode løper ut 15. mai. Han mener at det i hvert fall må vedtas en ny valglov av det sittende parlamentet før et nyvalg, slik at en liknende blokadesituasjon som nå ikke gjentar seg. Ett av forslagene er at det også skal ryddes større plass til landets største parti i Senatet, for slik å sikre at Italia får regjeringsdyktige flertall.
Men om forslagene fra Napolitanos vismenn vil ha noen sjanse i parlamentet, er et annet spørsmål. Ingen av de tre ledende partiene er positive til presidentens fremstøt. SWG-meningsmålingen viser at italienerne er splittet i synet på et presidialt vismannsstyre, som nesten halvparten ser på som "bortkastet tid".
Det er bare blant Bersanis PD-velgere at Napolitanos initiativ vinner støtte. Blant Grillos og Berlusconis velgere, er de fleste sterkt imot og ønsker seg heller et snarlig nyvalg. Grillo og Berlusconi har da også gjort det klart at de ikke kommer til å samarbeide med presidenten for å skaffe flertall for hans forslag.
Og mens situasjonen ser ut til å bli mer fastlåst for hver dag som går, fortsetter den store valgtaperen, statsminister Mario Monti, å styre landet med en kommissarisk regjering. Men Monti får lite gjort, og utalte nylig at han ønsker å gi fra seg regjeringsmakten "heller før enn senere."
Av redaksjonen © Kureren
|