See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protestaksjon mot fracking i Gasteiz, Baskerland (Spania)
© Arnauc/GNU/Kureren
Samfunn | Økonomi - Spania

Spania satser på fracking

Protester mot fracking i Riudaura, Spania

© Arnauc/GNU/Kureren
Kureren, 19. mars 2013
- Midt i den økonomiske krisen satser den spanske regjeringen på fracking. Madrid har, i forbløffende fart, godkjent et lovforslag for å ta denne omstridte teknikken for gassutvinning i bruk. Berørte kommuner, miljøverngrupper og opposisjonen kritiserer vedtaket.

Den spanske regjeringen godkjente 1. mars en lovgivningsprosess som omhandler reguleringer i energisektoren og inkluderer et avsnitt om miljøforhold rundt bruk av fracking for å utvinne gass. På fredag, bare 15 dager senere og med en uvanlig hurtighet, var det allerede blitt fremlagt et formelt lovforslag som om kort tid vil presenteres for parlamentet, melder den spanske storavisen 'El País'.

"Det er ingen tungtveiende grunner til å forby dette i Spania så lenge det er en strikt kontroll med påvirkningen av miljøet, samtidig med at utvinningsteknologien er på plass," kommenterer 'El País'. Men avisen legger også til at meningene om hydraulisk oppsprekking er delte i landet.

Mange frykter at Spania kommer til å forgifte jordsmonnet og ødelegge grunnfjellet sitt og ende opp som en ustabil hullete sveitserost med denne teknikken for å utvinne skifergass. For andre er dette den gylne muligheten for et land som importerer 99 prosent av olje- og gassressursene som forbrukes nasjonalt.

Men det er ikke bare i Spania at det finnes delte meninger om fracking. Dette er også kontroversielt i resten av Europa.

Europa mangler en felles lovgivning om miljøkrav for denne kontroversielle metoden for olje- og gassutvinning. Og EU vil neppe få dette med det første. Skillet mellom land, og selv blant EU-kommisjonærer fra forskjellige områder, er skarpt.

Frankrike, Irland og Bulgaria har innført totalforbud mot fracking. Polen satser derimot i stor stil på denne metoden. Og rapportene som har blitt bestilt av både EU-kommisjonen og EU-parlamentet har så langt hatt svært sprikende konklusjoner.

Spania har, i følge tekniske anslag, ukonvensjonelle gassressurser som vil dekke 39 års nasjonalt forbruk, med en samlet økonomisk verdi som når 700 milliarder euro.

Det spanske Rådet for bergingeniører har for sin del levert en studie som anbefaler å ikke miste denne muligheten for energiproduksjon. De ni nasjonale forskningsselskapene innen leting og produksjon av olje og gass som er samlet i foreningen Aciep har allerede annonsert private investeringer på mellom 700 og 1.000 millioner euro.

Opposisjonen er i mot
I den autonome regionen Murcia sørøst i Spania, der planene om fracking er kommet lengst, har den sosialistiske opposisjonen uttrykt sterkt motstand mot å starte med fracking i regionen. Dette skjer etter at den regionale regjeringen hadde gitt tillatelse til et selskap for å lete etter gass i Murcia ved hjelp av denne teknikken.

Dermed presenterte det sosialistiske parlamentsmedlemmet Francisco Abellán en klage hvor han oppfordret den regionale regjeringen til å vedta miljølover og tiltak for å hindre bruk av fracking i regionen. Abellán viser til at det er dokumentert store risikoer og konsekvenser i forbindelse med frackingteknikken i flere land, i følge det sosialistiske partiet.

Og frackingen ser ut til å møte den samme motstanden hvor enn i Spania det påvises muligheter for ukonvensjonell gassproduksjon. Miljøbevegelsen og opposisjonen synes raskt å klare å mobilisere større folkemengder og protestaksjoner mot fracking - slik det har skjedd i alle deler av Europa der den omstridte teknikken har kommet på tale.

Det seneste landet der fracking har skapt konflikt er Tyskland. Les mer om debatten om fracking i Tyskland i denne artikkelen: "Fracking blir lovlig i Tyskland".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no