See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i PortugalChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protest mot regjeringens sparepolitikk organisert av Portugals fagorganisasjon CGTP
© José Frade/CGTP/Kureren
Økonomi - Portugal

Nesten 1 million arbeidsløse i Portugal

Portugals statsminister Pedro Passos Coelho legger frem ledighetstallene for 4. kvartal 2012

© Kureren/Governo de Portugal
Kureren, 13. februar 2013
- Nå når massearbeidsledigheten også Portugal, med 925.000 personer helt uten arbeid i landet. Statsminister Pedro Passos Coelho tror at toppen vil nås senere i år, men vil ikke gi seg "ut på spådommer, enda."

Portugals statistikkmyndigheter, INE, presenterte i dag arbeidsløshetstallene for siste kvartal i 2012. I året som gikk har arbeidsløsheten steget som aldri før siden krisen nådde landet i 2008. Totalt 925.000 personer helt uten arbeid i Portugal i slutten av 2012, noe som er en økning på nesten 20 prosent på kun ett år.

Ledigheten ligger nå på 16,9 prosent i Portugal, som dermed begynner å nærme seg krisenivåene i Spania og Hellas. For ett år siden lå ledigheten på 14,0 prosent, 2,9 prosentpoeng mindre. Økningen i arbeidsledigheten akselererte mot slutten av året, går det frem av tallene til INE.

Ungdomsledigheten er spesielt høy i Portugal. Nesten 40 prosent av befolkningen under 25 år er nå uten jobb.

Finans-, euro- og gjeldskrisen har vært spesielt tøff i Portugal, som var blant de første landene til å måtte be om hjelp fra de andre eurolandene for å betjene statsgjelden. Befolkningen har måttet tåle harde kutt og økte utgifter. Men i motsetning til Spania og Hellas har arbeidsledigheten kun vokst sakte - inntil 2012. Nå nærmer nivået seg massearbeidsløshet.

Kommentatorer er uenige om hvorfor "mønstereleven Portugal", som har oppfylt alle de økonomiske reformprogrammene i rekordfart, rammes så hardt av arbeidsløsheten på et så sent tidspunkt. Forklaringer som nevnes er at forbruket både nasjonalt og hos den viktige handelspartneren Spania har rast totalt sammen på grunn av sparepolitikken. Dermed stuper også etterspørselen etter portugisiske produkter.

Statsminister Pedro Passos Coelho uttalte seg i dag nøkternt optimistisk i møte med lokale næringsdrivende. "Arbeidsledigheten er svært høy og situasjonen mer og mer dramatisk mens vi må fortsette å gjennomføre økonomiske reformer," innrømte Coelho, som kommenterte de nye tallene fra INE. Tallene skjulte en "sosialt veldig smertefull situasjon" for befolkningen, la han til.

"Tallene som ble presentert i dag er bekymringsvekkende," fortsatte statsministeren, men "de er rimelig godt innenfor prognosene til regjeringen." Coelho la til at "målet vårt er å snu denne negative økonomiske trenden i løpet av året, og at, samtidig med denne planlagte snuoperasjonen, betingelsene for sysselsettingen i landet vil bedres."

Men Coelho ville ikke gi seg i kast med spådommer om når arbeidsledighetstallene skulle begynne å synke igjen. Statsministeren påpekte at det også var betydelig usikkerhet i tallene og prognosene fra INE, særlig om den sterke økningen i ledigheten i slutten av året skyltes sesongsvingninger eller om dette var begynnelsen på en ny trend.

"Den forferdelige sosiale kostnaden" ved de høye ledighetstallene vill statsministeren møte med "strukturreformer og en aktiv sysselsettingspolitikk."

Portugals ledende fagorganisasjon CGTP er ikke enig med Coelhos kur. Tvert imot, hevder CGTP i en pressemelding i dag, er "regjeringen ansvarlig for denne situasjonen fordi den har bestemt seg en for urettferdig sparepolitikk og en vekstfiendtlig økonomisk politikk." Som resultat, hadde 6.281 bedrifter gått konkurs i Portugal kun i 2012, ifølge fagorganisasjonen.

CGTP har ropt opp til en stor massemønstring lørdag den 16. februar. Fagorganiserte landet over skal da protestere mot regjeringens sparepolitikk og forlange nytenkning og impulser for vekst.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no